אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כצפוי: טראמפ הוציא את ארה"ב מהסכם הסחר הטראנס-פסיפי צילום: אם סי טי

כצפוי: טראמפ הוציא את ארה"ב מהסכם הסחר הטראנס-פסיפי

ההסכם עדיין לא נכנס לתוקף - המתין לאשרור הקונגרס. ארה"ב תקיים מו"מ עם כל מדינה בנפרד; מוקדם יותר נפגש הנשיא עם מנכ"לים מהמגזר העסקי: "ניתן לקצץ את הרגולציות ב-75%"

23.01.2017, 19:08 | שירות כלכליסט

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, חתם כצפוי על צו המוציא את המדינה מהסכם הסחר הטראנס-פסיפי (TPP). 

ה-TPP אמור היה לכלול 12 מדינות השוכנות לחופי האוקיינוס השקט - ארה"ב, יפן, אוסטרליה, קנדה, מקסיקו, צ'ילה, ברוניי, מלזיה, ניו זילנד, פרו, סינגפור ווייטנאם, ולהסיר מגבלות על יצוא ויבוא סחורות רבות - מאורז ועד מכוניות.

שרי המסחר של המדינות חתמו על ההסכם עוד ב-2015, אך הוא עדיין לא נכנס לתוקף - מאחר שהמתין לאישור הקונגרס האמריקאי.

הסכם ה-TPP זכה לביקורת רבה בארה"ב, בקרב דמוקרטים ורפובליקאים כאחד, וכן בקרב כלכלנים, בהם זוכה פרס נובל ג'וזף שטיגליץ שכינה אותו "פארסה".

צוותו של טראמפ הודיע שהוא יפעל כדי לחתום על הסכמי סחר בילטרליים עם כל אחת מ־11 המדינות שחתומות על ה־TPP. המדינות הללו כוללות כאמור גם את מקסיקו וקנדה, שותפותיה של ארה"ב ל־NAFTA. נציגי ארה"ב שיובילו את המשא ומתן המחודש צפויים להיות מבקרים חריפים של מדיניות הסחר החופשי של ארה"ב בעשורים האחרונים: שר המסחר ווילבר רוס, יו"ר מועצת הסחר הלאומית פיטר נבארו ונציג הסחר הראשי של ארה"ב רוברט לייטייזר.

לנוכח הכרזותיו של טראמפ על מדיניות הסחר, שוחחו נשיא מקסיקו אנריקה פניה נייטו וראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו ביו ראשון על האפשרות שארה"ב תפתח את הסכם NAFTA. מקסיקו צפויה להיות הנפגעת העיקרית מביטול ההסכם, שכן נשיא ארה"ב החדש מאיים להטיל מכסי יבוא גבוהים במיוחד על מוצרים ממקסיקו. החשש במקסיקו הוא שארה"ב וקנדה יסכמו על הסכם בילטרלי ביניהן, מבלי לכלול אותה. החשש גבר אחרי ששגריר קנדה בארה"ב דיוויד מקנוטון אמר כי אפשרות כזו נמצאת על הפרק, במטרה למנוע נזק לקנדה מפעולה שמכוונת בראש ובראשונה נגד מקסיקו. מקנוטון אמר את הדברים בישיבה שקיימה ממשלת קנדה בעיר קלגרי.

טראמפ, צילום: אם סי טי טראמפ | צילום: אם סי טי טראמפ, צילום: אם סי טי

ארה"ב, קנדה ומקסיקו חתמו על NAFTA ב־1992, בתקופת כהונתו של הנשיא האמריקאי ביל קלינטון. ההסכם, שמתיר מעבר חופשי של סחורות בין שלוש המדינות, זכה לקיתונות של ביקורת מצד טראמפ, שטען שהוא מאפשר לחברות אמריקאיות להעסיק עובדים מקסיקנים בשכר נמוך ואחר כך לייצא את מוצריהן לארה"ב בלי לשלם מכס. על הסכם TPP חתמה ארה"ב בשנה שעברה, לאחר שגיבושו נמשך שמונה שנים. עם זאת, ההצבעה על אישורו בקונגרס האמריקאי נדחתה בגלל שנת הבחירות, והניצחון של טראמפ בהן.

מוקדם יותר היום נפגש טראמפ עם מנכ"לים מהמגזר העסקי, ואמר להם כי ניתן לקצץ את הרגולציות ב-75%. הוא חזר על הבטחתו להטיל מס כבד על חברת שייצרו מחוץ לארה"ב וייבאו את המוצרים חזרה למדינה. הוא הוסיף כי חברות המבקשות להקים מפעלים בארה"ב, ייהנו מאישורים מזורזים.

הנשיא חזר על הבטחתו לקצץ במסים לעסקים לשיעור של 15%-20%, לעומת השיעור הנוכחי העומד על 35%. הוא הוסיף כי בכוונתו לקצץ במסים גם למעמד הביניים.

טראמפ הדגיש כי אינו מתנגד למסחר חופשי - אך אמר כי מטרתו להחזיר את הייצור לארה"ב.

בין המנכ"לים שהשתתפו בפגישה עם טראמפ - אלון מאסק (טסלה), קווין פלאנק (אנדר ארמור), מייקל דל (דל), מרילין יוסון (לוקהיד מרטין), ג'ף פטיג (ווירפול), מארק פילדס (פורד מוטורס) ואלכס גורסקי (ג'ונסון אנד ג'ונסון).

תגיות