אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יתרות המט"ח של בנק ישראל חצו את רף ה-100 מיליארד דולר צילום: בלומברג

יתרות המט"ח של בנק ישראל חצו את רף ה-100 מיליארד דולר

יתרות המט"ח של הבנק הגיעו בסוף ינואר ל-101 מיליארד דולר, כ-3 מיליארד דולר יותר מאשר בדצמבר, על רקע ביקורת גוברת והולכת בשל המשך רכישות המט"ח שמבצע בנק ישראל

07.02.2017, 16:58 | מיקי פלד

יתרות המט"ח של בנק ישראל עלו בינואר ל-101.6 מיליארד דולר, כ-3 מיליארד דולר יותר מאשר בדצמבר, כך הודיע היום הבנק. כלומר אם בחודשים האחרונים היה נראה שהבנק ממתן את פעילותו בשוק המט"ח, חודש ינואר מבהיר שהמדיניות של הבנק לא השתנתה כלל.

בנק ישראל מבצע את רכישות המט"ח בצורה אגרסיבית מאז 2008, במטרה לעזור ליצואנים הישראלים להתמודד עם התחזקות השקל על רקע היחלשותם של המטבעות הזרים, בעיקר הדולר, היורו והליש"ט שמהווים את גושי הסחר המשמעותיים ביותר של ישראל. אמנם בשנה האחרונה השקל המשיך להתחזק מול סל המטבעות בכ-4.5%, אך כל הזמן הבנק המשיך לקנות מט"ח כדי שההתחזקות לא תהיה מהירה מדי ולא תאפשר ליצואנים להסתגל.

הנגידה קרנית פלוג, צילום: בלומברג הנגידה קרנית פלוג | צילום: בלומברג הנגידה קרנית פלוג, צילום: בלומברג

עם זאת, מדיניות המט"ח של הבנק מתנהלת על רקע ביקורת גוברת והולכת מצד שורה של כלכלנים בכירים. ביום ראשון השבוע אמר מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, ירום אריאב, כי בנק ישראל "מכור לרכישת דולרים". שבוע לפני כן הביקורת הגיע מלא אחר מאשר בארי טאף, מי שהיה מהוגי תכנית רכישות הדולרים של הבנק ב-2008 כאשר עמד בראש חטיבת השווקים.

לדברי טאף המדיניות שהיתה נכונה נועדה לטווח הקצר בלבד של שנים ספורות ולא בהכרח נכונה גם היום. זאת במיוחד משום שהיא למעשה מהווה סבסוד ליצואנים על חשבון הציבור, שכן השקל החזק מייקר את הייבוא. לדעת טאף מי שצריכה עתה להוביל את העזרה ליצואן היא הממשלה, לדוגמה באמצעות תכנית להגדלת הפריון של העובדים בתעשיות הללו, הכשרות מקצועיות וניתן לשקול גם סובסידיות ישירות ליצואנים, שבניגוד לסובסידיה שמהווה רכישות המט"ח, במקרה שמדובר בכסף שיוצא מתקציב המדינה הוא לפחות שקוף לציבור. בכך מצטרף טאף לביקורת שהשמיע גם ראש המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון, שקרא להפסיק את תכנית הרכישות.

בבנק ישראל אומרים מנגד כי כל עוד נמשכת מלחמת המטבעות בעולם, בהובלת הבנקים המרכזיים בחו"ל, אז אי אפשר לצפות מהיצואן הישראלי להתמודד בצורה הוגנת מול המקבילים לו בחו"ל.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
צריך לבחון את היתרות ביחס לתוצר
כיום התלג של ישראל עומד על כ 300 מליארד דולאר, כלומר היתרות סביב 100 מיליארד הן כשליש מהתוצר. לשם השוואה לפני כ 5 שנים התלג עמד על 250 מליארד והיתרות על כ 80. במילים אחרות, סביב ה יחס של 1 ל3 ולכן אין שום שינוי מהותי במדיניות בנק ישראל בשנים האחרונות. כעת, מי שסבור שצרך להקטין את היתרות באופן אבסולוטי (כפי שניתן להבין מדברי אריאב) ....שיקום. ויכוח אחר הוא האם עודף הנזילות שמוזרם למשק ע״י המרה לשקלים לא מביא לעליה מחירי הנכסים ( הרי אין אינפלציה) ובכלל ה הנדלן.
כלכלן  |  08.02.17
1.
מסבסדים עשירים
במקום לעשות הגנה נקודתית על ענפי ייצוא חשובים דופקים את כל הציבור שיכל לשלם יותר בזול על 75% מהמוצרים שהוא קונה. מסבסדים יצואנים עשירים ואנשי היי טק עם משכורות עתק . רוצים להגן- תגנו אבל למה לדפוק את כולם בדרך??? 100 מיליארד במטח זה מטורף! זו ספקולציה שכולנו משלמים את ההפסדים עליה מדי יום. בשם זה גם משאירים ריבית נמוכה ומפמפמים את בועת הנדל"ן שגומרת את הצעירים. עד מתי??? בנק ישראל שומר על החונטה שלו שמחזיקה בתים ... לדעתי הם כבר לא מאמינים בזה -רק מנסים לשמור על הפוזיציה
אזרח קטן שאף אחד לא סופר  |  07.02.17