אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי סופר את החקלאים: הקשיים שטראמפ מערים על המגזר שהצביע לו צילום: איי אף פי

קפיטליזם 3.0

מי סופר את החקלאים: הקשיים שטראמפ מערים על המגזר שהצביע לו

דרכו של נשיא ארה"ב החדש לבית הלבן נסללה במידה רבה על ידי קולות מצביעים מהמדינות השמרניות בארה"ב, חקלאיות ברובן. אולם הדרך של טראמפ עלולה להסתיים בנזק גם לחקלאות

01.02.2017, 08:57 | גיל קליאן
דונלד טראמפ בנאום ההשבעה שלו בסוף השבוע שעבר הבטיח "להחזיר את השלטון לעם". אבל כשמנסים לתרגם את הסיסמה הפופוליסטית הזאת למעשים בשטח, מתברר שהדרך שבה הולך טראמפ עלולה להביא עמה נזקים לא מבוטלים לאותם חקלאים אמריקאים ששמו את טראמפ בבית הלבן.

דרכו של דונלד טראמפ לבית הלבן נסללה במידה רבה על ידי קולות מצביעים ממרכז ארצות הברית, המדינות השמרניות, מדינות חקלאיות ברובן, ללא ריכוזים עירוניים גדולים או כלכלות שירותים ומידע. אותם אמריקאים חשו נבגדים על ידי השיטה, על ידי הממסד, שלתחושתם הביא לשקיעתם בחובות תופחים, לקח להם משרות איכותיות והשקיע את הכסף הגדול מחוץ למדינותיהם.

דונלד טראמפ, צילום: אם סי טי דונלד טראמפ | צילום: אם סי טי דונלד טראמפ, צילום: אם סי טי

 

1. ככה לא בונים חומה

טראמפ מבריח חקלאים מקסיקנים

 

אחד הרעיונות המזוהים ביותר עם התחלת שלטונו של טראמפ הוא לבנות חומה בגבול מקסיקו, ולחייב את מקסיקו לשאת בעלויותיה. לא ברור מה סיכויי הפרויקט, אך אין ספק כי עידן טראמפ מבשר על אכיפה מוגברת ואווירה עוינת יותר בעניין המהגרים. אותם מהגרים אולי תופסים משרות של העשירונים התחתונים, אך הם כוח עבודה נדרש לענף החקלאות. ללא אותם פועלים זמינים וזולים, לחקלאים האמריקאים יהיה קשה יותר להיות תחרותיים. לפי נתוני משרד החקלאות בארה"ב, כמחצית מעובדי החוות במדינה הם עובדים זרים לא חוקיים.

2. פוגע ביצוא החקלאי

ביטול הסכם הסחר יחליש את היצוא

 

בשבוע שעבר חתם טראמפ על צו המוציא את ארה"ב מהסכם הסחר הטראנס־פסיפי TPP, שהיה אמור לכלול 12 מדינות לחופי האוקיינוס השקט - ארה"ב, יפן, אוסטרליה, קנדה, מקסיקו, צ'ילה, ברוניי, מלזיה, ניו זילנד, פרו, סינגפור ווייטנאם, ולהסיר מגבלות על יצוא ויבוא סחורות רבות, מאורז ועד מכוניות.

אין ספק שמניעת יבוא סחורות חקלאיות תגביר את הדרישה לסחורות חקלאיות מקומיות, אבל החקלאים בארה"ב הם גם יצואנים גדולים. ביטול הסכמי הסחר עלול להחליש משמעותית את יצוא החקלאות מארצות הברית.

3. מחסל את התחרות

מיזוגי ענק יקשו על החקלאים

 

על סמך המינויים של טראמפ עד כה נראה כי הממשל צפוי להיות מאוד פרו־תאגידי. מינוייו במשרד התובע כללי למשל מסמנים כי מדיניות ההגבלים שלו לא תקשה מדי על תאגידי ענק. המיזוג הגדול ביותר שמונח כיום לפתחו של התובע הכללי הוא מיזוג חברות המוצרים החקלאיים מונסנטו ובאייר, עסקת עתק של 66 מיליארד דולר, שעלולה ליצור מפלצת מוצרים חקלאיים, שתצמצם את יכולתם של החקלאים הפשוטים להתמקח וליהנות מתחרות על מוצרים בסיסים כמו דשנים וקוטלי עשבים וחרקים.

4. מאיים על מאגרי המים

תעשיית הפחם תקטין את היצע המים

 

טראמפ כבר הכריז כי שינויי אקלים הם המצאה, והוא מקיף את עצמו באנשים שחושבים כמוהו. בהתאם לכך בכוונתו לבטל את תוכניותיו של אובמה להפחתת מזהמים, לגיוון מקורות אנרגיה ולפיקוח הדוק יותר על תעשיית הנפט והפחם. הוא אף מתכנן לבטל את השתתפות ארה"ב באמנת האקלים של פריז. התחממות גלובלית עלולה להיות הרת אסון לחקלאים בכל העולם, אבל יותר מזה — ביטול רגולציות על הקמת צנרת נפט או שריפת פחם ליד מקורות מים עלולה להקטין את ההיצע הקטן ממילא של מים נקיים בחלק ממדינות ארה"ב.

תגיות