אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גפני מעכב חוקים של רשות המסים בעקבות מחלוקת לגבי הגמ"חים צילום: אלכס קולומויסקי

גפני מעכב חוקים של רשות המסים בעקבות מחלוקת לגבי הגמ"חים

יו"ר ועדת הכספים אומר כי הסדרה זמנית למעמדם של הגמ"חים מול רשות המסים האמריקאית תקועה זה מספר חודשים ברשות המסים בישראל, למרות סיכומים מוקדים

07.02.2017, 17:35 | עמרי מילמן

בדיון על החלת פיקוח חדש על קופות גמילות חסדים (גמ"חים) חשף יו"ר ועדת הכספים משה גפני כי הסדרה זמנית למעמדם של הגמ"חים מול רשות המסים האמריקאית תקועה זה מספר חודשים ברשות המסים הישראלית, למרות סיכומים מוקדים.

קראו עוד בכלכליסט

לצורך מניעת התחמקות מתשלום מס, חוקקה ארה"ב בשנת 2010 את ה– Foreign Account Tax Compliance Act (חוק פטק"א), אשר מכוחו חויבו בנקים וגופים פיננסיים אחרים מחוץ לארה"ב, לדווח לרשויות ארה"ב על כל מי שהוא אזרח ארה"ב או תושב ארה"ב המחזיק אצלם חשבון פיננסי. על גופים פיננסיים שלא יצייתו להוראה יוטלו סנקציות חמורות.

משה גפני, יו"ר ועדת הכספים, צילום: אלכס קולומויסקי משה גפני, יו"ר ועדת הכספים | צילום: אלכס קולומויסקי משה גפני, יו"ר ועדת הכספים, צילום: אלכס קולומויסקי

בעקבות חקיקת הפטק"א המחייבת את הגופים הפיננסיים בישראל להעביר נתונים לרשות המסים האמריקאית ה-IRS דרך רשות המסים הישראלית, התעורר חשש כי הבנקים יידרשו לסגור את חשבונות הבנק של הגמ"חים מאחר ומקור הכספים בהם אינו מוסדר.

חשש זה הביא להסדרה זמנית הקובעת כי גמ"חים גדולים יירשמו כעמותות וכך ימנע מהם הצורך להעביר מידע לרשות המסים האמריקאית. אולם הטופס שהוציאה רשות המסים באמצעותו הם אמורים להסדיר את רישומם בארץ כולל גם פתיחת תיק ניכויים, מה שהגמ"חים מנסים להימנע ממנו שכן הדבר מערב בפעילות שלהם את רשות המסים. 

ארכיון, צילום: אוהד צויגנברג ארכיון | צילום: אוהד צויגנברג ארכיון, צילום: אוהד צויגנברג

כעת גפני הכריז כי עד שרשות המסים לא תסדיר את מעמדם של הגמ"חים הוא לא יקדם חקיקה שלה, כמו למשל חקיקה שתרחיב את הדיווחים המקוונים.

"להפריד בין הצ'יינג'ים לגמ"חים"

הצעת החוק עצמה שנידונה היום בוועדת הכספים, קובעת כי הרגולטור הפיננסי החדש שמוקם כעת, שאמור לפקח גם על אגודות האשראי ועל הצ'יינג'ים, יפקח גם על הגמ"חים אולם גפני הכריז כי אין בכוונתו לקשור בין הדברים והוא דורש הפרדה בין הצ'יינג'ים לבין הגמ"חים שלטענתו "עושים מה שהמדינה הייתה צריכה לעשות".

