אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אתה בחור רגשני בן 30, אז כדאי לך לאכול עוף

אתה בחור רגשני בן 30, אז כדאי לך לאכול עוף

רשת KFC האמריקאית וענקית האינטרנט הסינית באידו פיתחו מערכת שממליצה ללקוחות מה להזמין על סמך זיהוי פנים. רק חבל שדיוק הוא בינתיים לא הצד החזק שלה

06.01.2017, 20:34 | אופיר דור, בייג’ינג

למכור עוף מטוגן לסינים זה כבר לא מה שהיה פעם. רשת KFC האמריקאית, שהיתה ב-1987 לרשת המזון המהיר המערבית הראשונה להיכנס לסין, נהנתה משנים טובות ורווחיות מאוד במדינה. לאורך הדרך ידעה הרשת להתאים את עצמה לטעם הסיני, כשהכניסה למשל לתפריט ארוחות המבוססות על אורז במקום צ’יפס והחלה למכור דייסה מסורתית לארוחת בוקר, והצליחה לפתוח פער גדול מהיריבה המוצלחת יותר לרוב, מקדונלד’ס . ל-KFC יש היום כ-5,000 סניפים ב-1,100 ערים בסין - יותר מכפול מאשר למקדונלד’ס.  

קראו עוד בכלכליסט

אולם בשנים האחרונות איבדה KFC את מגע הזהב בסין. הרשת סבלה משורת שערוריות מזון, במסגרתם הואשמה כי היא מחדירה כמויות גדולות של אנטיביוטיקה לתרנגולות והתגלה כי מכרה בשר שפג תוקפו.

בנוסף, KFC נפגעה מתחרות גוברת מרשתות מקומיות וממודעות גוברת לתזונה נכונה ובריאה בקרב הקהל הסיני. בעוד ב-2012 עמד הנתח של יאם בראנדז, החברה המפעילה את המותגים KFC ופיצה האט, על כ-40% משוק המזון המהיר בסין, ב-2015 הוא ירד ל-23.9% בלבד.

העתיד אף הוא לא מבשר טובות ל-KFC. כל הסימנים מראים כי לאחר כניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן תגבר עוד יותר המתיחות ביחסי סין וארצות הברית. על פי ניסיון העבר, מתיחות כזו ממש לא תורמת למכירות של KFC, אחת המייצגות הבולטות של האמריקאיות.

הקופאי - רובוט בעל יכולות זיהוי קולי 

כדי לנסות ולהביא קהל חדש, צעיר ואופנתי KFC סין השיקה בשיתוף עם ענקית האינטרנט הסינית באידו את הקונספט Original+ ,שמטרתו לשלב טכנולוגיה מתקדמת בסניפי הרשת. סניף הקונספט הראשון נפתח באפריל האחרון בשנחאי ובו רובוט בעל יכולות זיהוי קולי משמש כקופאי ולוקח הזמנות מלקוחות.

לפני שבועיים נפתח סניף הקונספט השני בבייג’ינג עם מערכת המבוססת על טכנולוגיית האינטליגנציה המלאכותית של באידו, שסורקת את פני הלקוח, מזהה את מינו, גילו, מבנה פניו ומצב רוחו וממליצה לו על הארוחה המתאימה ביותר בתפריט. "המכונה תדע גם לשלוף את היסטוריית ההזמנות של הלקוח, תזכור את ההרגלים שלו ותסייע לו לבצע את ההזמנה במהירות הרבה יותר", הבטיח וו ג’ונג צ’ין(Wu zhongqin), סגן מנהל המרכז ללמידה עמוקה של באידו, במסיבת עיתונאים מיוחדת שסוקרה בהרחבה בתקשורת העולמית.

סניף של רשת KFC האמריקאית בסין סניף של רשת KFC האמריקאית בסין סניף של רשת KFC האמריקאית בסין

זה נשמע מבטיח עד כדי כך שהצלחתי לשכנע חבר להצטרף אלי לנסיעה אל הסניף המדובר ברחוב הפיננסי של בייג’ינג, על אף זיהום האוויר הכבד שעוטף בימים האלו את העיר.

באידו, “הגוגל הסינית”, מפעילת מנוע החיפוש המוביל בסין, נחשבת למובילה עולמית בתחום האינטליגנציה המלאכותית. בנאום שנשא רובין לי, המייסד והמנכ"ל של באידו, בוועידה של החברה בספטמבר הוא הצהיר כי "עידן המחשב האישי חלף ואוטוטו נגיד שלום לעידן האינטרנט הסלולרי . אנו מאמינים שבקרוב יחל עידן האינטליגנציה המלאכותית". טכנולוגיית האינטליגנציה של באידו משמשת בין השאר את המכונית האוטונומית שלה ואת האפליקציה לסיוע באבחון רפואי שפיתחה החברה.

שלוש מכונות זיהוי פנים מוצבות בסניף הקונספט החדש ושלושתן עמדו מיותמות לגמרי כשהגענו בשעת ערב מוקדמת, סימן מבשר רע. זיהום או לא זיהום בחוץ, בבייג’ינג לכל דבר שווה, וגם לכמה דברים לא שווים בכלל, יש תור. החבר נשלח ראשון לעמוד מול המערכת שניחשה כי הוא גבר בן לא יותר מ-40 (הוא בן 28, די קרוב) וקבעה כי מדובר באדם רגשני ושרמנטי, שתי תכונות שהוא פחות או יותר הסכים לגביהם. מצד שני, אפשר לצפות שלא מעט מהלקוחות יסכימו לכאלוהגדרות כלליות סטייל הורוסקופ.

הבעיה האמיתית התגלתה עם ההמלצה של המערכת לנסות דווקא עוף בסגנון קארי יפני עם אורז, מנה שגם הוא וגם אני מאוד לא רצינו. במקום זה הוא הזמין המבורגר עם פלפלים ירוקים ומנת צ’יפס. יכול להיות שהמערכת עובדת טוב רק עם פנים סיניות, ניסיתי איכשהו להגן על כבודה.

20 דקות לאחר מכן, כשכבר כמעט סיימנו לאכול, הגיעה סינית ראשונה לנסות אותה. המערכת טענה כי מדובר באישה בת 30 בערך, אף שאני אישית הערכתי שגילה 45 לפחות. יכול להיות שהמערכת לקחה מרחב ביטחון, בכל זאת גיל זה עניין רגיש. כמונו גם היא דחתה בבוז את המלצת הארוחה והלכה להזמין משהו אחר בקופות הרגילות. אפילו כגימיק שיווקי הרעיון לא ממש תופס.

בסופו של דבר הביקור בסניף הזכיר לי בעיקר נסיעה אחרת שעשיתי אי שם באמצע שנות ה-90 לדיזינגוף סנטר בתל אביב. בדיוק נפתחה בו אז חנות למשחקי "וירטואל ריאליטי", שהתגלו כלא יותר ממשחקי וידיאו מאכזבים ומקרטעים למדי. גם הפעם, בבייג’ינג, ההבטחה הטכנולוגית העתידנית התרסקה על קרקע המציאות. נשאר רק לקוות שהאבחונים הרפואיים של מערכת האינטלנציה המלאכותית שפיתחה באידו טובים מההמלצות שלה על אוכל.  

תגיות