אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האדריכלים רוני אביצור ועופר רוסמן משיקים את "מדד הקומפקטיות" צילום: אוראל כהן

האדריכלים רוני אביצור ועופר רוסמן משיקים את "מדד הקומפקטיות"

"אתה מדמיין גן עדן ובסוף מוצא את עצמך בפקק של שעתיים", אומרים האדריכלים רוני אביצור ועופר רוסמן, מומחים לתכנון דירות עירוניות קטנות. הערב הם ישיקו את "מדד הקומפקטיות" שמעודד אותנו לחפש את האושר ביעילות והתאמה אישית ולא במטרים רבועים

09.02.2017, 07:50 | אלעד בילו

"השאלה הראשונה ששואלים אותי, לפני 'כמה אני רוצה' היא 'כמה אני יכול', כלומר כמה הכי הרבה אפשר לבנות", אומרת האדריכלית רוני אביצור. "אנחנו נפגשים עם הרבה משפחות צעירות, עם תינוק או בדרך לאחד, וכבר ברור להם שהם ממשכנים הכל וקונים דירה גדולה שלרוב יישארו בה חדרים ריקים אפילו עשור. כלומר בן אדם קונה בית בגלל שאולי עוד שנים יהיו לו שלושה ילדים".

אביצור (38) ביחד עם שותפה עופר רוסמן (37) נוקטים גישה אחרת לגמרי. ברגע שנבנה על פחות שטח, לטענתם, יהיה לנו יותר כסף להשקיע בכל מטר מרובע. "המשמעות יכולה להיות בדברים הקטנים כמו אריח יקר או זול", כך רוסמן, "אבל זה גם קשור להתאמה לאורח חיים".

מימין: רוני אביצור ועופר רוסמן , צילום: אוראל כהן מימין: רוני אביצור ועופר רוסמן | צילום: אוראל כהן מימין: רוני אביצור ועופר רוסמן , צילום: אוראל כהן

בניגוד לאדריכלים רבים, השניים עונדים את הקוטן בגאווה ואף קראו לסטודיו שלהם XS (אקסטרה סמול). "ככל שאדריכלים נהיים מפורסמים, הם עוברים לווילות ולבתים גדולים", מלין רוסמן, "וכך לא נוצרת התמחות בבתים קטנים. אבל אצלנו זו גולת הכותרת - במקום לעבור הלאה, בחרנו להחצין את הבתים הקטנים ולהפוך למומחים בתחום".

אחרי שתכנן קרוב ל־100 דירות עירוניות, גיבש הצמד את "מדד הקומפקטיות" - מעין נוסחה לתכנון הבית ומדידת רמת הייעול בסביבת המגורים.

חדר אמבטיה שתכננו רוני אביצור ועופר רוסמן, צילום: גידי בועז חדר אמבטיה שתכננו רוני אביצור ועופר רוסמן | צילום: גידי בועז חדר אמבטיה שתכננו רוני אביצור ועופר רוסמן, צילום: גידי בועז

המילה "קומפקטי" מעוררת מחשבה על צפיפות, אך פה לא מדובר רק בגודל החלל, אלא עד כמה הוא מתוכנן ויעיל לשוהים בו. המדד מורכב משבע קטגוריות: קרבה למרכז עירוני, מטר רבוע לנפש, עלות למטר רבוע, ייעול תנועה, חללים חופפים (שימושים שונים באותו חלל), מ"חדרים" ל"חללים מוגדרים" (חלל שאינו חדר, אך מנוצל) ו"חללים ארוזים" (שמתקפלים כשאינם בשימוש). הם ישיקו אותו באופן רשמי הערב ב־20:00 בגלריה "זהזהזה" בנמל תל אביב, כחלק מתערוכה של פרויקטים שתכננו.

"שמנו לב שאנחנו מייצרים חוקיות תכנון שמאפשרת ניצול טוב יותר של השטח", מסבירה אביצור. "למשל, יכול להיות מסדרון שהוא שטח שאתה משלם עליו אבל אין לו שום ערך. בכמה שפחות תנועה אתה מנצל יותר את השטח".