מי שמקדם את הסדרת פעילות הגמ"חים באוצר הוא היועץ המשפטי לשעבר של המשרד, יואל בריס, שאמר בדיון כי "גמ"חים שהם אשראי טהור, כלומר מקבלים תרומות ומעניקים הלוואות ללא ריבים פטורים מכל רגולציה. אולם גופים שמקבלים פקדונות ונותנים אשראי עונים בדיוק על ההגדרה של בנק". לדבריו הרגולציה הכרחית גם מאחר ועלולה להיווצר בעיה בתזרים שתפגע במי שהפקיד את הכסף ולא יכול לקבלו בחזרה וגם בלווים שתנאי פרעון לא מפוקחים יכולים לפגוע בהם. בנוסף "יש גם את היבט הלבנת ההון והעלמת המס שמחויב המציאות".

רשות המסים רשות המסים רשות המסים

פרופ' יורם מרגליות מהמכון החרדי למחקרי מדיניות הגמ"חים, אמר כי הגמ"חים הם "אחד ההסברים הגדולים ליכולת של הקהילה החרדית בארץ להתמודד עם המצוקה הכלכלית" ולכן צריך להקפיד שלא ייפגעו במרקם שלהם עם הפיקוח החדש, כאשר מצד שני "לא יזיק ולא יפריע לגדולים אם נקבע קריטריונים ראויים למאה ה-21 כאשר צריך גם לראות איך מונעים את השימוש במוסד להלבנת הון".

יואל בריס, לשעבר היועץ המשפטי במשרד האוצר , צילום: משרד האוצר יואל בריס, לשעבר היועץ המשפטי במשרד האוצר | צילום: משרד האוצר יואל בריס, לשעבר היועץ המשפטי במשרד האוצר , צילום: משרד האוצר

בנוגע לאפשרות כי כל הגופים הפיננסיים הקטנים יהיו תחת אותו רגולטור אמר: "אני חושב שזו בעיה מאד רצינית שאותו מפקח שיפקח על הצ'יינג'ים ואגודות אשראי יפקח על גמ"חים. אלו לא אותם שיקולים, זה שונה מאד. זה צריך להיות עם התמקדות בעולם הזה".

"יצטרכו לקחת מעין ריבית כדי להחזיק את הגמ"ח"

משה מונטג מנהל הגמ"ח המרכזי, גמ"ח הכולל לדבריו כ-130 אלף משפחות, אמר בדיון כי "צריך להקים ועדה עם היועצים המשפטים של הגמ"חים ובעלי הגמ"חים שמכירים את כל הניואנסים. שמענו שלתרומות ללא פקדונות אין בעיה, אך בחקיקה קראו גם לתרומות פקדונות. יש עוד דבר, גם אם מחליטים שצריך רגולטור מסוים שיטפל בגמ"חים, כל הוצאה כלכלית של גמ"חים הנותנים הלוואות ללא ריבית זה מהבשר החי, זה לא כמו בנקים שיש להם עמלות, וכל רגולציה מגדילה את העמלות. אין לנו מאיפה לגייס את הכסף. יצטרכו לקחת מעין ריבית כדי להחזיק את הגמ"ח".

עוד טען מונטג כי "אם כל ההתנהלות היום היא לא במזומנים בגמחים שהם עמותות, הבנק כבר בודק אותנו, ויש את הרוגלטור של הבנק. הדברים האלה, גם אם יש רגולטור, חשוב שיהיה בצורה מינימלית באופן שלא יכביד על ההוצאות ועל הבדיקה. "

ח"כ רחל עזריה (כולנו) התייחסה לפוטנציאל של ההסדרה להרחיב את השימוש בגמ"חים לעוד אוכלוסיות ואמרה: "האם אנחנו משאירים את תחום הגמ"חים כמגודר למגזר החרדי? שיהפוך לתחום שאיש בציבור לא בקיא ומעורב בו, אלא צריך וכדאי לפתוח תחום זה לציבור הרחב.אין ברירה וצריך לעשות מהלך של הסדרה כי תחום הגמ"חים גם אם בשמות אחרים מגיע למגזרים נוספים. אל תהפכו את התחום הזה למגזר אחד יש כאן שיטה כלכלית שמתרחשת במדינת ישראל וצריכה הסדרה."

תגיות