אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תראו מי מדבר עכשיו: לאן הסמארטפונים יתפתחו? איור: יונתן פופר

פרויקט כלכליסט

תראו מי מדבר עכשיו: לאן הסמארטפונים יתפתחו?

סמארטפון העתיד אולי לא יתקפל אבל יזהה את רצונות המשתמש וייצא מגבולות הכיס. מהדמייה תלת־מימדית, דרך מצלמה אוטומטית ועד חיסול מוחלט של האפליקציות: ארבעה כיוונים שאליהם מתקדם הסמארטפון

10.01.2017, 06:57 | נמרוד צוק

יישומים

מצלמת וידיאו משוכללת מבוססת AI ותשלום אוטומטי

 , איור: יונתן וקסמן איור: יונתן וקסמן  , איור: יונתן וקסמן

עם מיליוני אפליקציות ויכולות של טלפון, מחשב, נגן מוזיקה ומצלמה במכשיר אחד, נדמה שהסמארטפונים כבר יודעים לעשות כמעט הכל. אבל יש כמה תחומים שבהם עוד יש להם לא מעט לאן להשתפר ותכונות חדשות שהם יכולים להציע. כך, בתחום הווידיאו גם המכשירים בעלי המצלמות המשובחות ביותר עדיין רחוקים מהאיכות והיכולות של מצלמות וידיאו וסטילס מקצועיות. גם האוטומציה והיכולות החכמות שהסמארטפונים מציעים עדיין מוגבלות לאפשרויות כמו מיקוד פנים או תיקוני צבע.

לכתבות האחרות בפרויקט:

עשור למהפכת הסמארטפון: כיצד השתנה העולם מאז היום שבו האינטרנט נכנס לכיס הקטן

החיים אחרי מפץ המובייל הגדול: עולם של כלכלה חדשה

הסם של הסמארטפון: הטאץ' שגרם לשינוי הפעילות המוחית

איך משתלטת סין על ייצור הסמארטפונים

עדכון תוכנה: ביקשנו ממעצבים צעירים פרשנות מעודכנת לסמלי האפליקציות המרכזיות

דרוש מנוע צמיחה חדש: מחפשים את המהפכה הבאה

 

 

שיפור בשני תחומים אלו ברמת החומרה והתוכנה יחדיו יהפוך את הטלפון לכלי תיעוד ויזואלי חזק שפוטר את המשתמש ממיומנויות טכניות. שכלולים מסוג זה יאפשרו לטלפון לצלם היטב גם בתנאים קשים כמו תאורה נמוכה או תנועה מהירה, לשנות אוטומטית את הגדרות המצלמה כדי להשיג תוצאות מיטביות בכל מצב, ולהציע יכולות עריכה אוטומטית טובות שמתבססות על בינה מלאכותית.

תחום נוסף שטרם הבשיל אך עשוי לקבץ יישומים עתידיים מעניינים בתחומים כמו עיצוב פנים, ניווט ומשחקים הוא המציאות המוגברת (AR). כבר היום טכנולוגיית טנגו של גוגל עושה דרכה למכשירי סמארטפון ראשונים ומאפשרת להם למקם את עצמם במדויק ובזמן אמת בחלל, ולמפות את סביבתם בתלת־ממד. בעתיד פיתוחים מסוג זה יאפשרו שילוב אמיתי ואפקטיבי של עצמים וירטואליים בחלל הממשי במתכונת שמזכירה הולוגרמות.

אזור נוסף שבו יישומי הסמארטפון צפויים להמשיך להתפתח הוא תחום השופינג הרווחי. אמזון כבר הדגימה בחנויות החדשות שלה את היכולת להשתמש בטלפון כחלק ממערכת תשלום שמאפשרת לצרכנים לאסוף מוצרים ולקבל חיוב אוטומטי בלי לעבור בקופה. בעתיד צפויים המכשירים לאפשר שימוש נפוץ ונוח יותר בתשלומים דיגיטליים או לקבל מידע והצעות מחיר על מוצרים באמצעות שימוש במצלמת המכשיר.

חנות אמזון גו. תשלום אוטומטי ללא קופה וקבלת הצעות מחיר באמצעות הטלפון נייד, צילום: בלומברג חנות אמזון גו. תשלום אוטומטי ללא קופה וקבלת הצעות מחיר באמצעות הטלפון נייד | צילום: בלומברג חנות אמזון גו. תשלום אוטומטי ללא קופה וקבלת הצעות מחיר באמצעות הטלפון נייד, צילום: בלומברג

ממשק משתמש

סייען חכם אקטיבי יהפוך את האפליקציות למיותרות

אם החזון שמקדמות גוגל, אפל, אמזון ומיקרוסופט יתפוס, בשנים הקרובות השימוש בסמארטפון יעבור מניהול אפליקציות כפי שהוא נעשה כיום, לניהול שיחות קוליות בשפה טבעית עם המכשיר. מימוש החזון הזה תלוי בעיקר בשני גורמים: עד כמה מהר יצליחו החברות הללו ליצור בינה מלאכותית (AI) שבאמת מבינה מה המשתמש רוצה ממנה, והאם אנשים אכן יהיו מעוניינים לשוחח בקול עם המכשירים שלהם במרחב הציבורי.

את ניצניו של שינוי מקביל, אף הוא מבוסס בינה מלאכותית, אפשר כבר לראות כיום בגרסה האחרונה של ממשק גוגל Now והוא עוסק ביכולות לזיהוי הקשר. כבר היום גוגל Now מציעה למשתמש לבצע פעולות על בסיס המיקום הגיאוגרפי של המכשיר ופגישות ואירועים שהוכנסו ליומן המשתמש. יכולות מתקדמות יותר של זיהוי הקשר יוכלו להציע פעולות גם על בסיס התוכן המופיע על גבי המכשיר באותו הרגע, סדרת הפעולות האחרונה שביצע המשתמש או על סמך האזנה לשיחות בחדר.

