אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי יותר משנה בלי אחראי: אלי כהן ימונה לשר הכלכלה צילום: עמית שעל

אחרי יותר משנה בלי אחראי: אלי כהן ימונה לשר הכלכלה

מינוי יו"ר ועדת הרפורמות לשר הכלכלה יובא היום לאישור הממשלה. כהן יתמודד עם שורה של אתגרים, ובהם קידום התוכנית לפיתוח הצפון, הוזלת מוצרים מיובאים מהמזרח וחיזוק תעשיית מדעי החיים, שמסומנת כמנוע צמיחה עתידי של המשק

22.01.2017, 07:01 | עמרי מילמן

הממשלה צפויה לאשר היום את מינויו של ח"כ אלי כהן (מספר שמונה ברשימת כולנו) לתפקיד שר הכלכלה. משרד הכלכלה מיותם משר במשרה מלאה מאז נובמבר 2015, אז פרש אריה דרעי מהתפקיד והעביר את סמכויתיו לראש הממשלה בנימין נתניהו - שבעצמו העביר אותן לאחר מכן לידי שר האוצר משה כחלון. מאז, המשרד פועל פחות או יותר באופן עצמאי, אף שכחלון נהנה מהחזקת התיק, המאפשר לו לגזור קופון על מלחמה ביוקר המחייה. מדובר בסטטוס חשוב עבור כחלון, לאור הקושי שלו בהורדת מחירי הדיור.

כהן שימש עד כה כיו"ר ועדת הרפורמות, שעיקר תכליתה היה לאפשר לכחלון להשתמש בה כמסלול עוקף לוועדת הכספים שבראשות ח"כ משה גפני.

כהן ניצב בפני לא מעט משימות ואתגרים בתפקידו החדש, כמו למשל ההוצאה לפועל של חלקו של משרד הכלכלה בתוכנית לפיתוח הצפון שאושרה לפני כחודש, ובמסגרתה יושקעו קרוב ל–15 מיליארד שקל. בין השאר, משרד הכלכלה יהיה אחראי על בניית מסלולי תעסוקה יעודיים לצפון.

אתגר משמעותי נוסף הניצב בפני כהן הוא הקמת מכון לייצור מתקדם, שאמור לגשר על פער משמעותי הקיים כיום בין התעשייה לאקדמיה ושתוקצב ב–50 מיליון שקל.

לשווק מענקים והטבות מס לחברות זרות

משימה נוספת עמה יתמודד כהן היא משיכה חברות זרות ומשקיעים זרים לישראל, באמצעות מענקים והטבות מס נדיבות לחברות הייטק שאושרו ושאותם יש לשווק כעת בעולם על מנת להפוך את ההצהרות להישגים בעלי משמעות. זוהי למעשה התכלית המרכזית של הרשות לשיתוף פעולה תעשייתי וקידום השקעות זרות שפועלת במשרד הכלכלה.

כמו כן, כהן יידרש לתת רוח גבית לניסיונות של משרד הכלכלה להסרת חסמי ייבוא ולהרחבת סחר החוץ של ישראל למזרח - שני מהלכים שמעסיקים את אנשי המשרד בתקופה זו. לדוגמה, בשנה האחרונה מקיים מינהל סחר חוץ שבמשרד שיחות לכינון הסכם אזור סחר חופשי עם כמה מדינות במזרח, כשהבולטות בהן הן סין, וייטנאם ודרום קוריאה. כל הסכם כזה יכול להוזיל באופן משמעותי מוצרים שייובאו לארץ ממדינות אלו.

עוד מבחן משמעותי העומד בפני כהן יהיה יישום המלצות ועדה העוסקת בעידוד הפיריון בתעשייה, אשר צפויה להגיש את מסקנותיה בחודש מאי הקרוב. העובדה שוועדה זו הוקמה רגע אחרי שאושר התקציב לשנתיים שנותרו לממשלה עורר שאלות רבות בנוגע ליכולת השפעתה, אך כעת מי שיעמוד במבחן התוצאה בעניין זה יהיה השר החדש, שיצטרך לעשות מאמצים על מנת להתבלט בתקופה הלא ארוכה שנותרה לממשלה הנוכחית.

זריקת עידוד לתעשיות המסורתיות?

 

עוד נושא שאמור להטריד את מנוחתו של כהן בתקופה הקרובה הוא עידוד התעשיות המסורתיות בישראל והפיכתן לתחרותיות יותר, באמצעות שילוב יכולות טכנולוגיות מתקדמות - תחום שבו ישראל נחשבת למובילה עולמית. ללא קידום טכנולוגי משמעותי לתעשיות המסורתיות, יהיה קשה להן לשמור על זכות קיום לאורך זמן.

בנוסף, במשרד הכלכלה מנסים מזה תקופה לקדם את תחום מדעי החיים, מתוך תפיסה שלפיה לישראל פוטנציאל משמעותי בתחום והוא אף עשוי להפוך לקטר נוסף שיוביל את המשק בשנים הבאות לצד ענף ההייטק. זאת, במידה שבמשרד הכלכלה יצליחו ליצור את התנאים הרגולטוריים הנכונים ולהעניק את תמיכת המדינה לענף.

