אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סחבת במוקדי משרד החינוך: עד שזוכים למענה, הוא לא מספק צילום: טל שחר

בדיקת כלכליסט

סחבת במוקדי משרד החינוך: עד שזוכים למענה, הוא לא מספק

משרד החינוך מפעיל 7 מוקדים מחוזיים הפועלים בין 9:00-15:00 - בדיוק השעות שבהן רוב המחנכים עדיין עובדים

08.01.2017, 11:26 | ספי קרופסקי

המקום שאליו מתנקזים התסכולים והעצבים של המחנכים שעדיין סובלים מניכויים ושגיאות בתלושי המשכורת הוא המוקדים הטלפוניים שמפעיל משרד החינוך. הוועדה לבדיקת תשלומי שכר ההוראה בראשות מנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן השכילה להבין כי מדובר בשירות שיש לייעל בדחיפות, והחליטה במסגרת מסקנותיה שהוגשו בחודש שעבר לחנוך מוקד פניות ארצי ורחב יותר שיהיה פתוח עד שעות הערב. המוקד צפוי להיפתח רק בסוף אוגוסט 2017, רגע לפני פתיחת שנת הלימודים הבאה, התקופה שבה מתרכזות מירב התלונות.

שר החינוך נפתלי בנט ומנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן, צילום: עמית שאבי שר החינוך נפתלי בנט ומנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן | צילום: עמית שאבי שר החינוך נפתלי בנט ומנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן, צילום: עמית שאבי

בינתיים, עד שהמוקד החדש והמשודרג ייפתח, מפעיל משרד החינוך שבעה מוקדים מחוזיים העובדים מיום א' עד יום ה' בין השעות 9:00 עד 15:00, בדיוק בשעות שבהן רוב המחנכים עדיין מלמדים. אולם, מבדיקות שערך "כלכליסט" בימים האחרונים עולה כי גם לקראת סוף שעת הפעילות של המוקד לא היה מענה ולא ניתן שירות. כך, לדוגמא, ניסיונות להתקשר למוקד בירושלים בסביבות השעה 14:00 נתקלו בהודעה מוקלטת המבשרת כי הוא כבר אינו פתוח. המוקד בתל אביב היה פתוח בסביבות השעה 14:00, אך קצת לפני השעה 15:00 הוא כבר לא היה פעיל.

המוקדנים מנסים להזדהות, אך לא מצליחים לעזור

אך גם כשהמוקד זמין ופנוי הוא לא בהכרח מסייע למורים המתלוננים על תלושי שכר שגויים. משיחות שנערכו בימים האחרונים בין מורים שדיווחו על שגיאות בתלוש המשכורת לבין מוקדנים, עולה כי בחלק גדול מהמקרים למוקדנים לא הייתה דרך לעזור למורים. חלק מהמורים טוענים כי הבעיות שלהם נמשכות במשך חודשים ארוכים ושטרם נמצא פתרון, למרות שניסו לפנות לנציגי המשרד הן דרך המוקדים והן באמצעים אחרים, דוגמת דואר אלקטרוני ואתר. הם טענו עוד כי למוקדנים אין מספיק סמכות או יכולת כלל לסייע להם.

יחד עם זאת, היו מקרים בודדים שבהם המוקדנים הצליחו למצוא פתרון מלא או חלקי לבעיות שצצו במהלך השיחה. בכלל, השיחות הזכירו כאלו המתנהלות עם מוקדי שירות צרכני של חברות תקשורת ודומיהם — רוויות עצבים, ולפעמים גם מלוות בטונים גבוהים ובאי הסכמה מצד המורים לקבל את התשובות שניתנו להם. המוקדנים הם במידה רבה החוליה האחרונה בשרשרת, כשבחלק מהפעמים הם הפגינו אדיבות וסבלנות רבה למצוקות האותנטיות שהציגו המורים ובחלק מהפעמים אף הביעו הזדהות עם טענות המורים.

באחת השיחות שהוקלטו ולהן הקשיב "כלכליסט" נענה המורה לאחר כ־20 דקות המתנה. הוא הזדהה וסיפק פרטים למוקדנית, אך לאחר שזו לא הצליחה לפתור בעייתו, היא הפנתה אותו למישהי אחרת, שסיפקה תשובות מעט יותר מבוססות. בשיחה אחרת סיפר מורה על ניכוי סכום של כ־3,000 שקל ותהה מדוע ניכו לו את הסכום. "אני לוקח את התלוש שלי מתחילת ינואר ואף אחד לא מצליח להבין מי נגד מי, ממש שיטת מצליח", הוא אמר למוקדנית. "משנים הסכמים כל שני וחמישי ואומרים לי שאני חייב 3,000 שקל ואף אחד לא שואל אותי בכלל. האם את היית מקבלת את זה באורך רוח? בטוח שלא", הוא המשיך. על כך המוקדנית ענתה לו: "אני מבינה את הכעס שלך", והמורה השיב: "זו פחדנות ששמים אנשים כמוך בחזית ואף אחד לא יודע לתת תשובות על הביזיון הזה". לכך המוקדנית השיבה: "אני רוצה שתבין שהכעס שלך מוצדק, אבל אין מה לעשות עם זה".

בשיחה אחרת התלוננה מורה על כך שהוותק לא חושב לה בתלוש השכר. "את לא היחידה, יש תקלה במערכת", בישרה לה המוקדנית. "במערכת יש תקלה גורפת שפגעה בחישוב הוותק, את יכולה שוב לפתוח פנייה ואדע להעביר את זה הלאה. קיבלנו הנחייה שיש בעיה במערכת וכרגע זה לא מטופל", היא המשיכה. המורה שאלה לאחר מכן: "אז בעצם זו טעות שלכם?", ועל כך המוקדנית ענתה בכנות: "כרגע, כפי הנראה, זו טעות של המערכת".

משרד החינוך: "מודעים לצורך בהרחבת השירותים"

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "מוקדי השירות של משרד החינוך מעניקים שירות לכ־170 אלף עובדי הוראה ופועלים כדי לתת את המענה המיטבי. עם זאת, המשרד מודע לצורך בהרחבה והעמקה של השירותים הניתנים לעובדי ההוראה, ועל כן במסגרת הוועדה לשכר תשלומי עובדי הוראה יוטמעו שורה של פעולות, הכוללות בין היתר הכשרה מקצועית לנותני השירות במוקדים; פתיחת מוקד טלפוני ארצי; איחוד השירותים של כוח אדם וגזברות בעת קבלת קהל כדי להפוך את השירות לממוקד ויעיל; ומתן שירות אישי דרך מערכות המחשב או המכשיר הנייד. חלק מההמלצות יבוצעו בקרוב וחלקן במהלך השנה הקרובה. באשר למוקד במחוז ירושלים, יצוין כי בשל שביתת נהגי אגד נוצרו שיבושים בהגעה של העובדים למוקד".

תגיות