אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדד הביג מק: הדולר מנופח לעומת רוב המטבעות בעולם, כולל השקל

מדד הביג מק: הדולר מנופח לעומת רוב המטבעות בעולם, כולל השקל

עפ"י המדד, הדולר נסחר ברמה גבוהה מדי מול כל המטבעות האחרים, מלבד שלושה בלבד. הדולר נסחר ברמה הגבוהה ב-17% מרמתו האמיתית. לפי המדד השקל אמור להיסחר ברמה של 3.34 שקלים מול הדולר

08.01.2017, 15:08 | שירות כלכליסט
אם אתם מנסים לקבוע האם הראלי שחווה הדולר מאז הבחירות בארה"ב בנובמבר הוא מוגזם או לא, תוכלו להסתפק בביקור קצר בסניף של מקדונלד'ס. עפ"י מדד הביג מק (Big Mac Index), הדולר נסחר ברמה גבוהה מדי מול כל המטבעות האחרים, מלבד שלושה בלבד: הפרנק השוויצרי, הקרונה הנורבגית והקרונה השבדית.

יתרה מכך, לפי המדד, השווי של מנופח מול שלושת יריביו הגדולים ביותר: היורו (גבוה ב-16.6%), הין היפני (31.2%) והליש"ט (21.8%). בדומה, השקל נסחר ב-13% פחות משערו ה"אמיתי". כלומר השקל היה צריך להיסחר בסביבות 3.34 שקלים לדולר.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג
 , מקור: The Economist מקור: The Economist  , מקור: The Economist

מדד הביג מק, שהומצא על ידי המגזין אקונומיסט ב-1986, אמור לשמש כמדריך קליל יותר לבדיקה האם המטבעות נסחרים בהתאם לשווי "הנכון" שלהם. עם זאת, עורכי המגזין מדגישים כי הכוונה לא הייתה לייצר מדד מדויק למסחר המטבעות, אלא רק לספק כלי "להפוך את תיאוריית שערי החליפין לקלה יותר לעיכול".

מדד הביג מק מבוסס על תיאורית כלכלית פופולארית בשם שווי כוח הקנייה (purchasing power parity), שמטרתה היא לקבוע האם שער מטבע מסוים הוא נכון בהתבסס על המחיר היחסי של סחורות שנקנות בכל מדינה.

על פי השוואה לשווי כוח הקנייה, הדולר נסחר ברמה הגבוהה ב-17% מרמתו האמיתית, כך על פי נתונים שאספו בדויטשה בנק.

עם זאת, צריך לזכור שמדדים מסוג זה לא לוקחים בחשבון גורמים כמו שינויים פוליטיים או מדיניות הקלה מוניטארית, ולכן היעילות שלהם מוגבלת רק לחיזוי קצר טווח בלבד.

תגיות