אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פנייה לחשכ"לית: פרסמי עמדתך על שווי נכסי כיל בים המלח צילום: חיים הורנשטיין, עומר מסינגר

פנייה לחשכ"לית: פרסמי עמדתך על שווי נכסי כיל בים המלח

עמותת אדם, טבע ודין ביקשה מהחשבת היוצאת לפרסם את חוות דעתה כדי שהציבור ידע אם האוצר התקפל מול כיל כשיפורסמו ההמלצות הסופיות

21.01.2017, 22:01 | עמרי מילמן

עמותת אדם, טבע ודין פנתה בסוף השבוע שעבר לחשבת הכללית במשרד האוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו בבקשה שתפרסם את עמדתה בנוגע לשווי הנכסים המוחשיים של כיל בים המלח בתום תקופת הזיכיון ב־2030.

קראו עוד בכלכליסט

בשבוע שחלף הודיעה החשכ"לית כי סיימה את עבודת המטה שנועדה לקבוע את שווי הנכסים, אולם סירבה לפרסם את חוות הדעת שהועברה במלואה למחליפה בתפקיד רוני חזקיהו. חשיבות המסמך נעוצה בכך שהוא ישמש כמדד לסכום שהמדינה תשלם לכיל על נכסיה בים המלח במידה ולא יוארך זכיונה על כריית משאבים בים המלח. עבאדי־בויאנג'ו סברה כי לא נכון לפרסם את עמדתה משום שמי שיכריע בנוגע לשווי הנכסים הוא חזקיהו.

במכתב ששלחה עו"ד לי־היא גולדנברג, ראש תחום כלכלה, סביבה ומשאבי טבע בעמותה, היא העלתה חשש כי אם לא יפורסמו המלצות החשכ"לית יהיה קל יותר לשנות אותן בהמשך בעקבות לחצים. גולנדברג מספקת כדוגמה את המלצות ועדת ששינסקי 2 שעסקה במיסוי משאבי הטבע הלאומיים, בעיקר האשלג שמפיקה כיל בים המלח: "כזכור, גם ועדת ששינסק 2 פרסמה המלצות ביניים לציבור הרחב למרות שמדובר היה בהסדר גדול ומורכב שהשליך על כלל משאבי הטבע הלאומיים בישראל. גם ההמלצות האלו עברו שינויים עד פרסומן הסופי. בשל כך, ההסבר שייתכן כי ההמלצות יעברו שינויים ולכן לא ניתן לפרסמן אינו מספק".

מיכל עבאדי-בויאנג מיכל עבאדי-בויאנג'ו | צילום: חיים הורנשטיין, עומר מסינגר מיכל עבאדי-בויאנג

השינויים בין המלצות הביניים להמלצות הסופיות, שפורסמו לאחר שימוע ציבורי ולאחר הפעלת לחצים כבדים מצד החברות ומצד פוליטיקאים שונים, היטיבו בעיקר עם כיל והפחיתו את היקף המס שהיתה אמורה לשלם על רווחי היתר. החשש של העמותה כי מהלך דומה יתרחש גם בנוגע לזיכיון הביא אותה לבקש מהחשכ"לית "שמשרדך יפרסם את המלצות הביניים כבר בימים אלו לכלל הציבור כדי להבטיח פיקוח ציבורי על המשך העבודה בנושא פעולות הממשלה לקראת תום תקופת הזיכיון של כיל ים המלח".

ההחלטה על שווי נכסי כיל בתום תקופת הזכיון היא רק החלטה אחת שצריכה להתקבל מתוך מכלול שלם של החלטות שעליו אמון הצוות לבחינת פעולות הממשלה לקראת תום תקופת זיכיון ים המלח בראשו עומד הכלכלן הראשי באוצר יואל נוה. הצוות היה אמור לסיים את עבודתו לפני יותר מחצי שנה, במאי 2016, אך הוא התעכב גם משום שהחשכ"לית לא סיימה לגבש את עמדתה בנוגע לשווי הנכסים והמועד העדכני הוא יוני הקרוב.

הסיבה שבגללה המדינה שואפת לגבש עמדה כבר כעת בנוגע לשווי הנכסים ולגבי ההכרעה בשאלה אם יש לקיים מכרז כשיפוג הזכיון של כיל היא להעניק לחברה ודאות כדי שתוכל להחליט על השקעותיה במשאבים. אלא שכל החלטה שתתקבל על ידי המדינה צפויה להיות לא פשוטה מבחינה פוליטית וציבורית. לכן נראה שאף אחד באוצר לא מזדרז להחליט בנושא. למעשה, גם החשכ"לית גיבשה את עמדתה בנוגע לשווי הנכסים שבועיים לפי תום כהונתה, כשהנושא המתין על שולחנה יותר משנתיים.

ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.

תגיות