אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות ני"ע תעניק הנחות לחברות שיבצעו הנפקה ראשונית בת"א צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

רשות ני"ע תעניק הנחות לחברות שיבצעו הנפקה ראשונית בת"א

במאמץ להחיות את בורסת ת"א המתייבשת תוביל הרשות חקיקה שתקל על חברות המבצעות הנפקה ראשונית של אג"ח ומניות. על סדר היום: פטור מאגרת תשקיף בגובה 4,000 שקל והנחה באגרה השנתית שיכולה להגיע ל־40 אלף שקל בשנתיים

17.01.2017, 07:34 | רחלי בינדמן ודרור רייך

רשות ניירות ערך יוצאת בצעד נוסף במסגרת מאמציה להחיות את בורסת תל אביב הגוועת. ל"כלכליסט" נודע כי בכוונת הרשות להוביל חקיקה שתקל על חברות המבצעות הנפקה ראשונית בבורסה של אג"ח או מניות.

קראו עוד בכלכליסט

מקצצים באגרות

 

ההקלות יחלו ב־2018, ובמסגרתן יקבלו חברות חדשות המבצעות הנפקה פטור מלא מאגרת תשקיף בגובה של 4,000 שקל, זאת במידה שההנפקה תצא לפועל. ההקלה המשמעותית יותר היא הנחה של 15% באגרה השנתית לחברות שביצעו לראשונה הנפקת חוב או מניות בבורסה למשך שנתיים. גובה האגרה השנתי הוא 70–130 אלף שקל לחברה בתלות בגודלה, כך שההנחה יכולה להגיע ל־20 אלף שקל בשנה ובסך הכל ל־40 אלף שקל.

בשנים האחרונות חברות חדשות כמעט שלא מבצעות הנפקות חדשות של מניות בבורסה. יותר מכך, חברות בורסאיות בוחרות להימחק מהמסחר בתל אביב. בבורסה וברשות ניירות ערך מעוניינים בהגעת חברות חדשות, בדגש על חברות טכנולוגיה וחברות תעשייתיות. הבעיה היא שחברות טכנולוגיה צעירות בישראל נמכרות לרוב לפני שהן הגיעו לגודל משמעותי, וברשות ובבורסה פועלים במקביל גם לסייע להן לצמוח עצמאית כדי שבעתיד כשיצמחו, יגייסו הון וחוב דרך הבורסה.

שמואל האוזר, יו"ר רשות ניירות ערך, צילום: אוראל כהן שמואל האוזר, יו"ר רשות ניירות ערך | צילום: אוראל כהן שמואל האוזר, יו"ר רשות ניירות ערך, צילום: אוראל כהן

חברות נרתעות מכניסה לבורסה בגלל העלויות הכרוכות בלהיות חברה ציבורית, לכן ההקלה באגרות היא חשובה. סיבה נוספת לרתיעה היא המגבלות הרגולטוריות החלות על חברה ציבורית ובכלל זה אישורי שכר הכפופים לאישור בעלי מניות המיעוט ואישור עסקאות בעלי עניין.

עבור יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר המטרה המרכזית כרגע היא להוביל את חוק שינוי מבנה הבורסה באופן שהבורסה תהפוך לגוף הפועל למטרות רווח ותתנתק מהשליטה של הבנקים בה. בתקווה, מהלך כזה יהפוך את הבורסה לתחרותית ואטרקטיבית יותר לחברות המנפיקות.

הבורסה מקצרת

 

בתוך כך הבורסה הודיעה שלשום על קיצור משך הפסקת הזמן הקצובה ל־29–30 דקות לעומת 44–45 דקות כיום. בנוסף, במהלך 15 הדקות הראשונות של הפסקת המסחר יוכלו הסוחרים לבטל פקודות שניתנו טרם ההפסקה. זאת בשונה למצב שהיה נהוג עד כה שבו לא היה ניתן. ההחלטה על הקיצור התקבלה לאור השיפורים הטכנולוגיים שחלו בדמות פרסום דיווחי החברות במאיה והזמינות והנגישות הגבוהה של הגשת פקודות למסחר בבורסה.

הפסקת מסחר קצובה מתרחשת כשמתפרסם מידע מהותי בנוגע לחברה או בעלי השליטה בה כדי לתת למשקיעים שהות לשקול את צעדיהם לאור המידע החדש שפורסם. מרבית מהאירועים המהותיים האלו ידועים מראש (דו"חות כספים, מו"מ ועסקות שונות).

גם בבורסות נוספות בעולם קיימת שיטת הפסקת המסחר, אך בניגוד לת"א, שם האצבע לא קלה על ההדק. כך למשל, חברות הנסחרות בבורסת ניו יורק יכולות לפרסם תוצאות רק לפני או אחרי המסחר. בכך נשמר מסחר רציף ללא הפרעות. בתל אביב לעומת זאת, יהיו ככל הנראה 451 הפסקות מסחר בעונת הדו"חות הקרובה. הפסקות מסחר כמספר החברות.

בורסת ת"א טוענת כי הפסקת המסחר נועדה לתת לציבור שהות לקרוא ולעבד את המידע החדש שפורסם ולקבל החלטה מה לעשות בעקבות ההודעה לאור המידע החדש שפורסם.

תגיות