אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: 2 מיליון לקוחות לא הצטרפו למסלולי העמלות ולכן משלמים יותר צילום: עומר הכהן

בנק ישראל: 2 מיליון לקוחות לא הצטרפו למסלולי העמלות ולכן משלמים יותר

מסלולי העמלות מסלול חודשי בסיסי של עד 10 שקלים הכולל סל הכולל סל פעולות מוגבל לפעולות בערוצים הישירים ומול פקיד, או מסלול מורחב המיועד לבעלי עסקים

01.02.2017, 16:00 | רעות שפיגלמן

יותר מ-2 מיליון לקוחות של הבנקים משלמים מדי חודש עמלות בהיקף גבוה מזה שהיו משלמים אם היו מצטרפים אחד ממסלולי העמלות בחיוב חודשי קבוע, כך עולה מנתונים שפרסם היום (ד') בנק ישראל בדו"ח החצי-שנתי שלו המציג את התפתחות עלויות השירותים הבנקאיים למשקי הבית. מהדו"ח עולה כי רק כמה אחוזים בודדים של לקוחות משוייכים כיום למסלולי העמלות.

מסלולי העמלות שהושקו בשנת 2014 בתקופתו של המפקח הקודם על הבנקים דודו זקן, מציעים מסלול חודשי בסיסי בחיוב של עד 10 שקלים לחודש הכולל סל פעולות מוגבל לפעולות בערוצים הישירים ומול פקיד, או מסלול מורחב המיועד למי שמבצע כמה עשרות פעולות בחודש והוא רלוונטי בעיקר לבעלי עסקים.

אילוסטרציה, צילום: בלומברג אילוסטרציה | צילום: בלומברג אילוסטרציה, צילום: בלומברג

פעולה באמצעים ישירים זולה בכ-75% מאותה הפעולה מול פקיד. כך למשל בבנק מסד, אוצר החייל ומזרחי טפחות עלות הפעולה מול פקיד היא הגבוהה ביותר ונעה בין 6.8 שקלים ועד 7.5 שקלים לפעולה בודדת ואילו בבנק יהב , הפועלים ולאומי היא הזולה ביותר ונעה בין 1.2 ל-1.65 שקלים לפעולה. בנק ירושלים מחוץ למשוואה מכיוון שאיננו גובה תשלום עבור עמלות. עלויות ממוצעות אלה רלוונטיות עבור פעולות שלא משולם עבורן במסגרת הסל החודשי הקבוע, וכי פעולה בערוץ ישיר יכולה להיעשות באמצעות אתר האינטרנט של הבנק, באמצעות האפליקציה הבנקאית, ובאמצעות מכשירים למשיכת מזומנים – אך

פעולה שנעשית מול מוקד טלפוני של הבנק על ידי נציג עלותה כעלות של פעולה מול פקיד. גם מי שמבצע פעולה באמצעות המסלקה (למשל העברה של סכום גדול באופן מיידי) משלם עמלת ערוץ ישיר מופחתת.

מה שמגלם את תשלום כל העמלות הוא בעיקרו התשלום החודשי של משק בית לניהול חשבון עו"ש .זה עמד על 13.8 שקלים לחודש ב-2016 לעומת 16.6 שקלים בשנת 2014. העלות על החזקת כרטיסי אשראי עלתה ל-11 שקלים לחודש מ-10.8 שקלים ונובעת מעלייה בכמות הכרטיסים לכל חשבון בנק על פני תקופה זו.

נושא נוסף לגביו קיים חוסר בהירות הוא העמלות שאנו משלמים עם משיכת מט"ח וכל גיהוץ בכרטיס האשראי בבתי עסק בחו"ל. לראשונה מפרסם בנק ישראל השוואת תעריפים בין עלויות אלו לפיה את העמלה הגבוהה ביותר עבור תשלום בכרטיס בחו"ל ישלם מי שמחזיק בכרטיס לאומי קארד (כ-3% עמלה על עסקה) ואת העמלה הנמוכה ביותר ישלם מי שמחזיק בכרטיס ישראכרט (כ-2.5% עמלה). לגבי משיכת מט"ח לאומי קארד היא הזולה ביותר (כ-3%) וישראכרט היא היקרה ביותר (כ-3.9%).

תגיות