אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצרות ממשיכות לנחות על טבע: הדירקטור אריה בלדגרין עוזב את החברה צילום: Todd Cheney / UCLA Photography

הצרות ממשיכות לנחות על טבע: הדירקטור אריה בלדגרין עוזב את החברה

טבע: "החלטתו להתפטר לא באה כתוצאה מחילוקי דעות עם החברה, פעילותה, מדיניותה או התנהלותה". בנוסף, חברת באר שנרכשה על ידי טבע הגיעה לפשרה בתביעת הגבלים ותשלם 225 מיליון דולר כקנס

27.01.2017, 09:16 | דרור רייך וגיל קליאן
הצרות ממשיכות לנחות בצרורות על חברת טבע. אמש בשעת לילה מאוחרת דיווחה החברה על התפטרותו של אריה בלדגרין מהדירקטוריון. בנוסף, אתמול (ה') פורסם כי חברת באר של טבע הגיע לפשרה בתביעה משפטית, במסגרתה תשלם 225 מיליון דולר.

קראו עוד בכלכליסט

החברה דיווחה כי "ד"ר בלדגרין ציין כי הוא מתפטר מהדירקטוריון בכדי שהוא יוכל להתמקד באופן מלא באחריותו כיו"ר, נשיא, מנכ"ל ומייסד של קייט פארמה וכי החלטתו להתפטר לא באה כתוצאה מחילוקי דעות עם החברה, פעילותה, מדיניותה או התנהלותה. ד"ר בלדגרין הצטרף לדירקטוריון טבע ב-2013 ועמד בפני בחירה מחודשת באסיפה השנתית של 2019 .החברה מודה לד"ר בלדגרין על שנות שירותו המסור ומאחלת לו כל טוב בכל פועלו".

עזיבה זו מצטרפת בסוף 2016 של מנכ"ל טבע גנריקה, סיגורדור (סיגי) אולפסון האיסלנדי, מי שכונה השושבין של רכישת אלרגן. הוא היה מבכירי הנהלת טבע והיה מי שהוביל את רכישת החטיבה הגנרית של אלרגן (אקטביס) יחד עם מנכ"ל החברה ארז ויגודמן.

בלדגרין, שהצטרף לדירקטוריון טבע ב-2013, ייסד את קייט פארמה ב־2009, והוא מכהן כיו"ר ומנכ"ל החברה. קייט פארמה הונפקה בנאסד"ק ב־2014 במחיר של 17 דולר למניה, וגייסה בהנפקה 150 מיליון דולר. זינוק במניה הוביל אותה בנובמבר 2015 לשיא של 87 דולר, אך בהמשך החלה הנסיגה. מתחילת 2017 טיפסה המניה בכ־9% למחיר של 48.76 דולר, שמקנה לה שווי שוק של 2.43 מיליארד דולר.

אריה בלדגרין בהנפקת קייט פארמה אריה בלדגרין בהנפקת קייט פארמה אריה בלדגרין בהנפקת קייט פארמה

בתחילת החודש דיווחה קייט על שיתוף פעולה עם פוסון פארמה — זרוע של תאגיד ההשקעות הסיני פוסון בפיתוח, ייצור ושיווק תרופה לסרטן. את עלות המיזם תממן פוסון פארמה בהיקף של 20 מיליון דולר, ורווח עתידי, אם יהיה, יחולק לפי מפתח של 60% לפוסון ו־40% לקייט פארמה. בנוסף, קייט פארמה תקבל תשלום מראש מפוסון פארמה של 40 מיליון דולר ועוד 35 מיליון דולר לפי עמידה באבני דרך. סין היא שוק התרופות השני בגודלו בעולם אחרי ארה"ב, ומחלת הסרטן היא סיבת המוות המובילה במדינה עם יותר מ־4 מיליון מקרים בשנה.

