אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חתני פרס נובל בכלכלה נגד טראמפ: "המדיניות שלו לא תעבוד" צילום: בלומברג

חתני פרס נובל בכלכלה נגד טראמפ: "המדיניות שלו לא תעבוד"

בין המבקרים את הנשיא הנבחר: אדמונד פלפס, רוג'ר מאירסון, אנגוס דיטון וג'וזף שטיגליץ; "ממשל טראמפ מאיים לשפד את לב תהליך החדשנות"

08.01.2017, 10:37 | שירות כלכליסט

מספר חתני פרס נובל בכלכלה העבירו ביקורת על התוכנית הכלכלית המיועדת של נשיא ארה"ב הנבחר, דונלד טראמפ, בהם ג'וזף שטיגליץ, אדמונד פלפס מאוניברסיטת קולומביה, רוג'ר מאירסון מאוניברסיטת שיקגו ואנגוס דיטון מפרינסטון.  

קראו עוד בכלכליסט

הארבעה הביעו את דעתם השלילית במהלך פאנל שהתקיים שלשום (ו') בכנס איגוד הכלכלה האמריקאי השנתי, וציינו שורה של חששות בנוגע לעמדתו של טראמפ, החל מאיומיו כלפי חברות המעבירות את הייצור שלהן למיקור חוץ ועד להוצאות המתוכננות שלו על תשתיות, שלדברי הכלכלנים יובילו לגירעון תקציבי. 

פרופ פרופ' ג'וזף שטיגליץ, חתן פרס נובל בכלכלה | צילום: בלומברג פרופ

"הדעה הרווחת היא שקווי המדיניות מהסוג שהציע הנשיא הנבחר שלנו הן כאלה שלא יעבדו", אמר שטיגליץ. עם זאת, הטענות הללו כנראה שיפלו על אוזניים ערלות. טראמפ התחייב שיעודד צמיחה וייצור מיליוני משרות בשכר טוב באמצעות העלאת ההוצאות הממשלתיות וקיצוץ מסים, בנוסף להפחתת הרגולציות ופתיחה מחדש של הסכמי סחר.

אדמונד פלפס , צילום: גיא אסיאג אדמונד פלפס | צילום: גיא אסיאג אדמונד פלפס , צילום: גיא אסיאג

פלפס התייחס במיוחד לנטייתו של טראמפ לתקוף חברות ספציפיות, וטען כי התערבות מסוג זה עלולה להניא משתתפים חדשים מלהיכנס לשווקים, ובכך לבלום חדשנות. "ממשל טראמפ מאיים לשפד את לב תהליך החדשנות", אמר. פלפס הביע דאגה גם מתוכניותיו של טראמפ להוריד מסים ולהעלות את ההוצאות. "מדיניות מסוג זה עלולה להוביל להתפוצצות של חוב ציבורי ובסופו של דבר תגרום לאיבוד ביטחון ולמיתון עמוק", הוסיף.

מאירסון הוסיף כי איומיו של טראמפ לבטל הסכמי סחר יפגעו בנכונות של מדינות ומשקיעים זרים לרכוש אג"ח ממשלתיות. "האינטראקציה של ארה"ב עם מדינות אחרות צריכה להיות מבוססת על אמון וביטחון", סיכם שטיגליץ. בדומה, אנגוס דיטון שזכה בפרס נובל ב-2015 ציין כי הוא פחות מוטרד ממצבה של הכלכלה האמריקאית תחת טראמפ, אלא חושש יותר לגבי היחסים הבינלאומיים, בייחוד בכל הקשור לסין.

לעומת זאת, זוכה פרס נובל בכלכלה פרופ' רוברט שילר מאוניברסיטת ייל היה היחיד מבין משתתפי הפאנל שלא תקף את המדיניות של טראמפ. "אני אופטימיסט מטבעי ולכן איני מעוניין לנחש כמה גרוע הולך להיות", הסביר.

תגיות