אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא רק המילקי זול יותר: התנאים בגרמניה מפתים את ישראל לגייס אג"ח ביורו

לא רק המילקי זול יותר: התנאים בגרמניה מפתים את ישראל לגייס אג"ח ביורו

הנפקה של עד 2 מיליארד יורו צפויה להקטין את היצע האג"ח הממשלתיות בישראל ולגרום לירידת תשואות באפיק הממשלתי והקונצרני

09.01.2017, 08:10 | דרור גילאון

במהלך השנה האחרונה פדו המשקיעים 22.5 מיליארד שקל מקרנות הנאמנות המתאפיינות בהשקעה הנחשבת לסולידית יחסית. הפדיונות בקרנות הנאמנות המתמחות באג"ח מדינה צמודות הסתכמו ב־7.5 מיליארד שקל, בשקליות ב־6.5 מיליארד שקל ואילו הכספיות סבלו מיציאת כספים בהיקף של 8.5 מיליארד שקל. הציבור שמאס בתשואות הנמוכות שגולמו באג"ח "הסולידיות", העדיף לעבור לקרנות נאמנות המתמחות בהשקעה באג"ח קונצרניות, במניות ובכאלו המשלבות בין אג"ח למניות.

עליית התשואות שהתרחשה מאז בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב, העמיקה את חששות המשקיעים והגבירה את קצב הפדיונות באפיקים אלה. אולם בשבועיים האחרונים נראה שמשהו במומנטום השלילי מתחיל להיסדק, והאג"ח הממשלתיות הארוכות עלו בתקופה זו בכ־1%. גם בארה"ב ירדו התשואות מרמה של 2.6% לפני שבועיים לכ־2.37% בסוף השבוע, כלומר רווח של יותר מ־2% בתקופה קצרה יחסית. אז האם מדובר בתיקון טבעי לגל הירידות או שמא בשינוי מגמה? נתוני שוק התעסוקה שפורסמו בארה"ב בסוף השבוע אכזבו, אך השכר השעתי עלה ב־0.4% בחודש האחרון והשלים עלייה של 2.9% בשנה האחרונה, כשלרוב עליית שכר של 3% ומעלה נוטה להוביל ללחצים אינפלציוניים. גם סקרי מנהלי הרכש במגזר השירותים ממשיכים להעיד על ההתרחבות הצפויה בכלכלה האמריקאית. מכאן שאנו לא מזהים איזשהו שינוי במגמה שאמור לשנות את כיוון התשואות בארה"ב באופן משמעותי.

פער בין הציפיות ליכולת

מה שהוביל לירידת התשואות הוא ההבנה שיש פער בין הציפיות להרחבה פיסקאלית לבין יכולתו של טראמפ לספק הרחבה משמעותית בשנה הקרובה, זאת בשל התנגדויות בקונגרס וחוסר התלהבות גם מצד ג'נט ילן, יו"ר הבנק הפדרלי, שרומזת שהכלכלה האמריקאית היתה זקוקה למדיניות פיסקאלית מרחיבה לפני שנתיים, וכיום צריך לנקוט צעדים מדודים בלבד שיתמכו בהגדלת הפריון. חלק מהנגידים בעולם שהעריכו שהריבית בארה"ב תעלה שלוש פעמים במהלך השנה, עשו זאת בהנחה שתהיה תוכנית הרחבה פיסקאלית. פרסום הפרוטוקולים מהדיונים של חברי הוועדה המוניטרית חידד למשקיעים שקיים סיכוי לא מבוטל שללא תוכנית הרחבה מצד הממשל החדש, קצב העלאת הריבית בארה"ב יהיה אטי יותר.

חרף טיעונים אלו נראה שירידת התשואות בארה"ב נובעת, כרגע לפחות, יותר מתיקון טכני מאשר משינוי מגמה, שכן לא ניכרים שינויים משמעותיים במומנטום החיובי של הכלכלה האמריקאית. גם התחזית של חברי הפד, שחלקם מתבססים על יישום תוכנית הרחבה פיסקאלית, היתה ידועה מאז מסיבת העיתונאים שקיימה ילן עם ההודעה על העלאת הריבית.

