אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך תדעו אם משתלם לכם להתפטר מהעבודה ולהיות עצמאיים צילום: שאטרסטוק

איך תדעו אם משתלם לכם להתפטר מהעבודה ולהיות עצמאיים

שכירים רבים חולמים להיפרד מהבוס ולצאת לדרך עצמאית, אך חשוב לדעת אם עסק עצמאי ישתלם כלכלית לפני שעושים את הצעד

23.01.2017, 15:18 | מעין מנלה

האם אתם יכולים להרשות לעצמכם להתפטר מהעבודה היום ולהפוך לעצמאיים? שכירים רבים חושבים על האופציה הזאת ומעוניינים ליהנות מהגמישות של עצמאות, מהפוטנציאל לקפיצה ברמת ההשתכרות ומהחופש מהבוס. בישראל יש היום כ-377 אלף עצמאיים המהווים כמחצית מהמגזר העסקי. מחזור העסקים הכולל של העצמאים עומד על כ-5.58 מיליארד שקל שמהווה כ-7% מהמחזור במגזר העסקי, כך לפי נתונים של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה.

לפני שמחליטים לעזוב משרה כדי לצאת לדרך עצמאית צריך לחשב אם מהלך כזה משתלם מבחינה כלכלית. כך תדעו אם יציאה לעצמאות משכירות היא אפשרית עבורכם:

1. חשבו את המשכורת המינימאלית הדרושה לכם

 

כשאתם שכירים אתם יודעים בדיוק כמה כסף נכנס לכם לחשבון בסוף החודש, זוהי המשכורת נטו שלכם. כשעובדים בתור עצמאיים חוסר הוודאות גדול יותר והתנודתיות רבה יותר, יש חודשים טובים יותר וחודשים טובים פחות אבל כנקודת התחלה אתם צריכים לדעת מהו המינימום הדרוש לכם לקיום. ערכו רשימה של ההוצאות הקבועות והחיוניות כגון, שכר דירה, חשבונות ומזון ובדקו כמה כסף אתם חייבים להכניס בכל חודש על מנת להמשיך להתקיים מבלי לשקוע בחובות. זוהי המשכורת המינימאלית, או ההכנסה המינימאלית שאתם צריכים להפיק מהעסק העצמאי שלכם.

2. חשבו את ההוצאות הכרוכות בהעסקה עצמית

 

עובד שכיר ששכר הנטו שלו הוא 7,000 שקל ויש לו גם רכב מהמעסיק יצטרך בתור עצמאי להגיע להכנסה חודשית של כ-20 אלף שקל על מנת להגיע לאותו סכום בחשבון הבנק בסוף החודש. מכיוון שהעסקה עצמית או הפעלת עסק כרוכה בהרבה עבודה והשקעה, שכירים רבים יפנו לדרך עצמאית רק אם ה'שכר' שלהם בכל חודש יהיה גבוה משמעותית מהשכר שלהם כשכירים.

"כדי להגיע מהנטו לברוטו צריך להוסיף את ההפרשות של העובד לקרן השתלמות, לקופת גמל, ביטוח בריאות, מס הכנסה וביטוח לאומי. כך מגיעים לברוטו של כ-10 אלף שקל", אומר אבי קרעין, מנכ"ל ניהול נטו- מנהלי כספים. עלות המעסיק כוללת בנוסף לכל אלה גם את הפרשות המעסיק לגמל, לפיצויים, לקרן השתלמות, אבדן כושר עבודה וביטוח לאומי. מעבר לכך ישנה עלות של חופשות, חופשות מחלה, דמי הבראה ואת עלות הרכב (שרק היא כ-5,000 שקל) ומגיעים לכך שעלות המעסיק היא כ-19.5 אלף שקל.

עצמאים יכולים לקזז הוצאות הקשורות בעסק, שכירים לא, צילום: שאטרסטוק עצמאים יכולים לקזז הוצאות הקשורות בעסק, שכירים לא | צילום: שאטרסטוק עצמאים יכולים לקזז הוצאות הקשורות בעסק, שכירים לא, צילום: שאטרסטוק

"לעצמאי יש בגדול את אותן ההפרשות כמו של שכיר, יש לו תשלומים למס הכנסה ולביטוח לאומי, תשלומים לקופת גמל או ביטוח לאומי, הוא לא חייב אבל יכול להפקיד לקרן השתלמות. הוצאות רכב וגילום של ימי חופשה, מחלה והבראה כולם שווי ערך בכסף שכשכיר היה העצמאי מקבל. למשל ימי מחלה, כשעצמאי חולה ולא עובד אז למעשה מדובר באבדן הכנסות יותר מאשר תשלום בגין מחלה", הוא אומר.

