אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מזכ"ל האו"ם הציע: ציפי לבני לתפקיד בכיר בארגון צילום: עמית שעל

מזכ"ל האו"ם הציע: ציפי לבני לתפקיד בכיר בארגון

אנטוניו גוטרש שוקל למנות את שרת החוץ לשעבר כבכירה באו"ם בתמורה לאישור מינויו של ראש הממשלה הפלסטיני לשעבר סאלם פיאד כשליח המזכ"ל בלוב. לבני: לא התקבלה הצעה רשמית

12.02.2017, 08:51 | איתמר אייכנר, ידיעות אחרונות

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש שוקל למנות את שרת החוץ לשעבר, ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני), לתפקיד בכיר בארגון בדרג של תת מזכ"ל. כך מפרסם הבוקר (א') "ידיעות אחרונות". המינוי של לבני נולד כפתרון למשבר הדיפלומטי שנוצר בסוף השבוע, לאחר ששגרירת ארה"ב באו"ם, ניקי היילי, סיכלה את מינויו של ראש הממשלה הפלסטיני לשעבר, סלאם פיאד, לתפקיד שליח מזכ"ל האו"ם וראש משלחת הסיוע ללוב.

על פי העסקה המתגבשת, אם האמריקנים יסירו את התנגדותם למינויו של פיאד, לבני תמונה לתפקיד תת מזכ"ל האו"ם. גוטרש שוחח בסוף השבוע עם לבני ודן איתה על המינוי, אך מטעמה של לבני נמסר שלא התקבלה כל הצעה רשמית.

תת מזכ"ל האו"ם (USG) הוא אחד הדרגים הבכירים ביותר בארגון, עם שכר של בין 800 אלף למיליון שקלים בשנה ותחומי אחריות רחבים. בין המשרות שנמצאות על הפרק הן תת מזכ"ל לענייני מידע וקשר עם הציבור, אחראי על מדינות מתפתחות, שליח מיוחד לנושא מסוים ועוד.

עם זאת, לא בטוח כי מינוי לבני יסיר את ההתנגדות האמריקנית-ישראלית, זאת מכיוון שההתנגדות היא אינה נגד פיאד באופן אישי, אלא נגד העיקרון שנציג של מדינה שאינה חברה באו"ם ימונה לתפקיד שליח המזכ"ל.

לבני. מהכנסת לאו"ם?, צילום: עמית שעל לבני. מהכנסת לאו"ם? | צילום: עמית שעל לבני. מהכנסת לאו"ם?, צילום: עמית שעל

המשבר הדיפלומטי

 

בשבוע שעבר פנה גוטרש במכתב לכל חברות מועצת הביטחון של האו"ם והודיע על כוונתו למנות את פיאד לתפקיד, בצירוף שם המדינה "פלסטין" בסוגריים. על פי נוהלי האו"ם, המינוי מותנה באישור בקונצנזוס של חברות המועצה, אלא שהמינוי הזה הקפיץ גם את הישראלים וגם את האמריקנים.

 

שגרירת ארה"ב באו"ם, ניקי היילי, אמרה כי ממשל טראמפ הביע אכזבה מכוונתו של המזכ"ל למנות את פיאד. "במשך זמן רב מדי האו"ם העדיף בצורה לא הוגנת את הרשות הפלסטינית, באופן שגרם נזק לבעלת בריתנו ישראל", נכתב בהודעה של היילי. היא הוסיפה כי ארה"ב אינה מכירה במדינה הפלסטינית וכי אינה תומכת במסר שמינוי פיאד יעביר באו"ם.

מה שהוציא את קצפם של ישראל וארה"ב הוא העובדה שבמכתבו של מזכ"ל האו"ם היה איזכור בסוגריים שלפיו פאד הוא נציג "פלסטין". מעולם לא מונה בכיר פלסטיני לתפקיד כה בכיר, שכמוהו מעולם לא ניתן לישראלי.

בישראל חשבו שמדובר בתקדים מסוכן. הפלסטינים הם לא מדינה חברה ומינוי כזה נותן לבכיר פלסטיני כוח רב והשפעה על מטה האו"ם, דבר שגם בישראל וגם בארה"ב לא אהבו.

שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, בירך על ההתנגדות האמריקנית למינויו של פיאד: "הממשל החדש בארה"ב מוכיח שהוא עומד עם ישראל בזירה הבינלאומית ופועל למען האינטרס המשותף של שתי המדינות. מדובר בתחילתו של עידן חדש באו"ם, שבו ארה"ב עומדת לצידה של ישראל נגד יוזמות אנטי ישראליות".

תגיות