אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טקס האוסקר הקרוב צפוי להיות אחד הסוערים שידעה הוליווד צילום: איי פי

טקס האוסקר הקרוב צפוי להיות אחד הסוערים שידעה הוליווד

הטקס שיתקיים ב־26 בפברואר, צפוי להיות דרמתי במיוחד. מעלליו של הנשיא החדש לא מותירים ברירה אחרת

06.02.2017, 08:38 | אור סיגולי

מאבק הגבולות בארה"ב, זה שניצת כאשר הנשיא הנבחר דונלד טראמפ סגר בן לילה את הכניסה לאזרחי שבע מדינות מוסלמיות שאותן סימן כמאיימות על שלומם של האמריקאים, המשיך במהלך סוף השבוע כאשר השופט ג’יימס רובארט השהה את צו הנשיא, אך זה מיהר לערער, ואתמול גם נדחה הערעור. סביר שהמאבק הזה עוד רחוק מלהסתיים. בהוליווד עוקבים בדריכות אחר ההתפתחויות האחרונות, מכיוון שבשונה מרוב פעולותיו של טראמפ עד כה, "החרם המוסלמי" שלו משפיע עליה ישירות. זאת בעקבות טקס האוסקר היוקרתי שיתקיים בסוף החודש.

הבמאי האיראני אסגר פרהאדי, שזכה בפרס האוסקר בעבר ("פרידה") ונחשב לאחד הבמאים הטובים בעולם, מועמד השנה כנציג איראן עם הסרט, "הסוכן", אך הוא כבר הודיע שהוא מסרב להגיע לטקס בעקבות מדיניות טראמפ. גם בהאר פארס, אחת השחקניות המרכזיות של המועמד מטעם שבדיה, "אדם ושמו אובה", נתקלת בקשיים, מכיוון שאף שהיא שבדית כבר 20 שנה, מולדתה היא איראן ואם הצו של טראמפ ייושם בסופו של דבר, זה מספיק בשביל למנוע ממנה אשרת כניסה.

הסוכן - המועמד של איראן לאוסקר, צילום: איי פי הסוכן - המועמד של איראן לאוסקר | צילום: איי פי הסוכן - המועמד של איראן לאוסקר, צילום: איי פי

 

מוטרדים מצנזורה

בצעד חסר תקדים פרסם מכון הקולנוע האמריקאי הצהרה לגבי פעולות הנשיא: "אנחנו מאמינים שכל סוג של צנזורה — כולל הגבלה על תנועה — עומד בניגוד לכל הערכים שאנו מוקירים כקהילה של מספרי סיפורים". גם האקדמיה האמריקאית, המארגנת את טקס האוסקר, יצאה בהצהרה רשמית, ואמרה: "כתומכים ביוצרי קולנוע — ובזכויות האדם של כל האנשים — מכל העולם, אנו מוטרדים מאוד מכך שאסגר פרהאדי ייחסם מכניסה למדינה בגלל אמונתו או מולדתו".

סטריפ. כבר תקפה את טראמפ, צילום: אם סי טי סטריפ. כבר תקפה את טראמפ | צילום: אם סי טי סטריפ. כבר תקפה את טראמפ, צילום: אם סי טי

"בוש – תתבייש!"

על פניו לא אמור להיות שום קשר בין הוליווד והבית הלבן. שלא כמו בישראל, הקולנוע האמריקאי הוא עסק פרטי שלא נתמך על ידי כספי המדינה, ולכן אין שום מערכת יחסים רשמית בין שני המוסדות. עם זאת, כאשר הוליווד אוהבת את הנשיא שלה, היא דואגת להבהיר את זה (כמו בטקס של 2012, כאשר מישל אובמה התבקשה להציג את הסרט הזוכה של אותה שנה, "ארגו"), וכאשר היא לא מרוצה תמיד יימצא הקול שתורן שיזעק זאת מעל הבמה. הדוגמה הבולטת האחרונה לכך היתה בטקס האוסקר של 2002, כאשר הדוקומנטריסט מייקל מור ניצל את נאום הזכייה שלו כדי לצעוק "התבייש לך, בוש! התבייש לך!" כמחאה על פתיחת המלחמה בעיראק. הוא התקבל בעירוב של קריאות עידוד וצעקות בוז מהיושבים באולם.

עם זאת, השנה העמדת הפנים והנימוס המחייב פינו את דרכם, והמחסומים נשברו. עוד במהלך הבחירות התבטאו יותר שחקנים וקולנוענים מאי פעם כנגד טראמפ. לכן ניצחונו של טראמפ היה להוליווד לא רק תבוסה, אלא גם השפלה.

כאשר זכתה בפרס על מפעל חיים בטקס גלובוס הזהב, העניקה השחקנית המפורסמת והאהובה מריל סטריפ נאום ארוך שזכה לאינספור תגובות, ובו הזכירה שתעשיית הסרטים מלאה מהגרים ממדינות שונות שהעניקו המון לתרבות האמריקאית, הביעה חשש לעתיד התקשורת בימי השלטון החדש, וגם הוקיעה באופן ברור את התנהלותו של טראמפ אל מול העיתונאי הסובל מנכות, סרג' קוואלסקי, וטענה ש"חוסר כבוד מביא לחוסר כבוד ואלימות גוררת אלימות". נאומה הסעיר את העולם, ואפילו טראמפ לא עבר על זה בשתיקה. "מריל סטריפ, אחת השחקניות הכי מוערכות יתר על המידה בהוליווד," צייץ בטוויטר בתגובה. שבועיים לאחר מכן קיבלה סטריפ את מועמדותה ה־20 לאוסקר, בזכות "פלורנס פוסטר ג’נקינס", והפכה לשחקנית בעלת מספר המועמדויות הרב בהיסטוריה.

טקס האוסקר, שיתקיים ב־26 בפברואר ומשודר במדינות רבות ברחבי העולם בשידור חי, יהיה מתוח במיוחד השנה, וכנראה שנאומי זכייה רבים במהלכו יוקדשו לניגוח הנשיא החדש. נדמה שתקרית כמו זו של מור היא משהו שמארגני הטקס יצטרכו להביא בחשבון כבר מעכשיו, והשאלה היחידה היא כיצד יגיבו אליה היושבים המעונבים בעולם, שלא לגמרי אוהבים לערבב בידור ופוליטיקה. מה שבטוח הוא שבשונה מהמקבילה הישראלית לאוסקר, פרסי האופיר, בטקס האוסקר לא יישב אף נציג של הממשלה כדי לייצר פרובוקציית נגד. את זה באמריקה משאירים לטוויטר.

תגיות