אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעלי המיעוט על יו"ר חברת יצוא זלמן שובל: "שכר מנופח ללא צורך אמיתי" צילום: נמרוד גליקמן

בעלי המיעוט על יו"ר חברת יצוא זלמן שובל: "שכר מנופח ללא צורך אמיתי"

בעלי מניות ביצוא, ששולטת (86%) בבנק ירושלים, מתנגדים למינוים מחדש של בני משפחת שובל, בעלי השליטה ביצוא, לדירקטוריון. בנוסף הם דורשים לא לאשר את מדיניות התגמול: "לחברה אין פעילות ממשית"

22.01.2017, 07:54 | רעות שפיגלמן

קבוצת בעלי מניות מיעוט (4.99%) בחברת האחזקות יצוא, בעלת השליטה (86%) בבנק ירושלים, דורשים מבעלי המניות להתנגד באסיפה הקרובה למינוי זלמן שובל כיו"ר, גדעון שובל (בנו של זלמן שובל) כדירקטור לכהונה נוספת ומשה באואר כדירקטור.  

קראו עוד בכלכליסט

זלמן שובל הוא בעלה של בעלת השליטה (74.9%) כנה שובל. גדעון שובל מכהן בנוסף גם כמנכ"ל חברת האחזקות. בעלי מניות מיעוט דורשים אף להתנגד למדיניות התגמול. האסיפה צפויה להתקיים ב־29 לינואר.

קבוצת בעלי מניות המיעוט מורכבת מיורשיו של יעקב בנימין וטובה וג'ימי פרנסס. בעלי מניות המיעוט, המיוצגים על ידי עו"ד נחום קובובסקי ממשרד ברקמן וקסלר בלום ושות', טוענים כי התנגדותם נעשית לאור היקף הוצאות הנהלה וכלליות חריג "מנגנון מנופח ויקר, שאין בו כל צורך אמיתי". לטענת בעלי המיעוט לחברת יצוא פעילות מינורית בלבד בתחום ההשקעות (מלבד האחזקה בבנק ירושלים), וזו אחזקת מניות פסיבית שיצרה רק הפסדים במהלך השנים.

בעלי המיעוט מציינים כי ב־2013 היקף סעיף ההנהלה והכלליות עמד על 6.9 מיליון שקל, ב־2014 על 7.8 מיליון שקל וב־2015 על 7.2 מיליון שקל. לשם השוואה בעלי מניות המיעוט ביצוא מציינים את פיבי אחזקות של בינו צדיק, זו מחזיקה 48.34% בבנק הבינלאומי. לטענת בעלי מניות המיעוט היקף הוצאות ההנהלה והכלליות בפיבי במהלך השנים הוא כמחצית מהיקף ההוצאות בחברת יצוא (4 מיליון שקל ב־2013 ו־3 מיליון שקל ב־2015 והיקף זהה ב־2015).

עיקר פעילותה של חברת יצוא הוא האחזקה בבנק ירושלים, שהוא בהיקף פעילות ושווי נמוכים בהרבה מאלו של האחזקה היחידה של פיבי — הבנק הבינלאומי. לבנק ירושלים שווי שוק של 0.566 מיליארד שקל והבינלאומי הוא בעל שווי של 5.57 מיליארד שקל. הבדל נוסף בין השניים הוא החוב הפיננסי — לפיבי אין חוב פיננסי ואילו לחברת יצוא חוב בהיקף של 180 מיליון שקל.

הסבר להיקף ההוצאות הגבוה ראשית פער בהוצאות השכר עצמן. אלו הסתכמו בחברת יצוא ב־2.8 מיליון שקל בשנת 2015 לעומת 1.63 מיליון שקל בפיבי. בנוסף ניכר פער בהוצאות שונות כמו שירותים מקצועיים, ניהול ויעוץ ושכר דירה שהם גבוהים בהרבה בחברת יצוא. לטענת בעלי מניות המיעוט ביצוא "לא ברור מדוע חברה נטולת פעילות ממשית מעסיקה נושאי משרה ועובדים כה רבים בעלויות של מיליוני שקלים בשנה". בעלי המיעוט אף מציינים כי החברה התנגדה למסור לקבוצה את חוות הדעת והעבודה הכלכלית על בסיסה גובשה מדיניות התגמול. החברה עם זאת, לא מחוייבת למסור זאת על פי חוק.

למרות התנגדותם של קבוצת בעלי מניות מיעוט, דירקטוריון החברה יכול לאשר את מדיניות התגמול ואילו אישור העסקתם של הדירקטורים לכהונה נוספת דורש רוב רגיל ומכיוון שבעלת השליטה ביצוא מחזיקה ברוב המניות הרי שלא צפוי, למורת רוחם, של בעלי המניות שדרישותיהם תעננה.

מבנק ירושלים לא נמסרה תגובה וכך גם מקבוצת בעלי מניות המיעוט ביצוא.

 זלמן שובל, צילום: נמרוד גליקמן זלמן שובל | צילום: נמרוד גליקמן  זלמן שובל, צילום: נמרוד גליקמן

תגיות