אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
א.מ.ת מחשוב מחלקת מחצית מהרווח כדיבידנד צילום: עמית שעל

היהלום שביתר

א.מ.ת מחשוב מחלקת מחצית מהרווח כדיבידנד

חברת פתרונות המחשוב הציגה זינוק מטאורי של יותר מ־2,000% במנייתה מאז 2009, התוצאות הכספיות במגמת צמיחה והדיבידנדים ממשיכים להגיע. אחרי כברת הדרך שעשתה החברה, המשך הצמיחה תלוי ביכולת לשלב בין ענן ואבטחת מידע כתבה שישית בסדרה

16.01.2017, 08:44 | אלי שמעוני

"יש לנו עוד לאן לצמוח, אני לא מזהה את תקרת הזכוכית בינתיים", אומר מנכ"ל א.מ.ת מחשוב יואב ויינברג. משנת 2009 רשמה מניית א.מ.ת מחשוב זינוק חד של 2,050%, ומשנת 2012 עלתה ב־574%. הצמיחה לא באה לידי ביטוי רק במניה, אלא גם בדו"חות הכספיים: מ־2009 צמחו הכנסות א.מ.ת במצטבר פי שלושה, מ־278 מיליון שקל ל־869 מיליון שקל ב־2015.  

קראו עוד בכלכליסט

בתשעת החודשים הראשונים של 2016 עמדו ההכנסות על 684 מיליון שקל, שיפור של 13% לעומת התקופה המקבילה ב־2015. בשורה התחתונה הציגה א.מ.ת מחשוב רווח נקי של 48.2 מיליון שקל ב־2015, פי שבעה לעומת רווחיה ב־2009. בתשעת החודשים הראשונים של 2016 עמד הרווח על 30 מיליון שקל, ירידה קלה לעומת התקופה המקבילה. אחרי כברת הדרך שעשתה החברה, המשך הצמיחה אינו ברור מאליו.

פרופיל: רוכשת ללא מינוף

א.מ.ת מחשוב מתמקדת בשני תחומי פעילות עיקריים. בתחום הפעילות המסורתי שלה, תשתיות המחשוב, מספקת א.מ.ת מחשוב שירותים מקצועיים לפרויקטים של שדרוג תשתיות מחשוב בארגונים גדולים, הכוללים את מערכות השרתים, בסיסי הנתונים, אבטחת הנתונים והתקשורת. התחום השני הוא פעילות OEM (שבמסגרתה יצרן מייצר מוצר או חלק הנרכש על ידי חברה אחרת ונמכר תחת שם המותג שלה). תחום זה כולל ייצור חלקים במפעלי החברה באשדוד ובראש העין, ובמסגרתו החברה מתכננת ומייצרת רכיבי אלקטרוניקה.

היחסים הפיננסיים במאזן של א.מ.ת מחשוב מעידים כי החברה לא לוקחת סיכונים גדולים מדי. ההון העצמי שלה עמד בסיום הרבעון השלישי של 2016 על 230 מיליון שקל לעומת מאזן כולל של חצי מיליארד שקל. בשלהי 2011 החליט דירקטוריון החברה לאמץ מדיניות חלוקת דיבידנד בשיעור של עד 50% מהרווח הנקי. המדיניות החלה להיות מיושמת ב־2012, ובינתיים, יחד עם הצמיחה ברווח, הוכיחה את עצמה. מ־2012 חילקה א.מ.ת מחשוב דיבידנדים בהיקף כולל של 107 מיליון שקל. במקביל שווי השוק שלה זינק פי יותר משישה, מ־110 מיליון שקל ל־610 מיליון שקל.

שיעור הרווח הגולמי של א.מ.ת מחשוב עמד על 18%–19% בשנים האחרונות — בטווח העליון של חברות מתחום המיחשוב הנסחרות בבורסה. גם הוצאות ההנהלה מיצבו את החברה במקום טוב לעומת מקבילותיה בבורסת תל אביב. אלה עמדו בתשעת החודשים הראשונים של 2016 על 33.7 מיליון שקל — פחות מ־5% מההכנסות, שיעור הנחשב נמוך ביחס למתחרותיה. א.מ.ת מחשוב הצליחה להוריד את שיעור עלויות ההנהלה ככל שצמחה, בניגוד לחברות שבהן עם עליית היקף העסקים מתנפחות גם הוצאות ההנהלה.

