אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
15% מההשקעה העולמית בתחום הסייבר – בישראל צילום: שאטרסטוק

בלעדי לכלכליסט

15% מההשקעה העולמית בתחום הסייבר – בישראל

בשנת 2016 קמו בישראל 65 חברות סייבר, עלייה של 8.3% לעומת 2015. ההשקעה הממוצעת עמדה על 9 מיליון דולר – זינוק של 17%. מספר האקזיטים דווקא ירד

26.01.2017, 06:52 | מאיר אורבך

65 חברות סייבר קמו בישראל ב־2016 ו־60 חברות קמו ב־2015 - כך עולה מסקר של סטארט־אפ ניישן סנטרל, שהוכן לקראת כנס הסייברטק שיתקיים בימים הקרובים בתל אביב. על פי הסקר, 60% מהחברות שקמו בשנתיים האחרונות כבר סיימו סבב גיוס ראשוני, זאת לעומת 21% בשאר תעשיית ההייטק.

עוד על פי הסקר, בסך הכל קיימות בישראל 362 חברות סייבר. תחומי הפעילות מגוונים, וכוללים בין היתר חברות בתחומי הענן, הגנה על רשתות תקשורת והגנה על מכשירי מובייל. על פי הסקר, הסכום הכולל של השקעות שגויסו על ידי חברות הסייבר הישראליות עמד ב־2016 על 581 מיליון דולר, עלייה של כ־10% מהשנה שלפני כן.

נרשמו 13 אקזיטים

תעשיית הסייבר המקומית אינה רק תופעה ברמה המקומית. על פי הסקר, תעשיית הסייבר הישראלית משכה אליה ב־2016 כ־15% מכלל השקעות ההון סיכון בתחום הסייבר, שנייה רק לארצות הברית. נתון נוסף אשר מעיד על התבגרות התעשייה המקומית הוא העלייה בגודל הממוצע של כל השקעה: ב־2016 עמדה ההשקעה הממוצעת על 9.3 מיליון דולר, עלייה של 17% מהשנה הקודמת; וההשקעה הממוצעת בסבבי A עמדה עלתה ב־2016 בכ־44% לכ־9.1 מיליון דולר. 13 חברות סייבר ישראליות עשו אקזיט בשנה האחרונה בהשוואה ל־16 ב־2015.

יוג יוג'ין קנדל | צילום: יוסי זילגר יוג

תחום הגנת מערכות OT (טכנולוגיית תפעול)ובקרים תעשייתיים רשם הישגים משמעותיים בשנה האחרונה, עם ארבע חברות ישראליות שגייסו ביחד 55 מיליון דולר.

מגמה זו מבטאת הכרה הולכת ומעמיקה בכך שרכיבי הבקרה והשליטה - שבהם משתמשים במפעלים תעשייתיים ובתשתיות - חשופים לפריצות ולהשבתה. תחום נוסף אשר מתפתח בשנתיים האחרונות, ובפרט ב־2016, הנו תחום הגנת ה־IoT (האינטרנט של הדברים) ו־Connected cars.

"שנת 2016 בתעשיית הסייבר הישראלית אופיינה בהתבגרות, אשר באה לידי ביטוי בעלייה משמעותית בגודל ובכמות של סבבי גיוס ההון, כמו גם בעדויות להעדפה גוברת של יזמים ומשקיעים להצמיח חברות גדולות ומבוססות על פני אקזיט בסכומים נמוכים", אמר מנכ"ל סטארט־אפ ניישן סנטרל יוג'ין קנדל. "הזמינות ההולכת וגדלה של הון סיכון עבור התעשייה המקומית מהווה בסיס לצמיחה של דור חדש של חברות סייבר ישראליות".

"ברירה טבעית"

הרעב של המשקיעים לתחום למרות הצפיפות הבלתי נגמרת בו אינו מובן. משקיעים רבים מדברים על בועה, אך בכל זאת משקיעים מובילים בתחום ממשיכים בהשקעות. כך, בתחזית שפרסמה פירמת רואי החשבון EY לפני כמה שבועות היא חזתה שתעשיית הסייבר תיתקל במשברים גדולים במהלך השנה הקרובה.

על פי ההערכה של EY, מספרן הגדול של חברות הסייבר שהצליחו לגייס כספים בשנתיים האחרונות יעמיד אתגר למשקיעים בארץ, שיצטרכו לבחור מי ראויה להשקעה.

לדברי יואב צרויה, שותף בקרן JVP המוביל בה את תחום הסייבר, "לאחר כמה שנים שבהן התחום משך הרבה מיזמים שיצרו 'רעש' עבור משקיעים, ב־2016 ניכר שיעור גדל של יזמים מנוסים ואיכותיים, דבר שהתבטא ביכולת שלהם לגייס כסף מהר יותר ובשיעורים גדולים יותר. ראינו ב־2016 תהליך של ברירה טבעית, שהתבטא בכך שהחברות הטובות הצליחו לגייס יותר כסף ובנייה של חברות לצמיחה (כאשר חברות כמו צ'קפוינט וסייברארק מהוות מודל לחיקוי) ולא רק לאקזיטים מהירים".

לדברי צרויה, "אנו סבורים ששני כוחות אלו – ברירה טבעית של חברות והתמקדות בחברות הטובות והמבודלות – ימשיכו בצורה מובהקת אף יותר ב־2017".

תגיות