אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בניגוד להוראות האוצר: משרדי הממשלה מעכבים את התשלומים לעמותות לסוף השנה צילום: עמית שאבי

בניגוד להוראות האוצר: משרדי הממשלה מעכבים את התשלומים לעמותות לסוף השנה

ב־2016 העבירה המדינה 2.4 מיליארד שקל לתמיכה בעמותות. אלא שבמקרים רבים הכסף הועבר בניגוד להוראות החשכ"לית רק בסוף השנה, והגופים המתוקצבים נאלצו למצוא דרכים אחרות לממן את פעילותם, שמחליפה בחלקה את עבודת הממשלה

11.01.2017, 08:20 | שחר אילן

משרדי הממשלה מעכבים באופן קבוע עד לסוף השנה את תשלומי התמיכה לעמותות, לטענת היועץ המשפטי של הוועדה לביקורת המדינה עו"ד תומר רוזנר. לדבריו, במקרים רבים כספי התמיכה של 2016 הועברו לגופים המתוקצבים בנובמבר ודצמבר. רוזנר תקף את המשרדים ואמר כי הם "מצפים מגופים וולונטריים למצוא דרך לממן את עצמם לאורך השנה. זאת אף על פי שמדובר בגופים הפועלים שנים רבות ובכל שנה צריכים להתחיל את הטיפול בתמיכות מהתחלה".

קראו עוד בכלכליסט

רוזנר דיבר אתמול בישיבה של הוועדה לביקורת המדינה שעסקה בטיפול משרדי הממשלה בכספי התמיכות לעמותות. לדבריו, אחת הסיבות לעיכובים היא ש"משרדים לוקחים את הזמן שלהם כדי לטפל בבקשות התמיכה". כדי לפתור את הבעיה הוא הציע שבקשות התמיכה יוגשו כבר בספטמבר של השנה הקודמת כדי להקדים את הטיפול בהן. בנוסף הציע לקצוב למשרדי הממשלה זמן לטיפול בבקשות.

קראו עוד בכלכליסט

בשנת 2016 העבירה המדינה כ־2.4 מיליארד שקל לתמיכה בעמותות מתוכם 1.19 מיליארד שקל דרך האגף למוסדות תורניים במשרד החינוך, 576 מיליון שקל דרך משרד התרבות והספורט, 356 מיליון שקל דרך משרד החינוך, 168 מיליון שקל דרך משרד הרווחה ו־92 מיליון שקל דרך יתר המשרדים.

רכזת המשרדים החברתיים באגף החשב הכללי קרן חחיאשוילי אמרה בתגובה שלפי הוראות החשכ"לית, יש לשלם את התמיכות עד סוף מרץ. לדבריה, כאשר יש איחורים, ניתן לשלם מקדמות שמתחילות ב־20% מהתמיכה בשנה הקודמת. אם האיחורים מתמשכים, המקדמות יכולות להגיע עד 40%.

חנן ארליך ממחלקת ייעוץ חקיקה במשרד היועץ המשפטי לממשלה אמר שבעבר בקשות התמיכה היו מוגשות ב־1 בינואר, ומועד הגשתן הוקדם לאמצע אוקטובר של השנה הקודמת לשנת התמיכה כדי להקדים את התשלום. לדבריו, נבדקת אפשרות להקדמה נוספת, אבל הדבר עלול לפגוע בעמותות שמתקשות לתכנן את תקציב לשנה הבאה כל כך מוקדם. לטענתו, הסיבה העיקרית לעיכובים בתשלום היא הטיפול המתמשך של המשרדים במקרים של עמותות שלא הגישו את כל החומר הדרוש בזמן. כיוון שמדובר בסכום תמיכות כולל שמחולק לכל העמותות, לא ניתן לקבוע את סכום התמיכה לכל עמותה לפני קביעת כל הגופים הזכאים.

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ קארין אלהרר מיש עתיד אמרה בתגובה לדברים שהנהלים הקיימים "יוצרים מצב שבו גופים נענשים על איחורים של אחרים". אלהרר הוסיפה כי "מדובר בעצם בגופים שמבצעים את תפקידי המדינה. זה פוגע פגיעה קשה ביכולת הניהול שלהם ועלול לגרום לקריסה של גופים".

תגיות