אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות בג"ץ: תוכנית הבנייה בכפר מוסמוס תגיע מחר לקבינט הדיור צילום: אוראל כהן

בעקבות בג"ץ: תוכנית הבנייה בכפר מוסמוס תגיע מחר לקבינט הדיור

בעקבות עתירה שהגישה בספטמבר המועצה המקומית מעלה עירון, קבינט הדיור ידון בבקשה להכריז על מתחם במערב הכפר בואדי ערה כמועדף; ההכרזה תאפשר לקדם במסלול מואץ בותמ"ל תוכנית לבניית 300 דירות ובית ספר

08.01.2017, 17:36 | אמיתי גזית

מחר, (יום ב'), ידון קבינט הדיור בבקשה להכריז על מתחם במערב הכפר מוסמוס בואדי ערה כמועדף. ההכרזה תאפשר לקדם, במסלול מואץ בותמ"ל (וועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור) תוכנית לבניית 300 דירות ובית ספר. הדיון הזה נערך רק בעקבות עתירה לבג"ץ שהגישה בספטמבר המועצה המקומית מעלה עירון, שאליה שייך הכפר, באמצעות עו"ד קייס נאסר.

קראו עוד בכלכליסט

קודם לכן דחתה דקלה פרסיקו, מתכננת הותמ"ל, בקשה דומה. בעתירה טען נאסר כי אין לפרסיקו סמכות לקבל החלטה כזו ודרש כי ההחלטה בעניין תתקבל על ידי שר האוצר. על פי החומר שצורף לישיבת הקבינט, המלצת מנהל התכנון לדחות את הבקשה ולא לאפשר את קידום התוכנית לא השתנתה. במעלה עירון מחכים גם לתשובה לבקשתם להיות נוכחים באופן פעיל בדיון, ולהימנע מקיומו של דיון סגור בו לא יתאפשר להם להציג את בקשתם כראוי.

לעומת זאת קבינט הדיור צפוי לאפשר קידום של תוכנית לבניית 1600 דירות, במתם יוקרתי המשתרע על פני 500 דונם במערב רמת השרון. על פי החומר המצורף לחברי קבינט הדיור, 30% מהדירות במתחם יהיו להשכרה ארוכת טווח, מחציתם במחיר מוזל.

בנוסף, ידון קבינט הדיון בהמלצות המועצה הארצית לתכנון ובניה לאשר מספר תוכניות:

ביטול ההכרזה על בית המכס הישן בנמל יפו כבנין לשימור, וזאת כדי לאפשר את הריסתו לצורך הרחבת הטיילת; אישור התוכניות לסלילת הקו הירוק והסגול של הרכבת הקלה; וכן ידון הקבינט בהמלצות באשר לאופן מימון הקמת מנהרות תשתית. מדובר בתעלות שבהן מונחים תשתיות תקשורת, מים וחשמל, הקמתן מאפשרת לתחזק את התשתיות בלי לחפור שוב. על פי ההמלצות המדינה תממן הקמה של תעלות כאלה כאשר תהיה הצדקה כלכלית לכך- במתחמים מרובי תשתיות.

מעלה עירון: התוכנית כוללת הפקעה בהיקף חסרת תקדים

ברחובות הכפר מוסמוס בואדי ערה אין מדרכות, משום ששולי הכבישים נוגעים בגדרות הבתים. במקטעים ארוכים רק רכב אחד יכול לעבור. כדי שיכול לעשות זאת התנועה שמנגד תיעצר וכך גם הולכי הרגל שמשתמשים בכביש. לאור הצפיפות הזו ומחסור בשטחים פנויים לבניית מוסדות ציבור ובתי מגורים, מבקשים במועצה המקומית מעלה עירון שאליה משתייך הכפר, לקדם תוכנית לבניית 300 דירות ובית ספר בשטח פרטי של כ-100 דונם, המהווה עתודת הקרקע הפנויה האחרונה. במועצה גורסים כי מדובר בתוכנית תקדימית במגזר הערבי הכוללת הפקעה של כ-40% מהשטח הפרטי לצורכי ציבור-בין היתר להקמת בית ספר.

