אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תקרת הטבות המס ל-4 יישובים בצפון ירדה והמתווה עלול להיפתח צילום: אתר החברה

תקרת הטבות המס ל-4 יישובים בצפון ירדה והמתווה עלול להיפתח

מדובר ביישובים אדמית, בצת, ראש הנקרה וחניתה במועצה אזורית מטה אשר שמיקומה דרומית יותר לגבול. הלמ"ס נדרשה לקבוע מדד חדש אולם לא עמדה בלוח הזמנים; גפני: גפני, שדן בנושא זה היום, התריע: "אם הנושא לא ייפתר לאחר פרסום המדד החדש, נידרש לבצע תיקון חקיקה"

01.02.2017, 21:11 | עמרי מילמן

מתווה הטבות המס ליישובים שנקבע בוועדת הכספים בנובמבר 2015 אחרי שהממשלה התנערה מאחריותה בנושא לאור הנפיצות הפוליטית שלו, מאיים לעלות שוב על פני השטח בעקבות בעיה שנוצרה לארבעה יישובים בצפון.

לארבעת היישובים במועצה אזורית מטה אשר - אדמית, בצת, ראש הנקרה וחניתה - שהמגורים בהם מזכים את התושבים בהטבות מס של 11% מההכנסות שלהם, ירדה תקרת ההטבה מהכנסה שנתית של 242 אלף שקל בשנה (כ-20 אלף שקל בחודש) ל-168 אלף שקל בשנה (כ-14 אלף שקל בחודש). למי שמרוויח מעל סכום זה מדובר בפגיעה משמעותית בהכנסות.

התקרה ירדה בעקבות מתווה ההטבות שבנתה ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, אחרי ששר האוצר משה כחלון וראש הממשלה בנימין נתניהו החליטו להוריד את הנושא מסדר היום מחשש כי הדבר ייצור מתיחות פוליטית שרק תסבך אותם בעיקר מול ראשי הרשויות, במיוחד אלה המשויכים למפלגת הליכוד.

במסגרת המתווה החדש שהגדיל את מספר היישובים המקבלים את ההטבות מ-180 ל-403, דרש בג"ץ להסדיר את הקריטריונים לזכאות להטבות, יישובים שזכו עד אז להטבות נפגעו במידה מסוימת אם בירידה בשיעור ההטבה ואם בתקרת ההכנסה המזכה בהטבה. 

מפעל קוטלב בחניתה, צילום: אתר החברה מפעל קוטלב בחניתה | צילום: אתר החברה מפעל קוטלב בחניתה, צילום: אתר החברה

הלמ"ס טרם פרסמה את המדד החדש

אלא שלגבי היישובים הללו הסמוכים לגדר הציפייה היתה שלא ייפגעו. מלכתחילה תכלית הטבות המס היתה למשוך אוכלוסייה חזקה לפריפריה (שכן רק מי שמשלם מסים יכול ליהנות מהנחות על המסים הללו). לכן המדדים על בסיסם נקבעות הטבות המס (במסגרת קווי אורך ורוחב) הן המדד הסוציו-אקונומי של הרשות, מדד הפריפריאליות והקרבה לגדר. עוד נקבע באותו חוק, כי הלמ"ס תיצור מדד סוציו-אקונומי חדש שיתייחס לכל יישוב ויישוב במועצות האזוריות וכן מדד פריפריאלי כזה.

זה היה אמור לקרות בתוך חודש, אך לאור המורכבות קיבלה הלמ"ס שנה לעשות את העבודה. שנה זו הסתיימה בחודש שעבר, אולם הלמ"ס טרם פרסם מדד כזה וצפויה לעשות זאת בתוך חודשים ספורים.

גם בוועדת הכספים וגם ביישובים עצמם, שבינתיים טוענים שהחלה נטישת תושבים, מקווים כי דיוק מדד הפריפריאליות יעזור. היום המדד של אותם יישובים הוא 4, למרות סמיכותם לגבול לבנון, זאת מאחר ובניין המועצה האזורית יושב ברגבה שנמצאת דרומית יותר. אם יירד מדד הפריפריאליות של היישובים הללו, תקרת הטבות המס שלהן תעלה. אולם גפני, שדן בנושא זה היום, התריע: "היה והנושא לא ייפתר לאחר פרסום המדד החדש, נידרש לבצע תיקון חקיקה, אלא שאז יש חשש שיבואו דרישות נוספות לגבי אזורים אחרים ואז נמצא עצמינו בבעיה אין ספק שיש לסייע ככל הניתן ליישובים במוכי גדר".

אם מתווה הטבות המס ייפתח שוב, צפויים לו מכשולים רבים, כמו למשל ניסיונו של ח"כ בצלאל סמוטריץ' להכניס גם את יישובי יהודה ושומרון לקבוצת היישובים שנהנת מהטבות מס שבינתיים לא צלח. כל פתיחה כזו של הטבות המס תביא גם לחצים פוליטיים מצד ראשי הרשויות להגדיל את ההטבות בשטחן, מה שכמובן ינגוס בקופה הציבורית, כאשר מלכתחילה כל אנשי המקצוע טוענים כי הטבות המס כלל לא משיגות את מטרתן.

תגיות