אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העסקת עובדי קבלן: להתמודד עם המצב במקום עם השיטה

העסקת עובדי קבלן: להתמודד עם המצב במקום עם השיטה

גם אם אלפי עובדי קבלן יהפכו לעובדי מדינה, לא ייעצר השיטפון כל עוד נמשך מיקור־החוץ

12.02.2017, 08:11 | מיקי פלד
תוכנית הדגל של ההסתדרות זוחלת רק 20% מעובדי הקבלן בשירות הציבורי נקלטו להעסקה ישירה למרות שההסכם המסדיר את קליטת עובדי הקבלן במגזר הציבורי נחתם כבר ביולי 2015, רק חמישית מהעובדים הועברו להעסקה ישירה. דו"ח של המכון להעצמת האזרח חושף כי אף שהגורמים השותפים מקדמים את התהליך - מימוש ההתחייבויות בשטח מתקדם לאט מיקי פלד, 8 תגובותלכתבה המלאה

הסכם עובדי קבלן הוא הישג חברתי שיו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן בצדק מתהדר בו. אפילו המתמודדת מולו בבחירות לראשות הארגון, ח"כ שלי יחימוביץ', לא מנסה להטיל בכך דופי, לפחות עד כה. אך המסקנה שצריכה לעלות מהדו"ח של המכון להעצמת האזרח היא שקשה מאוד להיות חברתי.

מה שהיה הוא שיהיה

 

אך עוד לפני המסקנה הזו, צריך להסביר. גם אם אכן 10,000 עובדי קבלן ייקלטו בסופו של דבר להעסקה ישירה בשירות הציבורי, זהו מספר קטן ביחס לכמות עובדי הקבלן האמיתית בשירות המדינה, שאיש אינו יודע את גודלה המדויק. מה שכן ברור הוא שמספרם של עובדי קבלן רק הולך וגדל כל הזמן. הסיבה לכך היא שהמדינה ממשיכה להשתמש בשירותי מיקור־חוץ כדי לספק שירותים קיימים ושירותים חדשים, ומכאן שמהר מאוד מספרם של עובדי הקבלן החדשים שיתווספו יעלה על אלו שנקלטו.

אבי ניסנקורן ושלי יחימוביץ, צילום: יובל חן אבי ניסנקורן ושלי יחימוביץ | צילום: יובל חן אבי ניסנקורן ושלי יחימוביץ, צילום: יובל חן

לדוגמה, אם המדינה רוצה לפתוח קורס חדש של הכשרה מקצועית למובטלים, היא תעשה זאת על ידי מיקור־חוץ, והמורים בקורס יהיו מורי קבלן. אם רשות מקומית רוצה לפתוח מעון חדש לנוער בסיכון, היא תפרסם מכרז שבו תזכה עמותה כלשהי שתספק את השירותים הללו באמצעות עובדים סוציאליים ומדריכים שהם למעשה עובדי קבלן, וכך הלאה.

העניין הוא שאיש לא יודע כמה בדיוק עובדי קבלן מועסקים בצורה הזו בשירות הציבורי וכמה חדשים נכנסים כל חודש או שנה. מכיוון שמדובר בעובדי קבלן, איש לא מבצע מעקב או רישום מסודר על מספר העובדים של העמותה או החברה שמעסיקה אותם.

במילים אחרות, מכיוון שמעמדם המשפטי של עובדי הקבלן הללו לא שונה מזה של העובדים של החברה שמובילה את הנייר למדפסות למשרדי הממשלה, שכן בשני המקרים מדובר על אספקת שירות למדינה, אי אפשר לדעת מה תוצאות הרוחב של הקליטה המסיבית של עובדי הקבלן. אמנם ניסנקורן הצליח בהסכם הזה למנוע את התרחבות תופעת עובדי הקבלן במקומות ספציפיים, כמו עובדי הניקיון בבתי החולים, עובדים סוציאליים שאינם מועסקים בעמותות ועוד, אבל בכל שאר המגזר הציבורי מיקור־החוץ שהיה הוא שיהיה.

אין פניית פרסה במדיניות ההפרטה

 

זו הנקודה שבה יחימוביץ' תוכל לתקוף את ניסנקורן. כפי שחלק מאנשיה כבר היום טוענים, ההסתדרות צריכה להשתמש בכוחה כדי למנוע את המשך ההפרטה והשימוש במיקור־חוץ ולא להסתפק בשיפור חלקי של המצב בדיעבד.

אבל גם אם יחימוביץ' תזכה בבחירות להסתדרות ותנהל מאבק ובסופו של דבר תנצח איכשהו, מהלך כזה יהיה בעל השלכות רוחב כה גדולות עד שקשה להאמין שיהיה ניתן ליישם אותו.

למעשה, אם הדו"ח על יישום הסכם עובדי הקבלן מלמד על משהו, הוא שפניית פרסה של ממש ממדיניות ההפרטה ומיקור־החוץ תהיה מסובכת עשרות מונים מהסכם שנראה על פניו יחסית פשוט ומתברר שגם אותו בכלל לא קל ליישם. לכן, עוד לא ברור אילו הבטחות חברתיות תבטיח יחימוביץ' בקמפיין הזה, אבל כל הבטחה כזו צריך לקחת עם כפית של ספק לגבי הריאליות שלה.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
עובד קבלן- פתח לניצול מחפיר.
עבדתי בעבודה אצל חברה יוקרתית ומובילה .הייתי עובד קבלן.קיבלתי פחות שכר . הייתי חריג בכל דרך אפשרית .הם הזמינו לעצמם ציוד מישרדי ןלי לא . שלא לדבר על בונוסים . כנ" לגבי הרצאות . הם נסעו לחול .... ומישהו נישאר לעשות את העבודה . המקום היה מטונף ...עם ציוד מיושן . אם הוא היתקלקל הם דאגו רק לעצמם .
אלי  |  05.11.17
9.
מתנצל להרוס את החגיגה
לא כל מיקור חוץ הוא העסקת עובדי קבלן (יש כאן גם עניין של הגדרות). דבר שני, אולי הגיע הזמן לדון בשורש הבעיה, לעובדי המדינה יש תנאים סוציאליים נדיבים שקשה לממן אותם ולכן המציאו את עובדי הקבלן (שלא לדבר ע הקושי לפטר עובדים גרועים). אם יתנו לכולם תנאים הוגנים אך לא מופרזים, המאבק בנושא עובדי הקבלן יתייתר.
יונה  |  12.02.17
לכל התגובות