אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הגנה על צרכנים? זה כל כך אובמה צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי

הגנה על צרכנים? זה כל כך אובמה

ממשל טראמפ מתכוון לעקר את סמכויות ההגנה על צרכנים של ה-FCC, האם נחשפה עוד הונאה בעמק הסיליקון, וטוויטר כגורם מעורר עבור פעילי זכויות אדם

17.01.2017, 14:18 | יוסי גורביץ

צרכנים הביתה 

בעוד שלושה ימים יושבע דונלד טראמפ לתפקידו. מיד לאחר מכן, מדווחים לנו, מתכוון הממשל החדש להפסיק להגן על הזכויות של משתמשי הרשת. בכירים בממשל המיועד כבר אמרו שבכוונתם לחסל את נייטרליות הרשת, וכעת מגיעים דיווחים על פירוק סמכויות הגנת המשתמש של ה-FCC.

דונלד טראמפ. צפוי לכרסם בסמכויות ה-FCC, צילום: אי פי איי דונלד טראמפ. צפוי לכרסם בסמכויות ה-FCC | צילום: אי פי איי דונלד טראמפ. צפוי לכרסם בסמכויות ה-FCC, צילום: אי פי איי

ה-FCC היא מעין רשות השידור האמריקאית, שבשנים האחרונות מנהלת קרב עיקש, אם גם כושל, נגד ענקיות הרשת, בניסיון למנוע מהן לקדם סוגים של תוכן על פי שיקול דעתן. החברות, כמובן, רוצות לגבות מהמשתמש יותר על תוכן "כבד" כמו תמונות או וידיאו. ה-FCC מתעקשת על שמירה על הרשת כצינור נייטרלי. הקונגרס, שנשלט על ידי המפלגה הרפובליקנית – שתומכת לעיתים קרובות באינטרס של אנשי העסקים מול הציבור – ניסה לכרסם ככל יכולתו בסמכותה של ה-FCC. החל מיום שישי, כשטראמפ ימנה את רוב הנציבים שם, זה הולך להיות קל יותר.

הדמוקרטים צפויים לגלות התנגדות, אבל בו זמנית צפויים גם להבין שהולכים להיות קרבות הרבה יותר חשובים – שמירה על זכות ההצבעה לשחורים במדינות הדרום, למשל. וכשעסקים גדולים יקבלו הרבה יותר השפעה על חיי המשתמש הקטן, זה יזלוג גם אלינו.

גניבה פשוטה? בעמק הסיליקון? מי היה מאמין

מארק צוקרברג צפוי לתת היום (ג') עדות בשאלה האם וכמה היה מודע לכך שהטכנולוגיה של אוקולוס, החברה שנרכשה על ידי פייסבוק, היתה גנובה.

חברת ZeniMex Media תובעת את פייסבוק ואת אוקולוס, בטענה שמייסד אוקולוס, ג'ון קרמאק, גנב ממנה סודות מסחר והשתלט באופן בלתי ראוי על טכנולוגיית מציאות וירטואלית שפותחה בחברה בזמן שעבד בה. עוד טוענת זנימקס שאוקולוס השמידה ראיות משפטיות שמוכיחות את טענתה.

אוקולוס ריפט. גניבה? אוקולוס ריפט. גניבה? אוקולוס ריפט. גניבה?

באוקולוס רדופת השערוריות מכחישים בתוקף; קרמאק טוען שהוא חיפש עצמאית אחרי מנוע VR משלו, ומגדיר את התביעה כמגוחכת ואבסורדית. נזכיר שאוקולוס התחילה את דרכה כחברה במימון המון שאז לקחה את המוצר שפיתחה מכספי משקיעים קטנים ומכרה את עצמה לפייסבוק.

טוויטר כסם מעורר

המילה הבולטת בשנה האחרונה בפי פעילים פוליטיים בארה"ב היא Woke, כינוי לאדם שהתעורר וגילה את המציאות הממשית. הנטיה של בני אדם להדחיק אותה לא חדשה: ג'וזף קונרד כתב שיש גבול לכמות המציאות שאדם יכול לשאת (נסו לגגל את מה שקורה בקונגו ותגלו במהירות שיא את חדוות ההדחקה), ואורוול ציין שצריך מאמץ בלתי פוסק כדי לראות את מה שניצב מול עיניך.

הפגנה של Black Lives Matter, צילום: איי אף פי הפגנה של Black Lives Matter | צילום: איי אף פי הפגנה של Black Lives Matter, צילום: איי אף פי

התנועה הפוליטית הבולטת בארה"ב בשנתיים האחרונות היא Black Lives Matter, שמבוססת על ההנחה שהעובדה שצבע עורו של אדם לא מתיר את דמו. התנועה העלתה לתודעה שורה של מקרים שנעים בין הרג ללא סיבה עד רצח של ממש על ידי שוטרים.

