אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"לית אנטרופי ענת גואטה: "בעלי מניות אקטיביסטים מועילים לדירקטוריון חברה ציבורית" צילום: ענר גרין

מנכ"לית אנטרופי ענת גואטה: "בעלי מניות אקטיביסטים מועילים לדירקטוריון חברה ציבורית"

גואטה אמרה את הדברים בכנס איגוד הדירקטורים ומשרד עו"ד שבלת ושות', שעסק במעורבות בעלי המניות בחברות ציבוריות. ד"ר גיתית גור גרשגורן, מנהלת המחלקה הכלכלית ברשות ני"ע: "אקטיביזם של בעלי מניות יכול לשפר את הממשל התאגידי"

05.02.2017, 12:32 | גולן חזני

אקטיביזם של בעלי המניות יכול להביא לשיפור בממשל התאגידי ולתשואה עודפת" - כך אמרה היום (א') ד"ר גיתית גור גרשגורן, מנהלת המחלקה הכלכלית ברשות ני"ע בכנס בבורסה בת"א. הכנס שאורגן ע"י משרד עו"ד שבלת ושות' בשיתוף איגוד הדירקטורים, עסק בנושא מעורבות פעילה של בעלי מניות בחברות ציבוריות.  

קראו עוד בכלכליסט

"ישנה עלייה באסטרטגיה פאסיבית – רוב הכספים שהציבור משקיע בשוק ההון עוברים דרך המוסדיים ולפיכך עולה האחוז שנמצא בניהול פאסיבי. זה מוביל לבעיית תמריצים ולניגודי עניינים פוטנציאליים. העולם עבר ל-Stakeholders. אנו מדברים על ראיה רחבה יותר של בעלי אג"ח, עובדים, מדיה, ארגונים חברתיים ועוד, אשר רואים את החברה כעניינם".

ענת גואטה מנכ"לית שירותי המחקר אנטרופי אמרה בכנס כי החוליה הקריטית בעניין זה הוא הדירקטור החיצוני. "זהות הדח"צ משפיעה על חלוקת הקשב התאגידית לאור היותו שומר סף ממעלה ראשונה בעסקאות רגישות. כדי שבעל השליטה יוכל לאשר עסקאות שיש בהן ניגוד עניינים, צריך יישור קו עם הדח"צ", אמרה גואטה.

לשיטתה, "אקטיביזם של בעלי המניות מועיל לדירקטוריון החברה הציבורית, ואדישות של בעלי מניות מובילה לאדישות של הדירקטוריון. מעורבות מוסדית בחברות מובילה לממשל תאגידי גבוה. הקריאה לדירקטוריונים להתנגד לאקטיביזם היא לא נכונה, יש לתת לבעלי המניות את המקום הנכון שלהם כשותפים בחברה". 

 

עו"ד עדי זלצמן הציג דרכים מומלצות לדירקטוריון בהתמודדות עם בעלי מניות אקטיביסטים: "בתקופה האחרונה אנו נתקלים במהלכים אקטיביסטים שונים שהביאו להחלפת דירקטורים, לפיטורי מנכ"לים, לשינויים בתגמול בכירים, להתערבות בנושא חלוקת דיבידנד ובהחלטות עסקיות אחרות. פעולת הדירקטוריון במהלך הקשר עם אקטיביסט צריכה לעמוד בכלל הבסיסי שמתייחס לטובת החברה. טובת החברה יכולה להיות לטווח הארוך או לטווח הקצר ואת המינון המדויק צריך לקבוע הדירקטוריון באופן מיודע ובהתאם לרציונל עסקי".

זלצמן הוסיף כי "ההתמודדות אינה רק בכלים משפטיים והגישה הרצויה היא מניעתית ולא כזאת שמתייחסת לראשונה לאקטיביסט בעת מחלוקת. חשוב מאוד להקשיב למוזיקה מצד בעלי המניות באופן עקבי ובמקרה הצורך לבחון באופן אובייקטיבי הצעות של בעלי מניות בדירקטוריון אל מול חלופות אחרות. זה כמובן לא אומר שצריך לקבל כל דרישה מצד בעלי מניות אשר חלקם מונעים משיקולים קצרי טווח או שיש בינם לבין הנהלת החברה פערי מידע".

הדוגמה הבולטת לאקטיביזם בשוק המקומי היא קרן ברוש. הקרן שרכשה מניות מטומי הביאה לשינויים בדירקטוריון לאחר שנכנסה להשקעה מהותית בחברה, ובשבוע שעברנכנסה לפוזיציה דומה של 7.5% בחברת הביומד אלקוברה.

ליאור אבירם, ראש מחלקת ההייטק בשבלת שנשא את דברי הפתיחה, העיר כי "הסטטיסטיקות המצוטטות בדבר השיפור לטווח הארוך שמביאה פעילות אקטיביסטית, משקפות תוצאות אמפיריות משוק ההון האמריקאי, שהינו משוכלל וגדול בהרבה. הן לא בהכרח ישימות לשוק הישראלי, ששונה בכל מובן כמעט, לרבות בפעילות האקטיביסטית הבראשיתית שהתעוררה בו בשנים האחרונות".  

גיתית גור גרשגורן, מנהלת המחלקה הכלכלית ברשות ני"ע , צילום: עומר מסינגר גיתית גור גרשגורן, מנהלת המחלקה הכלכלית ברשות ני"ע | צילום: עומר מסינגר גיתית גור גרשגורן, מנהלת המחלקה הכלכלית ברשות ני"ע , צילום: עומר מסינגר

תגיות