אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי הפיס, האוצר ינסה להגביל מכירת טוטו באינטרנט צילום: ישראל יוסף

אחרי הפיס, האוצר ינסה להגביל מכירת טוטו באינטרנט

אחרי סירוב האוצר לאפשר מכירת לוטו ברשת, הוא יפעל כעת ליישם את אותו עיקרון על הטוטו - מה שעשוי לפגוע ב־16% מרווחיו השנתיים

09.01.2017, 06:49 | עמרי מילמן

משרד האוצר הצהיר אמנם על חתימת ההיתר המסדיר את פעילות מפעל הפיס, אך בפועל ההיתר צפוי להיחתם רק בימים הקרובים. ל"כלכליסט" נודע כי למרות הסיכומים המקוריים סביב הסדרת הפעילות שלפיהם מפעל הפיס יעביר מיליארד שקל לשימוש האוצר, בסופו של דבר הוא יעביר 1.4 מיליארד שקל — 800 מיליון השנה ו־600 מיליון שקל בשנה הבאה. עוד סוכם היקף הפיצויים שיינתן למפעל הפיס במקרה של אובדן הכנסות בעקבות הפסקת פעילות מכונות המזל וצמצום השיווק של ההגרלות שיפגע ברשויות המקומיות. הפיצויים יעמדו השנה על 300 מיליון שקל ובשנה הבאה על 100 מיליון שקל. סוגיה נוספת שהיתה במחלוקת אך לא נפתרה היא שאלת פיצויי הזכיינים שכעת יעתרו נגד מפעל הפיס על הפסקה מיידית של פעילות מכונות המזל. ההיתר רק קובע כי אם יהיו תביעות בסכום משמעותי, יבחנו הצדדים כיצד להתמודד עמן.

קראו עוד בכלכליסט

אחת הסוגיות שעיכבו את חתימת ההיתר היא אופן הרישום של אותם 1.4 מיליארד השקלים שיועברו לאוצר. שכן מצד אחד, מדובר בהלוואה ועל כן צריך לרשום אותה כך בספרי החשבונאות, אולם מצד שני, אין בכוונת האוצר להשיב בפועל את הסכום למפעל הפיס. החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו לא הסכימה לרשום הלוואה כהכנסה כפי שרצו באגף תקציבים, ונושא זה מוסדר בימים אלו.

האוצר נדחק לפינה

לאחר שהיתר הפעילות של מפעל הפיס כמעט והושלם, לאוצר נפתחה חזית חדשה — מול הטוטו. על הפרק יש שתי מחלוקות עיקריות. הראשונה נוגעת לסירוב האוצר לאפשר את מכירת הלוטו באינטרנט, מה שמחייב כעת את האוצר לפעול גם לביטול המשחקים של הטוטו באינטרנט, במסגרת הדיונים על המשך פעילות הטוטו בוועדת הרפורמות.

שי באב"ד מנכ"ל משרד האוצר, צילום: שאול גולן שי באב"ד מנכ"ל משרד האוצר | צילום: שאול גולן שי באב"ד מנכ"ל משרד האוצר, צילום: שאול גולן

מבחינת הטוטו, מדובר במהלך קשה. מהיקף הכנסות של כ־3 מיליארד שקל ורווחים של כ־550–600 מיליון שקל, נתחם של המשחקים באינטרנט עומד על כ־16%–17% לפי החברה. אולם הצפי הוא שנתח זה רק ילך ויגדל כי למהמרים צעירים האינטרנט נגיש יותר מלמבוגרים. בניגוד לטענות שהועלו נגדו, מבחינת הטוטו האינטרנט לא בעייתי בסינון מהמרים צעירים שכן באמצעות כרטיס האשראי ותעודת הזהות הם מוודאים שהמהמר לא מתחת לגיל 18.

הסוגיה הזו עוד לא עלתה לדיון, אבל נכון לעכשיו באוצר מתכוונים לתקוף אותה, אם כי נראה כי עוד לא יודעים איך. האוצר נדחק כאן לפינה, שכן גם אם יחליט לוותר על המהלך, יזכה לביקורת נוקבת מצד השלטון המקומי (הבעלים של מפעל הפיס) שיופלה לרעה כעת מחוסר היכולת להפעיל משחקי לוטו באינטרנט.

הקרב על הסוסים מתעצם

נקודה משמעותית שמבדילה בין הטוטו למפעל הפיס, והיא אולי תציל את הטוטו מדין שווה לזה של הפיס, היא כי הטוטו תלוי בתכנים חיצוניים. בעוד הפיס יכול תיאורטית להפעיל באינטרנט משחקים 24 שעות 7 ימים בשבוע, ההימורים בטוטו נשענים על תכנים חיצוניים — משחקי כדורגל, כדורסל וכו'. לצורך העניין, בשנה שאין בה מונדיאל או יורו, הכנסות הטוטו בקיץ יורדות משמעותית לפי החברה. אף שבאוצר כבר אותתו על ביטול המשחקים, טרם נעשו שיחות ממשיות עם הטוטו, כך שנציגיו עוד לא התבטאו בנושא, אך התנגדותם וחששם מהמהלך ידועים.

הנושא השני בלב המחלוקת הוא הימורי מירוצי הסוסים שבמסגרת החקיקה החדשה אמורים להיפסק, בדיוק כפי שהופסק מיידית השימוש במכונות המזל. אם בהתחלה האיתות מצד האוצר היה כי הוא ייתן להימורים אלו לפעול עד סוף 2018, כעת נראה שהמחלוקת בין החברה הבריטית GBI, שמפעילה את המשחקים בארץ, לבין האוצר גדולה יותר. מנכ"ל האוצר שי באב"ד מבקש להפסיק את ההימורים הללו לאלתר.

מנגד, החברה שכבר שכרה את עו"ד זהר לנדה ממשרד ברנע, נאבקת על המשך פעילותה בארץ גם מעבר לתום החוזה בסוף 2018 כפי שתוכנן מראש כשהיא רק נכנסה לפעול כאן.

תגיות