קייט פארמה דיווחה בספטמבר אשתקד על הצלחה בניסוי בתרופה KTE-C19 לטיפול בסרטן מערכת הלימפה (לימפומה שאינה הודג'קין). על פי הערכות, יש בסין 73 אלף מקרים של המחלה מדי שנה. החברה הודיעה בדצמבר כי הגישה ל־FDA האמריקאי בקשה לרישיון ביולוגי (BLA) עבור KTE-C19 כטיפול לחולים עם סרטן מסוג לימפומה אגרסיבי.

אחת הבעיות במאבק בסרטן היא שתאים סרטניים ממסכים את עצמם כך שהמערכת החיסונית לא תתקוף אותם. הטיפולים האימונו־אונקולוגיים של קייט פארמה מבצעים הנדסה גנטית של מערכת החיסון, כדי שזו תתקוף את הגידול הסרטני.

פוסון מוכרת בישראל לאחר שרכשה בפברואר 2016 את חברת הקוסמטיקה אהבה תמורת 300 מיליון שקל וכמעט רכשה את חברת הביטוח הפניקס מידי יצחק תשובה.

בלדגרין מכר ב־2009 את חברת קוגר לענקית התרופות ג'ונסון אנד ג'ונסון ב־970 מיליון דולר. כמו כן היה בלדגרין אחד ממייסדי חברת Agensys שנמכרה בשנת 2007 לחברת Astellas היפנית תמורת סכום של כ־70 מיליון דולר.

מנכ"ל טבע ארז ויגודמן, צילום: אוראל כהן מנכ"ל טבע ארז ויגודמן | צילום: אוראל כהן מנכ"ל טבע ארז ויגודמן, צילום: אוראל כהן

מבול של פרשות משפטיות

באר נרכשה ע"י טבע תמורת 7.4 מיליארד דולר בסוף 2008. התביעה עליה דיווחה אתמול החלה להתנהל אי שם בשנת 2000, עוד לפני שנרכשה על ידי טבע. מדובר בתביעת הגבלים שהתנהלה בקליפורניה, במסגרתה נטען כי חברת באייר שילמה לבאר 398 מיליון דולר על מנת שבאר תעכב השקה של תרופה גנרית של תרופה אנטיביוטית בשם Cipro.

לקנס זה מצטרף קנס נוסף ששילמה טבע לאחרונה בגובה 519 מיליון דולר בנוגע לפרשת שחיתות בשלוש מדינות: רוסיה, מקסיקו ואוקראינה בנוגע לחשדות להפרת חוקי ה-FCPA האמריקאי בדבר מניעת שחיתות במדינות זרות בשנים 2007-2012. טבע הגיע בדצמבר 2016 להסדר עם הרשויות בארה"ב, לאחר שהשלימה את המשא ומתן עם ממשלת ארה"ב.

כעת טבע נמצאת בפרשה נוספת, כאשר רשות ההגבלים העסקיים האמריקאית חוקרת תיאום מחירי 20 תרופות גנריות, הכוללת 12 חברות פארמה, בהן טבע. בעקבות חקירה זו נשיא ומנכ"ל חברת אימפקס לברטוריז (Impax Laboratories) פרדריק וילקינסון (Wilkinson) הנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של כמיליארד דולר, עזב את החברה באופן מיידי.

גם 20 מדינות ברחבי ארה"ב הגישו תביעות נגד טבע, מיילן וארבע חברות תרופות נוספות בטענה כי החברות תיאמו מחירי תרופות. זאת בהמשך לחקירה הפדרלית. בתביעות נטען כי התבצעו בין שש חברות הפארמה פעולות של תיאום מחירים, אם באמצעות תקשורת ישירה או סמויה בין החברות ואם באמצעות הקצאת "טריטוריות" של פעילות בין החברות. נטען כי תיאום המחירים התבצע בכמה תרופות, בהן דיגוקסין (Digoxin) של טבע לטיפול באי־ספיקת לב.

תגיות