אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העליון למדינה בדיון על חוק השבת: "אל תזרו חול בעיניים" צילום: יאיר שגיא

העליון למדינה בדיון על חוק השבת: "אל תזרו חול בעיניים"

שופטות העליון מתחו ביקורת חריפה על טיעוני המדינה, שלפיהם יש לחכות להחלטה על איחוד תל אביב ובת ים לפני שתתקבל החלטה על חוק העזר לפתיחת מרכולים בשבת. ההחלטה בעניין מעוכבת מאז 2014

23.01.2017, 23:06 | משה גורלי

בקשתה של המדינה לדחות את ההחלטה על פתיחת מרכולים בשבת בתל אביב, בטענה כי יש להמתין לקבלת החלטה בעניין איחוד תל אביב ובת ים, התקבלה היום בכעס מצד שופטות בית המשפט העליון. זה שנתיים מעכבת הממשלה את ההחלטה בעניין חוק העזר לפתיחת 164 מרכולים בשבת בתל אביב. כמה עתירות הוגשו לבג"ץ, ואתמול החוק הגיע שוב לדיון בעליון, שם ביקשה המדינה לדחות את ההחלטה. ניסיון זה עורר את כעסן של שופטות העליון הנשיאה מרים נאור, אסתר חיות ודפנה ברק־ארז.

באוקטובר 2014 החליט שר הפנים דאז גדעון סער לעכב את התיקון בעניין המרכולים. לדברי בא כוח המדינה בדיון עו"ד רן רוזנברג, "סער התכוון להחליט. היה לו קושי בגלל האיזונים שהציב לגבי השבת. למרות האוטונומיה של הרשות להחליט, עדיין היא כפופה לשיקול הדעת של השלטון המרכזי. ולקושי הזה הצטלבה והצטרפה שאלת האיחוד עם עיריית בת ים".

קראו עוד בכלכליסט

פרשנות הממשלה החליטה שבג"ץ יחליט לא רק העיכוב והכריכה ההזויה עם בת ים מרגיזים את השופטות, אלא בעיקר הניסיון להפיל על בית המשפט את ההחלטה, את האחריות ובסוף גם את הגידופים של החרדים או החילונים או שניהם משה גורלילכתבה המלאה

האיחוד בין הרשויות הוא העז החדשה שהכניסה הממשלה כדי לעכב ולדחות. "בת ים בגירעון של מאות מיליונים והאיחוד יכול להציל אותה", אמר רוזנברג. "הממשלה רואה מניעות ציבורית להחליט לפני האיחוד. יש הבדל בין בת ים לתל אביב בשאלת השבת".

בתגובה לכך אמרה השופטת חיות: "ההליך לא יושלם לפני 2018 במקרה הטוב, ואנו עוסקים בחוק שמתגלגל מ־2014. האם זה סביר שהנושא יוחזק עד שיושלם האיחוד?". בתגובה לדבריה אמר רוזנברג: "ביקשנו שהות של חצי שנה". לטענה זו הגיבה הנשיאה נאור כך: "אל תזרה חול בעיניים. אתם מבקשים חצי שנה כדי להתחיל את התהליך".

עו"ד רלי לשם ממשרד מיתר, בא כוחה של עיריית תל אביב, הפליג בשבחו של חוק העזר בדיון: "פתיחת 164 מרכולים לא הופכת את השבת ליום חול. חוק העזר משמר דו־קיום מופתי בעיר. אין הפגנות, אין זריקת אבנים".

ב־2014 אישרו עיריית תל אביב והשר סער שלושה מתחמים שבהם ניתן יהיה לפתוח חנויות בשבת. בנוסף נקבע שבתי

מרקחת יוכלו למכור מוצרי מזון ושייפתחו חנויות נוחות בתחנות דלק. ואולם, סער החליט לעכב את החלק שנוגע למרכולים. כיום הסמכות בעניין הועברה משר הפנים לידי הממשלה.

בהתאחדות הסוחרים, שיוצגה על ידי עוה"ד עברי פיינגולד ודוד שוב, התנגדו לפתיחת המרכולים בטענה שחוק שעות עבודה ומנוחה קובע את השבת כיום המנוחה הבלעדי. הטיעון שילב את הסוציאלי עם הדתי ועם הפגיעה בסוחרים שמנועים לפתוח בשבת. הנשיאה נאור הביעה מורת רוח מכך שבית המשפט נגרר לשאלות מה ייפתח ואיפה. פסק הדין יינתן בהמשך.  

פקחים של עיריית תל אביב נותנים דו"חות בשבת, צילום: צביקה טישלר פקחים של עיריית תל אביב נותנים דו"חות בשבת | צילום: צביקה טישלר פקחים של עיריית תל אביב נותנים דו"חות בשבת, צילום: צביקה טישלר

תגיות