אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פטרוכימיים זקוקה למדינה כדי לארגן מחדש את חובה צילום: ראובן שוורץ

פטרוכימיים זקוקה למדינה כדי לארגן מחדש את חובה

היתר השליטה של חברת האחזקות בבזן מוגבל על ידי המדינה. כדי שפטרוכימיים תוכל לארגן מחדש את חובה היא צריכה שהמדינה תתיר לה סף חדש, נמוך יותר, של גרעין שליטה. כך נתח גדול ממניות בזן שברשותה יהיו משוחררות למכירה

08.01.2017, 07:45 | אורן פרוינד

חברת פטרוכימיים שוב נאלצת לבצע דחייה וארגון מחדש של חובותיה. החברה שנשלטת (54.4%) על ידי משפחת פדרמן ושותפיה יעקב גוטנשטיין, אלכס פסל, מיכה לזר ואריה זילברברג, פרסמה ביום חמישי האחרון מתווה לדחייה וארגון מחדש של חוב בהיקף של 466 מיליון שקל לבנק הפועלים וקרן בראשית לאחר שלא עמדה במועד הפירעון בתחילת ינואר. מחזיקי האג"ח של החברה יתכנסו בשבוע הבא כדי לאשר את המתווה. 

קראו עוד בכלכליסט

פטרוכימיים היא חברת אחזקות שהאחזקה היחידה שלה היא 20.4% מניות בזן בשווי 930 מיליון שקל וכנגדה היא מחזיקה בחובות של 1.4 מיליארד שקל (930 מיליון שקל באג"ח שפירעונן טרם הגיעו והיתרה לבראשית ולהפועלים). קופתה ריקה ממזומנים אולם היא צפויה לקבל דיבידנד של 64 מיליון שקל מבזן שישמשו במלואם להחזר עבור הנושים, זאת בהתאם לשעבוד שבו הם מחזיקים.

בנק הפועלים מחזיק בחוב של 318 מיליון שקל עם שעבוד על 370 מיליון מניות של בזן בשווי חצי מיליארד שקל וקרן בראשית מחזיקה בחוב של 148 מיליון שקל עם שעבוד ראשון על 32 מיליון מניות בשווי של 43 מיליון שקל ושעבוד שני על המניות שמשועבדות להפועלים. כך ששני הגופים מכוסים לחלוטין מבחינת הבטוחות שלהם ואף יותר. לאחר חלוקת דיבידנד של 10 אגורות למניה מבזן, שיתבצע ככל הנראה ב־22 לינואר, ירד החוב לשניהם ל־426 מיליון שקל. יחס הכיסוי של הבטוחה על החוב עומד על 1.33.

דיוויד פדרמן, צילום: ראובן שוורץ דיוויד פדרמן | צילום: ראובן שוורץ דיוויד פדרמן, צילום: ראובן שוורץ

עיקרו של מתווה פטרוכימיים הוא מכירת מניות על ידי שינוי היתר שליטה, פירעון חלקי של החוב ודחייתו בחצי שנה. מהלך זה יוביל לשיפור ביחסי הכיסוי של החוב במטרה לשפר את הסיכויים למצוא מימון לחוב כלפי הפועלים ובראשית. הפירעון ייעשה על ידי מכירת 130 מיליון מניות בזן (4% מהון מניות בזן שנכון להיום שוות 188 מיליון שקל). לאחר מכירת המניות וחלוקת הדיבידנד, יצטמצם החוב כלפי בנק הפועלים וקרן בראשית ל־237 מיליון שקל.

למרות החולשה בדוחות האחרונים דיבידנד ראשון בבזן לאחר 6 שנים אף שבקופת החברה 215 מיליון דולר, ולצד העלייה ברווחיות בשנים 2015-2014, השבתת מתקן הזיקוק המרכזי פגעה בתוצאות החברה ב-2016 אורן פרוינדלכתבה המלאה

לאחר מכירת 130 מיליון המניות חוב זה יהיה מגובה בשעבוד על 270 מיליון מניות של בזן בשווי 385 מיליון שקל, כך שיחס הכיסוי של הבטוחה כלפי החוב ישתפר ויעלה ל־1.6. יתרת החוב כלפי בנק הפועלים תידחה לסוף יוני 2017 וכלפי קרן בראשית תידחה לסוף יולי 2017. בזמן זה תנסה משפחת פדרמן לבצע מימון מחדש להלוואות.

כדי שפטרוכימיים תוכל למכור את מניות בזן תיאלץ החברה לשנות את היתר השליטה המשותף שלה עם החברה לישראל שכעת מוגבל על ידי המדינה בשיעור של 40%. כלומר, נכון להיום החברה לישראל מחזיקה ב־37% ופטרוכימיים מחזיקה ב־20.4% שביחד מהוות 57.4% מהון המניות של בזן, הן יכולות לרדת לאחזקה מינימלית משותפת של 40% ועדיין לשמור על השליטה. אולם בהסכם בין החברה לישראל לפטרוכימיים נקבע כי 45% מגרעין השליטה משוייך לפטרוכימיים ו־55% משוייך לחברה לישראל, כך שנכון להיום לפטרוכימיים יש 18% מניות שליטה ו־2.4% משוחררות למכירה.

כדי לאפשר חופש פעולה רחב יותר לפטרוכימיים היא תבקש מהמדינה לעדכן את היתר השליטה למינימום של 30%. במצב הזה היא תצטרך לשמור רק על 13.5% מניות שליטה) ויתרת המניות שלה (6.9%) יהיו משוחררות למכירה מבלי שהיא תאבד את השליטה.

פטרוכימיים, צילום: אורן פרוינד פטרוכימיים | צילום: אורן פרוינד פטרוכימיים, צילום: אורן פרוינד

תגיות