התוצאה של שינוי זה תהיה נטישת הממשק הנוכחי, שמורכב מאפליקציות נבדלות שהמשתמש נדרש להפעיל בעצמו. במקומו תבוא מערכת הפעלה אקטיבית שתדע לזהות את צורכי המשתמש בכל רגע נתון ולהציע לו פתרונות מתאימים, תוך שבירת המחיצות בין האפליקציות והצעת חיבור יעיל ביניהן. 

 

 , איור: יונתן פופר איור: יונתן פופר  , איור: יונתן פופר

 

תצוגה

לפרוץ את גבולות המסך אל המרחב, החדר או פשוט לקיר

היותו של המסך המרכיב החשוב ביותר בממשק השימוש בסמארטפון עוצר את יצרניות המכשירים מלבצע בו שינויים קיצוניים מדי. מאז האייפון הראשון השינויים שעבר המסך היו בעיקר בגודל — צמיחה מ־3.5 אינץ' לכדי 6.5 אינץ' — ובאיכות התצוגה — עד ל־4K. במקביל שולי המכשירים הצטמצמו והמסכים התקערו והפכו בחלקם לרגישים לעוצמת הלחיצה.

 

מסכים גמישים זוכים לכותרות רבות בשנים האחרונות, אבל הצורך לשלב רכיבים קשיחים בגוף המכשיר מרחיק את פנטזיית המכשיר הגמיש באמת ממימוש. טרנד סביר בהרבה, שכבר צץ בכמה דגמים, דוגמת מכשירי האדג' של סמסונג, הוא הוספת מסכי משנה קטנים בגב או בצדי המכשיר. צגים קטנים אלה יוכלו לספק מידע בסיסי כמו שעה והתראות גם כאשר המסך הראשי כבוי, ובכך לחסוך בחיי סוללה.

שינוי התצוגה המעניינים באמת לא יתרחשו במסך המכשיר, שיכולותיו כבר מתקרבות לנקודת רוויה, אלא ישתמשו בסמארטפונים כקונסולה שמאפשרת חוויית שימוש עשירה יותר. עם שימושים אלה נמנים שילוב המכשיר במשקפי מציאות מוגברת (AR) ומציאות מדומה (VR), וכן חיבור אלחוטי להתקני תצוגה לבישים א־לה גוגל גלאס. אלו, יחד עם שילוב מקרן זעיר בגוף המכשיר שיאפשר להקרין תמונה גדולה ואיכותית על קירות חיצוניים, ירתמו את כוח העיבוד של המכשיר לחוויית תצוגה מגוונת ומשוכללת יותר. התפתחויות מהותיות יותר צפויות לספק טכנולוגיות תצוגה הולוגרפית, אך אלו עדיין נמצאות בתחילת דרכן.

משקפי VR של גוגל. תצוגה משוכללת על בסיס הסמארטפון משקפי VR של גוגל. תצוגה משוכללת על בסיס הסמארטפון משקפי VR של גוגל. תצוגה משוכללת על בסיס הסמארטפון

 

עיצוב, מחיר וסוללה

מכשיר דק וזול יותר, או ללא סמארטפון בכלל

קשה לראות את הסמארטפון גדל מעבר לממדי הענק של הפאלבטים הנוכחיים או חוזר לממדים קטנים יותר מהאייפון הראשון שהוצג ב־2007 (3.5 אינץ'). מכאן, הגיוני הרבה יותר להמר כי היצרניות יעדיפו להתמקד בפיתוח מכשירים שמצד אחד יהיו דקים וקלים יותר, ומצד שני עמידים יותר לפגעים חיצוניים. במקביל, צפויה להימשך המגמה של ירידת מחירי המכשירים לכיוון עתיד שבו סמארטפון בסיסי סביר יעלה כמה עשרות דולרים ומכשירי הדגל יימכרו במחירים של 200–100 דולר.

 

 

רעיון הטלפון המודולרי, אף שהוכח כאפשרי בפרויקט Ara של גוגל ובמכשיר ה־G5 של LG, נדמה כמסובך מדי בכדי להפוך למיינסטרים. עם זאת, מהפכות המחשוב הלביש ואינטרנט הדברים עשויות להוביל לשינוי אחר, דרמטי לא פחות: הוספת חיבורי אינטרנט לחפצים שאינם טלפון ושיוכלו להחליף אותו במידת הצורך. למשל, מחשבי רכב, שעונים חכמים שפועלים כיחידה עצמאית, או טלוויזיה או רמקול חכמים. כשמערכות ההפעלה יוכלו לחבר בצורה שקופה מספיק בין ההתקנים השונים, אפשר יהיה לנצל אותם כדי לבצע שיחות, לשלוח הודעות ולהשתמש בשירותים שהיום פועלים בעיקר כאפליקציות סמארטפון.

אפשרות נוספת היא החלפת כרטיס הסים שקושר את המכשיר פיזית לספק סלולר בודד בסים ניתן לתכנות, שיקל את המעבר בין ספקים. שיפור אחר צפוי להגיע בקיצור זמן טעינת סוללות המכשירים, באופן שיאפשר להטעין את הסוללה במלואה בתוך 10 דקות, בעוד היכולת להאריך את משך השימוש במכשיר בין טעינות ידרוש פריצות דרך טכנולוגיות משמעותיות יותר.

  

הסלולרי המודולרי של גוגל Ara. רעיון מורכב מדי הסלולרי המודולרי של גוגל Ara. רעיון מורכב מדי הסלולרי המודולרי של גוגל Ara. רעיון מורכב מדי

תגיות