נושא נוסף שמשרד הכלכלה יידרש לקדם במרץ בתקופה הקרובה הוא הרפורמה במכון התקנים. הרפורמה אושרה בחוק ההסדרים, אך כעת מגיע שלב הביצוע - שלא פעם מהווה את נקודת הכשל של הממשלה. ביצוע הרפורמה כולל מספר אתגרים, ובהם מציאת מעבדות שיהיו כשירות להתחרות במכון התקנים והתאמת התקנים הישראלים לאלו הבינלאומיים. בנושא זה כדאי לזכור כי במידה ששר הכלכלה הבא יגיע ממפלגה אחרת, סביר להניח שלא יבער לו להשלים את מה שכהן לא יספיק, שכן כחלון כבר גזר את הקופון התקשורתי בעניין - ואף פוליטיקאי לא מעוניין להיות איש ביצוע של מפלגה אחרת.

העובדים כבר התרגלו לעבוד בלי שר

 

בעבר, גם תחום התעסוקה היה באחריות משרד הכלכלה, אך הטיפול בו עבר לידי משרד הרווחה לפני כחצי שנה בעקבות התעקשותו של שר הרווחה חיים כץ. ואולם, אף שבמישור הרשמי - ובעיקר הפוליטי - התחום כבר עבר ידיים, בפועל מדובר בנושא יותר מורכב. גחמה של פוליטיקאי מסוים, בעל משקל פוליטי משמעותי ככל שיהיה, לא באמת יכולה להעביר תחום כל כך גדול בין משרדים בפרק זמן כל כך קצר. נכון לעכשיו, משרד הכלכלה עדיין מעניק שירותים רבים למחלקות העוסקות בתחום התעסוקה, וגם על כך כהן יידרש לתת את הדעת. האם הוא ימשיך "ללכת עם ולהרגיש בלי" - מתוך הנחה שביום שאחרי כץ ישוב הסדר על כנו - או שמא ידרוש כבר עכשיו להסדיר את הטיפול בתחום ולחתוך את הזיקה בין המשרדים.

ואולם, המשימה הראשונה של כהן - שר טרי ופוליטיקאי ללא ניסיון רב - תהיה ללמוד כיצד להוביל משרד מקצועי, על אגפיו השונים. משימה זו תהיה מורכבת מהרגיל, משום שאנשי המשרד התרגלו לעבוד ללא שר כבר תקופה ארוכה. ניתן יהיה ללמוד על סגנונו של כהן לפי ההחלטה שיקבל בעניינו של מנכ"ל המשרד הנוכחי עמית לנג. האם ילך בדרכה של שרת המשפטים איילת שקד שביקשה מהמנכ"לית אמי פלמור להישאר בתפקידה, ויאפשר לאיש שמוביל את המשרד מאז ימיו של נפתלי בנט להישאר בתפקיד - או שמא ילך בדרכו של ראש סיעתו כחלון, שמינה לתפקיד המנכ"ל את מקורבו שי באב"ד.

אלי כהן, צילום: עומר מסינגר אלי כהן | צילום: עומר מסינגר אלי כהן, צילום: עומר מסינגר

הצעות החוק של משרד הכלכלה שתקועות בכנסת

 

שתי הצעות חוק של משרד הכלכלה תקועות כבר תקופה ארוכה בכנסת. הראשונה והחשובה יותר עוסקת במוסר תשלומים לספקים. מי שהחל לקדם את הצעת החוק היה שר הכלכלה הראשון של הממשלה הנוכחית אריה דרעי. ואולם, כבר בשלבים מוקדמים הוכנסו בהצעה שינויים שאיימו לעקר אותה מתוכן. ההצעה מתעכבת מזה חודשים ארוכים בוועדת הכלכלה, שם מנסים גופים שאינם משלמים בזמן לספקים - כמו מערכת הבריאות - לצמצם אותה, למורת רוחם של ארגוני העסקים. במידה שכהן מעוניין להותיר חותם על התעשייה הישראלית, לא מספיק שידאג להעביר את החוק. עליו לוודא שמאמציו לא יסתכמו בחוק נטול שיניים, אלא באמת יסדירו את התחום הפרוץ, שבו גופים שונים הקשורים למדינה מרשים לעצמם לעכב תשלומים למגזר העסקי.

חוק שני שבו כהן יידרש לטפל ושנמצא כעת על שולחנה של ועדת הכלכלה הוא חוק הסוכנות לעסקים קטנים, שכבר כעת כמעט חסר השפעה אמיתית על המשק. זאת מכיוון שהחוק מסדיר את מעמדה של הסוכנות ככזו שיכולה להמליץ בלבד. לכן, הערך היחידי שיכול להיות להמלצות הסוכנות הוא כעמדה של גוף ממשלתי שיכול לבקר החלטות של גופים ממשלתיים אחרים שמפלות עסקים קטנים. ובעוד שזה בהחלט לא הרבה, זה גם לא כלום - והחוק תקוע כבר מעל שנה בכנסת. כהן בתקפידו החדש יידרש לקדם את הנושא - או לגנוז אותו.

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש: "לשמחתנו, ח"כ אלי כהן מגיע לאייש את התפקיד הבכיר, לאחר תקופה ארוכה שבמהלכה לא היה שר במשרה מלאה במשרד. ח"כ כהן הינו ידיד אמיתי של התעשייה הישראלית והוא הוכיח זאת פעמים רבות בעבר, כאשר הייתה לנו ההזדמנות לעבוד עמו בשיתוף פעולה מלא ופורה בתקופת היותו יו"ר ועדת הרפורמות בכנסת. אנו מוקירים את יכולותיו ובטוחים כי כבר בימים הקרובים נתחיל את עבודתנו המשותפת, במטרה להניע את גלגלי התעשייה קדימה. אנו מאחלים לשר הצלחה ואלו הם גם איחולים לכולנו".

תגיות