פתיחת פינת אוכל ע"י האדריכלים רוני אביצור ועופר רוסמן, צילום: גידי בועז פתיחת פינת אוכל ע"י האדריכלים רוני אביצור ועופר רוסמן | צילום: גידי בועז פתיחת פינת אוכל ע"י האדריכלים רוני אביצור ועופר רוסמן, צילום: גידי בועז

אחרי שהם נותנים ציון לכל קטגוריה ומשקללים הכל יחד ב"שיטה חישובית שהיא פחות מעניינת", כך רוסמן, מגיעה התשובה, האם הבית קומפקטי או לא קומפקטי, יעיל או לא יעיל.

למרות החישוביות הקרה, הקומפקטיות נסמכת בעיקר על התאמה אישית. "לדוגמה, בן אדם אחד מארח הרבה בבית אבל לא אכפת לו לישון בכוך", אומר רוסמן. אביצור מוסיפה כי דירות קטנות הן לא רק צורך של אוכלוסיות חלשות, "להפך, אנחנו מאמינים שזה דבר טוב. שאדם לא צריך יותר ממה שהוא צורך, ושאם אתה יכול לקנות יותר גדול, זה לאו דווקא אומר שזה מה שטוב לך. דיור קומפקטי הוא לא 'תקציב קטן' אלא דירה שהיא כמו מכונה שפועלת עבורך".

הם טוענים שחשוב שהאדריכל יהיה גם מעצב הפנים של החלל: "מבחינתנו זאת יצירה אחת, וככל שההתייחסות לפנים תהיה יותר רצינית ומעמיקה, התכנון יהיה יותר טוב", כך רוסמן.

שניהם בוגרי אדריכלות בטכניון. יחד עם הפרופסור שלהם איציק הירש הם פתחו את המשרד שלהם "הירש רוסמן אביצור" שסטודיו XS הוא משרד־בן שלו. שניהם גרים בתל אביב ומתניידים בה באופניים או בתחבורה ציבורית. "אנחנו מאמינים במה שאנחנו מתכננים", אומר רוסמן.

הקריטריונים במדד לא קשורים כולם לאדריכלות, למשל הבחירה איפה לגור. ככל שאתה יותר קרוב למרכז עירוני כלשהו, הציון שלך במדד גבוה יותר. אני טוען באוזנם כי מי שגר בפרברים עושה זאת מבחירה מלאה, נניח רצון לשמוע ציפורים ביום שבת, ובכל זאת הם בטוחים שמי שעובר לפרבר לא מביא בחשבון כמה יפסיד. "כאמא מאוד קורץ לי להגיד ‘אני אעבור לפאתי העיר'", אומרת אביצור, "יהיה לי יותר שטח ויותר נוח. כשקנית את הדירה אתה מדמיין גן עדן ובסוף אתה מוצא את עצמך בפקק של שעתיים".

הערים הצפופות "צריכות להיות עוד יותר צפופות", כך אביצור. "כרגע הערים שלנו מתוכננות לא טוב. לכן הדימוי שלך של הערים לא טוב, דימוי של עיר שווה זיהום, אבל ככל שעיר מתוכננת נכון ויש בה עירוב שימושים - איכות החיים שלך בה תהיה יותר טובה".

רוסמן: "ככל שיחידת דיור מקבלת שירותים עירונים וחברתיים צמודים אליה, השירותים האלה הם למעשה הרחבת היחידה. לצורך העניין רוני גרה בצמוד לפארק והפארק הזה מהווה גינה ומקום מפגש והיא לא צריכה להשקות אותו. במרכז עירוני הרבה אנשים מצטופפים בדירות קטנות ובתי הקפה ליד הומים, כי הסביבה החיצונית שלי היא הרחבה של היחידה שלי. בית קפה יכול להיות הסלון הגדול שלי".

אז שנסגור את המושבים?

"אני לא בעד ביטול מוחלט של מושבים או פריפריות, זה לא ריאלי ולא ישים, אני לא מדבר על אוטופיה. אני מדבר על כאן ועכשיו ונותן כלי שאיתו אדם יכול, במצב השוק היום, להיטיב את מצבו - בלי לחכות לכחלון. ומי שרוצה לגור במושב, שיבושם לו, אבל אנחנו מודיעים לו מה מצפה לו, וזה גינה ירוקה וממטרות ושני רכבים ושעתיים בפקק”.

תגיות