האינפלציה הנמוכה ביותר

בניגוד לנעשה בארה"ב, שוק האג"ח בישראל נראה הרבה יותר אטרקטיבי והמשקיעים נהנים ממצב יוצא דופן. מחד, צמיחה בריאה של יותר מ־3%, שוק עבודה חזק וגירעון ממשלתי נמוך מהמתוכנן, ומנגד, האינפלציה לא מצליחה להתרומם, ולהוציא את יוון, היא הנמוכה ביותר בעולם. בנוסף, השקל החזק מדי מקשה על היצוא ופועל כגורם נוסף הממתן את האינפלציה. השילוב של אינפלציה אפסית ורצון של בנק ישראל להחליש את השקל גורם לכך שהמדיניות המוניטרית בישראל תישאר מרחיבה חרף העלאות הריבית בארה"ב.

למרות כל זאת המשקיעים מתקשים להתעלם מהנעשה מעבר לאוקיינוס, ולכן התשואות בישראל נוטות לנוע בכיוון דומה לאלו שבארה"ב, רק בצעדים מתונים יותר. כתוצאה מכך, התשואות לעשר שנים בישראל אמנם נמוכות מאשר בארה"ב, אבל גבוהות בהרבה מאלו של ממשלת גרמניה. במשרד האוצר זיהו את הפער העצום בין התשואות של ממשלת ארה"ב לעשר שנים שעומדות על 2.42% לאלו של ממשלת גרמניה שנסחרות בתשואה של כ־0.3% בלבד, והחליטו לנסות ולגייס עד 2 מיליארד יורו, כדי לתפוס כמה ציפורים במכה: גיוון מקורות המימון, שמירה על ערוצי הגיוס באירופה והפחתת עלויות החוב.

פער התשואות בין האג"ח לעשר שנים של ממשלת ישראל בדולר לאלו של ארה"ב עומד על כ־70 נקודות בסיס. מכאן שאם נגזור מרווח תשואה דומה בין ישראל לגרמניה ונוסיף לכך רצון של המשקיעים להרוויח בהנפקה, אזי ניתן להניח שעלות הגיוס של ממשלת ישראל באירופה תעמוד על טווח של 1%–1.3%, זאת לעומת תשואה של כ־2.3% שבה נסחרות האג"ח לעשר שנים בישראל.

מבחינת המשקיעים, תוכניות האוצר להגדיל את היקף הגיוסים בחו"ל מגיעות על חשבון השוק המקומי ומקטינות את היצע האג"ח הממשלתיות כאחוז מסך ההשקעות הסחירות, מאחר שהיקף הנפקות הממשלה המתוכננות בארץ ב־2017 צפוי להיות דומה לזה של 2016, בעוד היקף ההנפקות בחו"ל אמור לגדול

בכ־4 מיליארד שקל.

האג"ח כסוג של ביטוח

השילוב בין תנאי מאקרו נוחים להשקעה באג"ח, להיווצרות הדרגתית של מחסור באג"ח הממשלתיות, עשוי לשמור את התשואות בישראל ברמה נמוכה מזו שבארה"ב לאורך זמן. יתרון נוסף שיש לאג"ח הממשלתיות הוא שברמת התשואות הנוכחית הן יכולות לשמש כסוג של ביטוח למקרה של הרעה כלכלית, עלייה בפחד וירידה בשוק המניות, זאת היות שבתקופות כאלו המשקיעים יתמחרו ריבית נמוכה לזמן ממושך יותר.

האפיק הנוסף שנהנה מהיציבות היחסית של האג"ח הממשלתיות בישראל הוא האפיק הקונצרני. ככל שתשואות האג"ח הממשלתיות יציבות יותר, כך קל יותר לחברות לגייס כסף, במיוחד כשהמצב הכלכלי בישראל נראה חיובי.

בשורה התחתונה, אג"ח ממשלת ארה"ב צפויות להמשיך ולסבול לאורך זמן משינוי תוואי הריבית, עלייה באינפלציה ומדיניות מרחיבה של הממשל החדש. לעומת זאת, האג"ח של ממשלת ישראל נהנות מגורמים נוספים המגבילים את הקשר בין הנעשה בארה"ב לשוק המקומי. הנהנים העיקריים הם המשקיעים באג"ח הממשלתיות והקונצרניות.

השורה התחתונה

אג"ח ממשלת ישראל נהנות מגורמים נוספים המגבילים את הקשר שלהן לנעשה בארה"ב. הנהנים העיקריים הם המשקיעים באג"ח הממשלתיות והקונצרניות

דרור גילאון הוא מנכ"ל משותף בבית ההשקעות מנורה מבטחים

תגיות