אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל אנרג'יאן: נציע גז מוזל, התחלנו במו"מ עם לקוחות צילום: יריב כץ

מנכ"ל אנרג'יאן: נציע גז מוזל, התחלנו במו"מ עם לקוחות

החברה היוונית רכשה בחודשים האחרונים את מאגרי הגז "כריש" ו"תנין" שהיו קודם בידי נובל אנרג'י ודלק; לדברי מתיוס ריגאס, "התחלנו במגעים מול כל הלקוחות שמקבלים כיום גז מתמר"

11.01.2017, 18:14 | ליאור גוטמן
"תמחור הגז הטבעי שנציע יהיה זול יותר מזה שקיים בישראל (כ-4.7 דולרים ליחידת אנרגיה - ל"ג), ובכל מקרה נמוך משמעותית ממה שחברת החשמל משלמת כיום (כ-6 דולרים ליחידת אנרגיה). ולכן, התחלנו במגעים מול כל הלקוחות שמקבלים היום גז מתמר, כולל חברת החשמל, כדי להציע להם לרכוש מאיתנו גז כבר בתחילת העשור הבא" - כך אמר היום מנכ"ל חברת האנרגיה היוונית, אנרג'יאן מתיוס ריגאס, לקראת הכניסה הרשמית שלהם לישראל.

אנרג'יאן רכשה באחרונה את מאגרי הגז "כריש" ו"תנין" שהיו קודם בידי נובל אנרג'י ודלק. החברה היוונית כבר היתה פעילה בענף הגז בים הישראלי. ביוני 2014 היא נכנסה כחברת הקידוחים ברישיונות החיפוש שרה ומירה, שבהם החזיקו הכשרה אנרגיה ומודיעין. סבב חיפושים קודם באותם רישיונות הסתיים ב־2012 בכישלון, אולם מחזיקות הרישיון התעקשו להמשיך ולהחזיק בו מתוך הנחה שימצאו שם גז ונפט. אנרג'יאן אף קיבלה לידיה 25% מהשותפות.

המגעים על המו"מ לרכישתם נחשפו ב"כלכליסט" בינואר 2016, ולקח עוד כשנה להשלמת המהלך של הרכישה בעלות של כ-150 מיליון דולר והתחייבות לשלם תמלוגים על מכירת נפט, אם יימצא כזה בעתיד.

מתיוס ריגאס, צילום: יריב כץ מתיוס ריגאס | צילום: יריב כץ מתיוס ריגאס, צילום: יריב כץ
המכירה נכפתה על הבעלים המקוריים כחלק ממתווה הגז הממשלתי ומתוך מטרה ליצור פה תחרות. על פניו, נראה שהמהלך לפחות בסקטור הזה נושא פרי, ואחרי שנים בהם לא הגיעו לישראל שחקנים חדשים, הנה הגיע שחקן חדש, זר, שמחזיק בלעדית במאגרי גז ואף מבטיח מחיר טוב יותר מזה של מאגר תמר. את הפעילות בישראל ינהל מנכ"ל משרד האנרגיה לשעבר שאול צמח.

מאגרי הגז "כריש" ו"תנין" מכילים על פי ההערכות כ-55 עד 60 מיליארד מ"ק, כחמישית מהגז שנמצא במקור ב"תמר". אנרג'יאן טוענת שיש שם יותר גז ולכן היא תבצע הערכה מחודשת שלהם, אבל כך או כך מדובר בכמות ששווה לכשש שנות צריכה לאומית (מונחי 2016). כחלק ממתווה הגז הממשלתי, הגז שם אסור בייצוא, ולכן הוא מופנה רק לשוק המקומי. "אנו שמחים על ההתקדמות המהירה לקראת הפיתוח עם המשך תמיכתה של ממשלת ישראל", אמר היום ריגאס, וחוזה שאם יחתמו חוזים בהיקף מינימלי של כ-3 מיליארד מ"ק, הפיתוח בעלות של כמיליארד דולר יושלם בצנרת עצמאית עד סוף העשור.

תגיות