לעצמאי יש עלויות נוספות של הנהלת חשבונות ודו"ח שנתי לרשויות המס שאותן הוא יכול לעשות בעצמו או לשכור איש מקצוע. גם אם עצמאי בוחר לעשות בעצמו את הנהלת החשבונות הוא יצטרך להשקיע בכך זמן שבו לא יוכל לעבוד ולפתח את העסק – כלומר מדובר באבדן הכנסות.

הכסף שצריך עצמאי להפקיד לפנסיה והשתלמות זה בסביבות ה-20% מההכנסה, ביטוח לאומי ומס הכנסה יהוו כ-15% מההכנסה יחדיו. לכן, כשעושים את החישוב הכלכלי צריך לקחת בחשבון שגם אם הסכום שנכנס נראה גדול, יש להפחית ממנו כ-35% כדי להגיע לרווח.

3. קחו בחשבון שעצמאים יכולים לקזז הוצאות, שכירים לא

הגורם שבדרך כלל מטה את הכף מבחינת העסקה כשכיר או עצמאי הוא קיזוז ההוצאות, מסביר טל דיל, רו"ח מרצה במט"י שמתמחה בעסקים קטנים. "כעצמאי, תלוי כמובן באופי העסק, אפשר לקזז הוצאות כמו רכב, חשמל, ציוד משרדי, ריהוט או מחשבים. היום כל אדם שמרוויח מעל 14 אלף שקל בחודש ויש לו עסק עצמאי הוא מקבל על כמעט כל הוצאה שלו הנוגעת לעסק 70% בחזרה. רוב האנשים מקבלים כ-60% בחזרה וזה משהו שהשכירים לא מקבלים", הוא אומר. לכן, במידה וההכנסה שלכם כעצמאים תהיה זהה לעלות המעסיק שלכם כשכירים – כדאי לכם מבחינה כלכלית להיות עצמאיים.

4. פתחו חיסכון לקראת היציאה לעצמאות

 

ברגע שאתם יודעים מהי המשכורת המינימאלית הדרושה לכם לקיום ובניתם תוכנית עסקית כך שאתם יודעים מהי ההכנסה הצפויה לכם מהעסק העצמאי תוכלו לדעת תוך כמה זמן תתחילו להיות מאוזנים – כלומר להכניס את המשכורת המינימאלית הדרושה לכם. "אם אתם רואים שבתוך ארבעה חודשים תגיעו לסכום שהכנסתם כשכירים, נניח 10 אלף שקל, אז תדעו שאתם צריכים לשריין מראש 40 אלף שקל שאותם תנצלו בחודשים הראשונים להקמת העסק", אומר רונן סיוון, יועץ תעסוקה בעמותת פעמונים.

חשוב לדעת מראש מהן ההוצאות הצפויות בחודשים הראשונים ולנסות לדחות אותן – למשל, רכב אפשר לשכור ולדחות את הרכישה, לשאול את עצמכם אם דרוש לכם עסק פיסי או שאתם יכולים לעבוד מהבית עד שהעסק יתבסס. "צריך להכין תשתית שתאפשר לצלוח את התקופה עד שהעסק החדש מתחיל להיות מאוזן ובמקביל לקחת בחשבון את ההשקעה הדרושה בהקמת העסק", הוא אומר.

5. נסו לדאוג ללקוחות קבועים

הדרך האופטימלית לעבור לעצמאות היא להתחיל עם לקוחות קיימים וקבועים. לדוגמא, להיות נותני שירותים למקום העבודה בו הועסקתם כשכירים בנוסף ללקוחות נוספים. "יש אנשים שלא יכולים לעבוד במקביל גם כשכירים וגם כעצמאיים אבל מי שמסוגל להתחיל לבנות את העסק לאחר שעות העבודה זהו המצב האידיאלי. למשל, הרבה אנשים אחרי שעות העבודה פותחים חנות מקוונת ומכניסים כ-1,000 עד 3,000 דולר בחודש. בשלב מסויים כאשר העסק גדל מספיק הם יכולים לעזוב את העבודה כשכירים", אומר סיוון.

מי שמסוגל להתחיל לעבוד עם לקוחות קבועים בלי לפגוע במקום העבודה ומבלי לגנוב לקוחות, ולייצר תשתית לקוחות שיניעו את גלגלי הכסף בשלב הראשוני של העצמאות – זהו המצב האידיאלי.

תגיות