אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלן הראשי: "אנו עדים לתופעה מטרידה של חיזוק הרפואה הפרטית על חשבון הציבורית" צילום: בועז אופנהיים

הכלכלן הראשי: "אנו עדים לתופעה מטרידה של חיזוק הרפואה הפרטית על חשבון הציבורית"

יואל נווה פרסם היום את סקירת התעסוקה במגזר הציבורי לפיה בין השנים 2012-2015 התנפח מספר העובדים במגזר הציבורי ב-3.8%. לעומת זאת, במערכת הבריאות הציבורית ניתן להבחין בגידול של 1% במספר המועסקים ע"י המדינה, לעומת עלייה של 4.6% המועסקים דרך חברות פרטיות

15.01.2017, 15:42 | עמרי מילמן

בין השנים 2012-2015 גדל מספר המועסקים במגזר הציבורי ב-3.8%, זאת לעומת מספרם במגזר העסקי שגדל ב-2.2% בלבד. כך עולה מסקירת הכלכלן הראשי באוצר, יואל נווה, המתמקדת בגידול החד במספר המשרות במגזר העסקי ופילוח המשרות שאמורות להגדיל את השירותים לכלל הציבור. בארבע השנים הקודמות (2008-2011) גדל המגזר הציבורי ב-3.3%, לעומת גידול של 1.7% במגזר העסקי.

קראו עוד בכלכליסט

פילוח שיעורי הגידול הממוצעים לשנים 2013-2015 במספר המשרות במגזר השירותים הציבוריים מראה כי הממשלה המרכזית (כלומר, משרדי הממשלה), ביטוח לאומי ומוסדות לאומיים גדלה ב-3.5% בעוד שהמשרות בענף הבריאות והרווחה גדלו ב-3% והמשרות בתחום החינוך גדלו ב-2.9%. הכלכלן הראשי מציין כי "בעוד שסביר כי הגידול בתעסוקה בענפי החינוך והבריאות מוביל לשיפור ברמת השירותים האזרחיים במדינה, המידה בה הגדלת התעסוקה בממשל המרכזי מתורגמת לכדי שיפור ברווחת האזרחים, אינה כה ברורה". במילים פשוטות למרות שהגידול במשרות במשרדי הממשלה היה גבוה יותר מזה של החינוך, איננו יכולים לדעת שהוא באמת מתורגם לשירותים עבור הציבור, ולא סתם עוד משרה שעוזרת בעיקר לזה שקיבל אותה.

 שיעור הגידול במספר עובדי המדינה בחלוקה למשרדי הממשלה השונים, מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עיבודי אגף הכלכלן הראשי שיעור הגידול במספר עובדי המדינה בחלוקה למשרדי הממשלה השונים | מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עיבודי אגף הכלכלן הראשי  שיעור הגידול במספר עובדי המדינה בחלוקה למשרדי הממשלה השונים, מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עיבודי אגף הכלכלן הראשי

 

האוניברסיטאות- יותר מועסקים על אותן משרות

 

למרות שקצב גידול המשרות במשרדי הממשלה היה גבוה יותר ממערכת החינוך והבריאות, הרכב הצמיחה של כלל המגזר הציבורי שעמדה על 3.1% בין השנים 2013-2015 מראה כי 1.2% מתוכה הוא מהחינוך, 1% הוא מענף הבריאות, רווחה וסעד, רק 0.8% הוא מהממשלה המרכזית, הביטוח הלאומי ומוסדות לאומיים ו-0.1% ברשויות המקומיות.

סקירת הכלכלן הראשי מראה כי בעוד שהגידול במשרות במגזר הממשלתי בענף החינוך עמד בין 2013-2015 בממוצע על 4.9%, הגידול של משרות במלכ"רים פרטיים וחברות פרטיות (כמו מכללות פרטיות) גדל ב-2.9%. ממצא מעניין הוא שהגידול במשרות בענף החינוך במגזר משקי הבית - כלומר גנים ומורים פרטיים גדל ב-5%.

באוניברסיטאות והכללות נמצא כי בעוד שמספר המשרות נותר כמעט ללא שינוי בשנתיים האחרונות - מספר המועסקים במוסדות אלו צמח בשיעור שנתי ממוצע של כ-9% באוניברסיטאות ו-4% במכללות. לפי הכלכלן הראשי, "הסבר חלקי למגמות סותרות אלו הינו גידול במספר המועסקים במשרה חלקית באוניברסיטאות - יותר עובדים מועסקים אך שיעור גדול יותר מהם עובדים במשרה חלקית, מה שגורר כי ההיקף האבסולוטי של "שירותי חינוך" באוניברסיטאות, לא בהכרח התרחב".

יואל נווה, הכלכלן הראשי באוצר, צילום: בועז אופנהיים   יואל נווה, הכלכלן הראשי באוצר | צילום: בועז אופנהיים יואל נווה, הכלכלן הראשי באוצר, צילום: בועז אופנהיים

 

גידול ברפואה הפרטית

 

הסקירה מעלה כי בענף הבריאות התעסוקה בבתי חולים הפרטיים, בתי אבות פרטיים, עמותות רווחה ועובדי סיעוד המועסקים דרך חברות פרטיות גדלה ב-4.6% בשנה בממוצע בין 2013-2015. גם הגידול בשירותי בריאות המוגדרים כניתנים על ידי משקי בית (כלומר השימוש ברופא שלא במסגרת בית החולים) היה משמעותי ועמד בממוצע על שיעור דומה. מנגד בתעסוקה הציבורית (בתי חולים ממשלתיים, קופות החולים ובתי חולים פסיכיאטריים וגריאטריים) היקף התעסוקה גדל רק ב-1%. התופעה המטרידה הזו של חיזוק הרפואה הפרטית על חשבון הציבורית למעשה אפילו יותר חמורה שכן הניתוח "אינו לוקח בחשבון את היקפי ההעסקה של נותני השירותים השונים. בפרט, תופעה של צמצום שעות עבודה של רופא בבית חולים ציבורי או בקופת החולים, על חשבון גידול בהיקף השעות בהן עובד במרפאה פרטית או בבית חולים פרטי, אינה נמדדת בניתוח זה, אלא אם הפסיק לחלוטין לעבוד במערכת הציבורית".

ברשויות המקומיות גדל מספר המשרות ב-4.6% בין השנים 2015-2013 בממוצע. מרבית הגידול (כ-3.4%) מקורו בתחום החינוך בתעסוקה ברשויות המקומיות בתקופה זו. גידול דומה של 3.3% נרשם גם במספר המשרות של עובדי המִנְהל המקומי.בתחום הרווחה והבריאות נרשם גידול של רק 2.1%. הגידול.

תגיות