אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לפאניקה הגדולה סביב טבע תהיה השפעה קטנה על התיק הפנסיוני צילום: שאסטרסטוק, בלומברג

לפאניקה הגדולה סביב טבע תהיה השפעה קטנה על התיק הפנסיוני

כמעט כל אזרח בישראל חשוף למניית טבע דרך חיסכון הפנסיה שלו; אך אחזקות המוסדיים בטבע מהוות רק 0.36% מתיק כולל של 1.4 טריליון שקל; קריסת המניה מסוף ספטמבר גרמה להפסד של 1,700 שקל לכל מיליון שקל חיסכון צבור כמעט כל אזרח בישראל חשוף למניית טבע דרך חיסכון הפנסיה שלו אך אחזקות; המוסדיים בטבע מהוות רק 0.36% מתיק כולל של 1.4 טריליון שקל; קריסת המניה מסוף ספטמבר גרמה להפסד של 1,700 שקל לכל מיליון שקל חיסכון צבור

09.02.2017, 08:08 | רחלי בינדמן

מניית טבע היא אמנם מניה דומיננטית מאוד בשוק הישראלי ומהווה כ־7% ממדד 25 המניות הגדולות בישראל — ת"א־25, אך במונחים של חשיפות גופי הפנסיה למניה, מדובר במשקל זניח ביחס לכלל ההשקעות.

קראו עוד בכלכליסט

לפיכך, גם הירידות החדות שחוותה המניה בשנה וחצי האחרונות השפיעו על ציבור החוסכים רק בשוליים. מנתונים של אתר סטוקר עולה כי נכון לסוף הרבעון השלישי של 2016, החזיקו גופי הפנסיה במניית טבע בהיקף כולל של 7.5 מיליארד שקל (נכון לשווי השוק שעמד אז על 178 שקל למניה). מאז ועד היום צנחה המניה בשיעור של כ־32% והיא נסחרת במחיר של כ־120 שקל. לכן, בהנחה שהמוסדיים לא ביצעו שינוי בחשיפה לטבע, שווי אחזקותיהם צנח ל־5 מיליארד שקל בלבד.

היקף הנכסים המנוהלים בחיסכון הפנסיוני של הציבור — קרנות הפנסיה הוותיקות, החדשות, קופות הגמל, ביטוחי המנהלים וקרנות ההשתלמות — עומד על 1.4 טריליון שקל. נכון לשווי השוק הנוכחי של טבע, מהוות האחזקות של גופי הפנסיה במניה 0.36% בלבד מסך תיק החיסכון (לעומת 0.53% נכון לסוף הרבעון השלישי).

רק כדי לסבר את האוזן, בהינתן שלא חל שינוי באחזקות וטבע איבדה כאמור כ־32% מערכה מאז תום הרבעון, תיקי החוסכים ספגו בשל כך פגיעה של 0.17% בממוצע בתשואה שיכלו להשיג על החיסכון. חיסכון צבור של 100 אלף שקל, לדוגמה, איבד בשל הירידות בטבע כ־170 שקל מאז סוף ספטמבר 2016, הפסד תשואה שמטבע הדברים קוזז ברווחי השקעות מניירות ערך אחרים בתיק.

מניית העם והכיס הציבורי מניית העם והכיס הציבורי מניית העם והכיס הציבורי

מנתוני אתר סטוקר עולה כי נכון לסוף ספטמבר 2016, הגוף המוסדי עם החשיפה הגבוהה ביותר לטבע היה כלל ביטוח ששווי השוק של אחזקותיה במניה עמד נכון לסוף הרבעון השלישי על 1.2 מיליארד שקל, וירד נכון להיום ל־816 מיליון שקל; אחריה מגדל שהיתה עם שווי אחזקות של 1.1 מיליארד שקל נכון לסוף הרבעון השלישי, שירדו ל־790 מיליון שקל נכון להיום; ובמקום השלישי מנורה, שהיתה עם שווי אחזקות של מיליארד שקל נכון לסוף הרבעון השלישי, שירדו לשווי של 683 מיליון שקל נכון להיום.

חלק מהגופים כמובן ביצעו שינויים בהיקף האחזקות במהלך הרבעון, כאשר משיחות עם גורמים בשוק עולה כי חלקם הגדילו את האחזקות בטבע סמוך למינויו של דונלד טראמפ לתפקיד נשיא ארה"ב בציפייה כי ימתן את המהלכים להפחתת מחירי התרופות. אולם אם כי מאז היבחרו של טראמפ, ובשל האירועים שרודפים אותה, טבע איבדה עוד כ־25% מערכה.

חשוב להדגיש כי החשיפה של גופי הפנסיה למניות עומדת על כ־30% מתיק הנכסים. מחצית מהחשיפה היא דרך מניות בישראל וכמחציתה במניות בחו"ל. מכיוון שחסכונות הפנסיה רק הולכים וגדלים, השוק הישראלי נהיה קטן על המשקיעים המוסדיים שמפזרים יותר ויותר השקעות מעבר לים. טבע נסחרת אמנם גם בארה"ב, אך הגדלת הפיזור של ההשקעות, ובכלל זה השקעה במניות רבות יותר בחו"ל, וכניסת להשקעות אלטרנטיביות כמו קרנות השקעה, הלוואות פרטיות ונדל"ן, צמצמה את ההשפעה הנקודתית של מניה של חברה בודדת, גדולה ומשמעותית ככל שתהיה בכלכלה הישראלית, על כספי הפנסיה של הציבור.

בנוסף, בשנה החולפת, על רקע התהפוכות בטבע, החזיקו כל גופי הפנסיה בחשיפת חסר לטבע למול משקלה במדד ת"א־25. הגופים הגדולים, בדגש על חברות הביטוח הגדולות המנהלות עשרות מיליארדי שקלים של הציבור, לא יכלו להרשות לעצמן להימנע לחלוטין מאחזקה במניית טבע, למקרה שזו תפתיע ותזנק, אך החזיקו בה בשיעור נמוך של 70%–80% ממשקלה במדד שעומד על כ־7%. מנגד, בתי ההשקעות הבוטיקיים בהובלת ילין לפידות ואלטשולר שחם, שפחות נצמדים למדדי השוק ופועלים בהתאם לאנליזה הפנימית שהם מבצעים, כמעט שלא החזיקו בטבע, אם כי לאחר בחירתו של טראמפ פתחו פוזיציה מסוימת, אך קטנה, במניה.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

תגיות