החברה ביצעה בשלוש השנים האחרונות רכישות של 10 חברות מחשוב קטנות יחסית בסכום כולל של 70 מיליון שקל. בתחילת החודש דיווחה א.מ.ת מחשוב על רכישת חברת אדקו טכנולוגיות, העוסקת בשיווק ובהרכבה של מערכות בתחום המחשוב התעשייתי והצבאי, תמורת 22 מיליון שקל. הרכישה המהותית ביותר של א.מ.ת מחשוב עד כה היתה מדיאטק, שאותה רכשה ב־40 מיליון שקל בתחילת 2015. למרות הרכישות, המאזן של א.מ.ת מחשוב לא ממונף, ולחברה אין התחייבויות ארוכות טווח בהיקף מהותי לבנקים.

כיצד מצליחה החברה לשמור על מאזן לא ממונף וגם לחלק דיבידנד בכל שנה?

"עד לפני כמה שנים היינו מאוד שמרניים לגבי רכישות", אומר המנכ"ל ויינברג. "אז קיבלנו החלטה להיות קצת יותר אגרסיביים בעולם הרכישות, והדירקטוריון קיבל ביטחון ביכולת שלנו. כשיש אפשרות טובה במחיר טוב בתחום שלנו, אנחנו קונים. השמרנות התפוגגה קצת".

ויינברג מחדד: "אנחנו יודעים לבצע רכישות בחוכמה. המילה סינרגיה שמשמשת את הקהילה העסקית כהסבר לרכישות היא מילה גסה מבחינתי. כשאי אפשר להסביר מהלך עסקי, אז אומרים שרוצים ליצור סינרגיה. אני קונה חברות רק אם אני מכיר אותן, את האנשים והמנהלים. בכל הרכישות והמיזוגים תמיד האנשים נשארים אצלנו, וזה עובד לנו. בחברה 750 עובדים, והשנה היא תתקרב להכנסות של מיליארד שקל. מה שהביא את הצמיחה, בדרך כלל, הן השקעות בבני אדם".

העתיד: צמיחה בביג דאטה

"בתחום תשתיות המחשוב אנו חותרים לתת ערך מוסף גדול ללקוח. החברה מספקת פתרונות תוכנה שמורכבת על גבי חומרה וגורמת לה לעבוד יעיל יותר. מי שרוצה לקנות רק שרת לא יקנה מא.מ.ת מחשוב, כי היא מוכרת פרויקט משולב של חומרה ותוכנה", אומר וינברג.

לגבי OEM הוא מסביר: "אנחנו מספקים את המוחות והמחשבים המותקנים בתוך מערכות של חברות אחרות, דוגמת מדפסות או ציוד קשר. ממש ייצור פיזי של חלקים. אין הרבה דברים כאלו בהייטק בארץ. החברה קיימת 34 שנה ואין רבעון ללא רווחיות. איפה שיש תחרות, החברה לא נמצאת".

אחרי צמיחה חדה בשנים האחרונות, מהם מנועי הצמיחה העתידיים?

"הכוונה היא לצמוח בעולם של הביג דאטה. אם נזהה מגמות נכון ויהיה לנו מזל, יהיה לנו עוד הרבה לאן לצמוח. כשחברות אומרות שהן מעבירות את המידע לענן זה נשמע פשוט, ואנשים לא מבינים כמה זה מורכב. פעם חברות היו רגילות שכל המידע נשמר בחדר שרתים, ועכשיו לא רק שחדר השרתים רחוק — חלקו גם וירטואלי. הענן הפרטי, הענן הציבורי ואבטחת המידע — אלה עולמות שצריך לדעת לשלב. ככל שעולם הוא יותר מורכב, ככה לנו זה יותר טוב.

עדיין לא גירדנו את פוטנציאל חברות ההייטק בארץ ויש עוד הרבה חברות שלא עובדות איתנו. הלקוחות שלנו ישראליים, אבל משום שתעשיית ההייטק הישראלית עושה פרויקטים בחו"ל, נפתח עבורנו גם השוק העולמי. אם לדוגמה א.מ.ת מחשוב עובדת עם HP ומייצרת לה חלקים למדפסות, שבהמשך נמכרות בעולם — אז הפוטנציאל שלה תלוי בביקוש העולמי, ולא רק במקומי".

תגיות