ארכיון: פרוייקט בניה , צילום: אלכס קולומויסקי ארכיון: פרוייקט בניה | צילום: אלכס קולומויסקי ארכיון: פרוייקט בניה , צילום: אלכס קולומויסקי

עד עתה נתקלו בסירוב מצד מוסדות התכנון בטענה כי יש לכפר עוד עתודות קרקע, וכי התוכנית לא תשמש את התושבים, אלא נועדה להכשיר בנייה לא חוקית במתחם. הסוגיה, והטענות שמעלה נאסר בשם מעלה עירון משקפים קשיים ודילמות המאפיינים את התכנון בכפרים ערביים. הקושי נובע מכך שאין בישובים אלה קרקעות מדינה, לכן הבנייה הציבורית נעשית על ידי הפקעת שטחים ניכרים מבעלי הקרקע.

בנוסף במשך עשרות שנים סבלו ישובים ערביים מחוסר תכנון, ובלית ברירה בתים נבנו ללא היתרים. מראשית שנות ה-2000 מנסה המדינה לרעננן את התוכניות בישובים, אך נתקלת בקשיים הנובעים מהניסיון לתכנן בדיעבד את מה שכבר בנוי. אדריכל מוחמד סובחי מחאגנה, הוא מהנדס המועצה ומי שאחראי על הכנת תוכנית בנייה וקידומה.

לדבריו, המחלוקת בין מעלה עירון למוסדות התכנון באשר למלאי עתודות בנייה בישוב נובעת מכך שעל כ-90% מהקרקע המיועדת לבנייה נבנו בתים, אך לא הוצאו היתרי בנייה כדין ולכן במפות נראה כי האדמות פנויות לבנייה. על פי סובחי היתרי הבנייה לא הוצאו משום שבמתחמים רבים המועצה מתקשה לאשר תוכניות איחוד וחלוקה מחדש. את המחיר לכך משלמים תושבים שאין בבעלותם קרקע, ומתקשים לאתר קרקע פנויה ולבנות בית בישוב.

את מלאכת התכנון בכפר אפשר לדמות למשחק טטריס. כך, בתוכנית שסובחי מנסה לקדם, בית הספר שיבנה נועד להחליף בית ספר השוכן כיום במבנה ישן המיועד להריסה. הריסת המבנה תפנה שטח לבניית אולם ספורט. הקושי התכנוני נובע גם מהמבנה הגיאוגרפי והדמוגרפי של מועצה. מוסמס הוא אחד מ-5 כפרים שיחד מרכיבים את המועצה המקומית מעלה עירון. אין רצף גיאוגרפי בין הישובים, הממוקמים ב-3 מתחמים נפרדים. מוסמוס יחד עם ביאדה ומושרייפה מצויים במתחם המבודד מהישובים האחרים על ידי ואדי ערה וכביש 65. בית הספר שהמועצה מבקשת לבנות נועד לשרת את 3 הכפרים, ומשרד החינוך הכיר בצורך בבנייתו.

נוסף לכך, בישובים הרכב הומגני של משפחות ואין בניהם תחלופה. לדוגמא, את מוסמוס המונה כ-5000 בני אדם מרכיבות 3 משפחות- אגבאריה, מחאגנה ואבו שהאב.  לאור זאת, ב-2011 אושרה תוכנית מתאר נפרדת לכל אחד מהכפרים, אך עתודות קרקע לפיתוח סומנו באופן כוללני לכל הישובים יחד. למעשה למסומוס לא נותרו עתודות פנויות למעט אותו שטח ממערב לכפר. במתחם הזה בנו בעלי הקרקע, 3 בתים. משום שהשטח אינו מיועד לבנייה, אלא ייעודו חקלאי הבנייה בו אינה חוקית. לפני 4 שנים החלה מעלה עירון לקדם תוכנית בנייה במתחם, על פני שטח קטן של כ-50 דונם.

בסופו של דבר סוכם כי תקודם התוכנית הנוכחית, שכאמור משתרעת על פני כ-100 דונם. במרץ 2015 הוגשה התוכנית לועדה המחוזית לתכנון ובנייה של מחוז חיפה.

על פי דרישת הועדה צורפו לה מסמכים שונים, כגון נספח ביוב, חשמל, תחבורה, שעלות הכנתם לדברי סוחבי כ-600 אלף שקל. אך במאי אותה שנה החליטה הועדה לדחות את התכנית. כאמור, שנה וחצי אחר כך הוחלט גם בותמ"ל לא לאפשר את קידום התוכנית, וכעת גורל התוכנית תלוי בהכרעת קבינט הדיור.

תגיות