אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות הסערה: ילין לפידות, אלטשולר שחם ואנליסט מקטינים חשיפה לטבע צילום: בלומברג

בעקבות הסערה: ילין לפידות, אלטשולר שחם ואנליסט מקטינים חשיפה לטבע

בתי ההשקעות מחזיקים בטבע בהחזקת חסר משמעותית למול משקלה במדד ת"א 25. גם חברות הביטוח ובתי ההשקעות הגדולים מחזיקים במניה בחשיפת חסר אך נצמדים יותר למשקלה במדד כדי להקטין את מרווח הטעות למקרה שיתברר כי התחזית שלהם שגויה

09.01.2017, 20:45 | רחלי בינדמן

מניית טבע סיימה לפני כשבוע את אחת השנים הקשות בתולדותיה עם צניחה של 50% במחיר המניה ואזהרת הכנסות שפרסמה רק לפני ימים ספורים שגררה ירידות חדות של עוד 7% במחיר המניה החבוטה. האם הגופים המנהלים את כספי הפנסיה של הציבור ידעו לזהות את הירידות החדות ולהקטין חשיפות למניה המהווה 7% ממשקל מדד ת"א 25 (לפני הירידות, המניה היוותה כמעט 10% מהמדד המוביל)?

קראו עוד בכלכליסט

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי כל גופי הפנסיה מחזיקות במניית טבע בחשיפת חסר למול משקלה במדד. עם זאת, חברות הביטוח יותר קרובות למדד הייחוס בעוד בתי ההשקעות הקטנים יותר העזו יותר להתרחק מהמשקל של טבע במדד.

ארז ויגודמן מנכ״ל טבע , צילום: צביקה טישלר ארז ויגודמן מנכ״ל טבע | צילום: צביקה טישלר ארז ויגודמן מנכ״ל טבע , צילום: צביקה טישלר

כך לדוגמא, חברת הביטוח מגדל מחזיקה במניית טבע מתוך סך החשיפה למניות ת"א 25 בשיעור של 85% - כלומר מדובר במשקל חסר אך לא מאד משמעותי. כלל מחזיקה ב-80% ממשקלה של טבע במדד, הראל במשקל של כ-70% ומנורה במשקל של כ-80%. הפניקס מחזיקה ב-70% ממשקלה של טבע במדד ת"א 25.

עבור חברות הביטוח המנהלות סכומי כסף מאוד גדולים מרווח הטעות בהתרחקות ממדד הייחוס לא יכול להיות גדול מדי בשל פוטנציאל להפסד כסף משמעותי. כך לדוגמא, אם ההימור שיקחו מנהלי ההשקעות על טבע יתברר כשגוי והחשיפה למניה תהיה נמוכה מאוד הם יכולים לרשום ביצועי חסר חריגים ביחס לביצועי המדד. חברות הביטוח לא אוהבות לקחת סיכון שכזה למול עשרות מיליארדי השקלים שהן מנהלות ולכן הן נצמדות יותר למדד הייחוס.

ברוב חברות הביטוח הגדולות הגישה הנוהגת של ניהול השקעות היא מלמעלה למטה – קודם להחליט על האלוקציה – החלוקה בין האפיקים כמו מניות, אג"ח ממשלתיות, אג"ח קונצרניות, יחס בין ישראל וחו"ל - ואח"כ לרדת לרמת המדדים ולאיתור מניות ספציפיות כשיש פחות חשיבות לבחירת המניה הפרטנית. לעומתן, אלטשולר, ילין ואנליסט, שלושה בתי השקעות בוטיקיים הידועים בניתוח הפרטני האנליטי שלהם פועלים מלמטה למעלה – בחירה פרטנית של מניות על בסיס ניתוח אנליטי תוך התייחסות מופחתת למדדי הייחוס.

מפעל טבע ירושלים, צילום: בלומברג מפעל טבע ירושלים | צילום: בלומברג מפעל טבע ירושלים, צילום: בלומברג

כך לדוגמא ילין לפידות מחזיקים כ-15% ממשקלה של טבע במדד, החזקת חסר משמעותית למול מדד הייחוס. אלטשולר מחזיקים כ-20% ממשקלה של טבע במדד, וזאת לאחר שעד לפני שנה כלל לא החזיקו במניה ורק לאחר בחירתו של דולנד טראמפ לנשיאות ארצות הברית והתבדות ההערכות כי המנצחת בבחירות תהיה הילארי קלינטון שאיימה להילחם במחירים שגובות חברות התרופות, רכשו כמות מסויימת של מניית טבע.

גם אנליסט נמצאים בחשיפת חסר משמעותית למניית טבע – סביב 35% ממשקלה במדד, כשממילא החשיפה של אנליסט למניות ת"א 25 נמוכה מאד והם מעדיפים להתמקד במניות השורה השניה, ת"א 75 ומניות היתר. חשוב להדגיש כי גופים כמו אנליסט המנהלים סכומי כסף קטנים של מיליארדי שקלים בודדים מחזיקים בגמישות גדולה יותר להחזיק במניות קטנות שלא קיימת לגופים גדולים כמו חברות הביטוח שהחזקה במניית יתר, גם בשיעור משמעותי לא מדגדגת לתוצאה בשורה התחתונה וכל קניה או מכירה של מניות קטנות בכמות משמעותית מצד חברת הביטוח יכולה ליצור עיוות בתימחור שלה.

בתי ההשקעות הבוטיקיים לוקחים הימור גדול בהחלטה שלהם להחזיק בחשיפה נמוכה לטבע. במידה שטבע תפתיע ותרשום זינוק ב-2017, הם עלולים לפספס ובגדול. עם זאת, מלכתחילה כאמור, בתי ההשקעות הללו פחות נצמדים למדדים המובילים והם לא מדד הייחוס המרכזי שלהם. גם אם הם יפספסו בטבע הם יכולים לקבל פיצוי במניות אחרות שלא נמצאות במדדים המובילים.

בקרב שני בתי ההשקעות הגדולים – פסגות ומיטב-דש גם הם החזיקו בחשיפת חסר לטבע אך לא באופן משמעותי – פסגות מחזיקה בחשיפה של 60% לטבע מתוך משקלה במדד ואילו מיטב-דש החזיקו עד לפני חודש בחשיפה של 70% ממשקל טבע במדד אך לאחר הירידות בחודש האחרון הם הגדילו החשיפה ל-80%.

תגיות