אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כיצד אומרים ג'ימייל בטורקית?

כיצד אומרים ג'ימייל בטורקית?

טורקיה בחרה להתבדל משוק האינטרנט העולמי והחלה לפעול על מנת לפתח זירת שירותים מקוונים מקומית. עם זאת לא ברור האם המדינה תהיה מסוגלת להתעלם מגוגל, פייסבוק וטוויטר עוד זמן רב

26.01.2017, 17:58 | ד"ר טל פבל
בחודשים האחרונים אנו עדים לצעדים הולכים וגוברים של נשיא טורקיה לביצור שלטונו היחיד לכדי משטר אוטוריטרי הכולל מעצרים נרחבים בכל מגזרי המדינה. מבין כלל הצעדים אשר יש בהם כדי לחזק את אחיזתו במשטר ולהגביל את חופש אזרחיו, ניתן למנות גם את ההגבלות ההולכות וגוברות על האינטרנט ומשתמשיו במדינה.

קראו עוד בכלכליסט

אחד משיאיו הנוכחיים של מהלך זה הוא הפרסום מתחילת החודש בדבר כוונת הממשל לפתח תחליפים מקומיים לשירותי גוגל השונים. למרות שהיבטים שונים מהתוכנית התפרסמו בשבועות הקודמים, בעוד אחרים טרם התגלו, הודעת שר התקשורת בראיון טלוויזיוני, בדבר הכוונה לבנות שירותים מקומיים שכאלה "התואמים את התרבות והערכים הלאומיים", היא הגילוי הראשון של המניע הטורקי במיזם זה.

ארדואן מנהל מערכת יחסי אהבה שנאה עם הרשת, צילום: אם סי טי ארדואן מנהל מערכת יחסי אהבה שנאה עם הרשת | צילום: אם סי טי ארדואן מנהל מערכת יחסי אהבה שנאה עם הרשת, צילום: אם סי טי

בנוסף התבטא השר בדבר נחיצות המהלך לשם שמירת נתוני המשתמשים בתוך גבולותיה של טורקיה "על מנת לוודא שניתן לנתח את התקשורת באופן מלא מבית". סיבה אפשרית נוספת למיזם זה היא סדרת ההדלפות מתיבות דוא"ל מבוססות ג'ימייל של משרדי ממשל טורקיים, זאת על ידי האקרים סוריים ומקומיים, לצד המתח הגואה עם המערב, אשר יתכן ויש בהם כדי לחזק את הכוונה הטורקית ליצירת מערכת דוא"ל מבית הנתונה פחות למעקב של ארה"ב ובנות בריתה מחד גיסא, תוך יכולת קלה יותר לפיקוח של שרותי המודיעין התורכיים, מאידך גיסא.

צעד זה מהווה שיא נוסף, בגל מתמשך של הכבדת יד הממשל על האינטרנט והמשתמשים בו לאורך השנים במהלכן נחסמו שוב ושוב שרותים שונים של חברת גוגל במדינה, בעיקר תוך התמקדות ביוטיוב, כמו גם באתר Vimeo המספק אף הוא שרות של שיתוף סרטוני וידאו. זאת לצד התנכלות מתמשכת לרשת החברתית טוויטר וספציפית נגד חשבונות של מדליף מקומי ועיתונאים, אך גם אתרים שונים דוגמת זה של שארלי הבדו הצרפתי. עד לכדי הקביעה בספטמבר 2016 כי טורקיה עומדת בראש המדינות המצנזרות רשת חברתית זו, עם 73% מכלל בקשות הממשלות.

במקביל פועל הממשל הטורקי ליצירת חוקים שונים המגבילים את השימוש באינטרנט ומאפשרים לממשל לחסום אתרים תוך שעות בודדות. כמו גם מעצר של איש פרלמנט וחבר מפלגתו של ארדואן אשר נידון לשלוש שנות מאסר בשל התבטאויות בטוויטר נגד ראש מפלגתו.

לצד זאת הממשל הטורקי נוהג להפיל את האינטרנט מעט לעת. בפברואר 2015 פלש טור שריון טורקי לעומק השטח הסורי במטרה להשתלט על אחוזת הקבר של סבו של מייסד האימפריה העת'מאנית. גורמים שונים דיווחו על השבתת האינטרנט בעיר חאלב שארעה בזמן פינוי הקבר המצוי כ-130 ק"מ מהעיר. כמו גם השבתת פייסבוק וטוויטר כליל זמן קצר לאחר הפיגוע בנמל התעופה באיסטנבול ב-28 ביוני 2016. כמו גם השבתה כוללת של האינטרנט, קווי וסלולרי, למשך מספר ימים עבור 11 ערים כורדיות בדרום מזרח המדינה בחודש אוקטובר שעבר בשל מחאות על מעצר והדחת ראשי

ערים נבחרים. פעילות זו השפיעה על 6 מיליון אזרחים וכללה 8% מכתובות ה-IP במדינה.

אין זה הניסיון הראשון, בטורקיה ובאזור, ליצור שירותים פנימיים מפוקחי ממשל: כבר באוגוסט 2013 דווח על ניסיון של האקדמיה הטורקית למדעים ליצור "טוויטר לילדים" תוך הסרת "ההשפעות השליליות" של הרשת החברתית, בה ימצאו הילדים בסביבה מקוונת בפיקוח הוריהם וצוות פדגוגי, תוך יכולת למחוק תכנים.

לאחרונה נטען במחקר בנושא כי מנועי חיפוש מקומיים יכולים לייצר תועלות כלכליות מסוימות באמצעות שמירת ההכנסות מפרסומות, הגדלת הרלבנטיות של תוצאות חיפוש מקומיות, לצד הגבלות על השפעות תרבותיות הנוגדות את הערכים הלאומיים. אולם לצד השלכות כלכליות ובכללם הצבת מחסומי סחר בינלאומי ועסקים זרים דוגמתPayPal אשר כבר כיום הפסיקו פעילותם בטורקיה, וההגבלות החמורות על חופש הביטוי שיש בצעדים ממשלתיים אלה. הניסיון מלמד שקל יותר לסגור שירותים ואתרים קיימים מאשר ליצור חדשים ובעיקר למלא אותם בתכנים ובמשתמשים.

הכותב הינו מומחה וחוקר איומי אינטרנט וסייבר, אחראי לימודי סייבר במכללה האקדמית תל-אביב יפו

תגיות