רבים בתנועה חשים שמה שהפך אותם ל-Woke, מה שגרם להם לחבר בין נקודות ולהבין שיש קשר בין שורה של מקרי הרג ובין העובדה שכוחות משטרה מחפים על שוטרים ותובעים סוגרים תיקים, הוא טוויטר. מי שנכנס לטוויטר גילה הרבה יותר מידע והרבה יותר אנשים זועמים מכפי שהוא ציפה, והתעורר. לא במקרה, אנחנו מדברים על טוויטר ולא על פייסבוק: טוויטר מיועד להעיר, לא לעמעם. וערות היא חובה אזרחית.

כאזרחים, אנחנו בעלי המניות של המדינה. אנחנו אחראים לגורלנו. אנחנו לא צרכנים פסיביים ולא משתמשים אדישים; אנחנו לא נתינים, אלא אזרחים, אולי תואר הכבוד

הגדול ביותר שיכולה האנושות להעניק. יש לנו החובה, לא הזכות, לדעת מה קורה סביבנו ואם מתרחש עוול, לתקן אותו. ומהבחינה הזו, כל דבר שמעיר אותנו הוא חיובי.

קצרצרים

1. הנציבות האירופית הכריזה שלמנהלי אתרים יש זכות לבלום חוסמי פרסומות. לאזרח, אומרים שם, יש זכות מלאה להתקין חוסם פרסומות על המחשב שלו; אבל אין לו זכות לתוכן חינמי. בעלי אתרים שמתקיימים מפרסומות רשאים, על כן, לסרב להציג לו מידע עד שיסיר את חוסם הפרסומות. השימוש בחוסמי פרסומות רווח מאד באירופה: על פי הערכות, 77 מיליון גולשים אירופאים כבר התקינו חוסמי פרסומות. היה נחמד יותר אם הנציבות היתה פועלת לביטול המודל הנצלני של פרסומות תמורת תוכן, אבל ההחלטה סבירה.

מותר לחסום את החוסמים מותר לחסום את החוסמים מותר לחסום את החוסמים

 

2. ממשלת הפיליפינים, שבאופן כללי עובר עליה סרט אימה לא ברור – הנשיא שלה פתח במסע ציד, כך ממש, של חשודים בסחר בסמים, ועד כה יש למעלה מאלף הרוגים – הורתה לספקיות הרשת במדינה לחסום שורה של אתרי פורנו מובילים, ביניהם פורנהאב. החסימה כבר נכנסה לתוקף. ספק אם היא עולה בקנה אחד עם רצונם של המשתמשים: להערכת פורנהאב, משתמשים מהפיליפינים בילו יותר זמן באתר שלה מאשר משתמשים מכל מדינה אחרת: הם צפו בה בממוצע במשך 12.דקות ו-45 שניות, שלוש דקות יותר מהממוצע העולמי.

3. האם העסק שלכם משתמש בחלונות 7, אולי מערכת ההפעלה הטובה ביותר שמיקרוסופט יצרה אי פעם? אז תתחילו להיערך, כי עוד שלוש שנים מיקרוסופט תפסיק לתמוך בה. במיקרוסופט חוששים מהמצב של חלונות XP, מערכת ההפעלה שהיתה טובה מספיק במשך עשור וחצי ולקוחות – בעיקר לקוחות מוסדיים ועסקיים – התקשו להיפרד ממנה. המטרה של מיקרוסופט היא לקחת את כולנו לחלונות 10. מה דעתכם על הצעת פשרה? אתם תצרו את חלונות 11, מערכת הפעלה זהה לחלונות 7 אך משודרגת ל-2018, ואנחנו נחשוב על זה?

4. חברת טסלה ממשיכה לאפשר לנהגים שלה לסכן את עצמם ואחרים: עדכון לתוכנה של ה"טייס האוטומטי" מתיר למשתמש לקבוע מהירות נסיעה שגבוהה מהמהירות המותרת. זה היה המצב עד דצמבר, אז בלמה החברה את הנסיעה מעל המהירות המותרת במצב אוטומטי. היא הסבירה אז שהיא שומרת על בטיחות הנהגים. עכשיו היא חוזרת בה, ככל הנראה בעקבות מחאת הנהגים. בתשובה לשאלת "הגרדיאן" האם היא תומכת בהפרת החוק, מסרה טסלה תשובה מעורפלת שלא ענתה על השאלה.

5. המגזין Wired, שיש לו נטייה להכריז על מותם של דברים לפני שהם מתים או אפילו מרגישים לא כל כך טוב, מודיע כעת שזמנם של המקודדים בעמק הסיליקון עבר ושבקרוב הם יוחלפו על ידי פיזיקאים. כהוכחה, הוא מביא את העובדה שיש עוד כמה פיזיקאים בעמק הסיליקון. איך האנשים האלה – ללא ספק מומחים בתחומם – יצליחו להוציא מוצרים לשוק מבלי לקודד, ובכך להפוך למקודדים, לא ממש ברור.  

תגיות