אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראל: נשיא פרו לשעבר לא יורשה להיכנס צילום: איי אף פי

ישראל: נשיא פרו לשעבר לא יורשה להיכנס

רשות האוכלוסין וההגירה הודיעה כי "אלחנדרו טולדו יורשה להיכנס לישראל רק כאשר יוסדרו ענייניו בפרו". בשנת 2013 ביקשה ישראל מפרו להסגיר את השופט דן כהן שהואשם בשוחד, ואף שאין הסכם הסגרה בין המדינות השלטון בבירה לימה נענה לבקשה

12.02.2017, 18:08 | רן אברמסון ו-ynet

רשות האוכלוסין וההגירה הודיעה הערב (א') כי נשיא פרו לשעבר אלחנדרו טולדו הנאשם בארצו בקבלת שוחד לא יוכל להיכנס לארץ: "אלחנדרו טולדו יורשה להיכנס לישראל רק כאשר יוסדרו ענייניו בפרו", נמסר בהודעה. טולדו כנראה הבין שבפרו הוציאו נגדו צו מעצר בינלאומי. הוא היה אמור לעלות על הטיסה לישראל. אם בכל זאת עלה, הוא יסורב כניסה ויגורש מיד. 

קראו עוד בכלכליסט

טולדו הואשם בקבלת שוחד של 20 מיליון דולר ונגזרו עליו שנה וחצי מאסר לצורכי חקירה. אם יבחר בישראל כיעד להימלטות, מבחינה מדינית ומשפטית, ישראל הרשמית תעמוד במצב מביך מאוד אם תתבקש להסגיר את טולדו לפרו שמבוקש במדינה על עבירות שוחד.

מהארכיון נשיא פרו לשעבר: "בגלל צ'אבס קשה להביא משקיעים לדרום אמריקה" לאחר שרשם את אחת הצמיחות המרשימות בארצו, פונה נשיא פרו לשעבר אלחנדרו טולדו לטפל בשאר העולם במסגרת קמפיין למלחמה בעוני. בביקורו בישראל הוא מספר מה מאיים על הדמוקרטיות בדרום אמריקה, למה דווקא נשיאים שמאלנים מושכים יזמים ומפנה אצבע מאשימה כלפי המערב: "אנחנו אלה שסובלים מהמשבר" אמיר שטוקהמר, 5 תגובותלכתבה המלאה

גורם במשרד הפנים הפרואני מסר אמש כי טולדו היה ברשימת הנוסעים לטיסה שהמריאה הבוקר מסן פרנסיסקו לנתב"ג. כלי תקשורת בפרו דיווחו כי הוא עלה על הטיסה וצפוי להגיע לישראל הערב, אך לא היה לכך אישור רשמי - ובישראל לא יודעים עדיין אם אכן עלה לטיסה.

הגורם הפרואני אמר כי למרות הסכם ההסגרה שקיים בין פרו לארה"ב, וושינגטון הודיע כי לא תמנע מטולדו לעלות על טיסה לישראל. הוא אמר כי לא ברור מדוע ארה"ב לא מעוניינת במעצרו של טולדו ולדבריו הנשיא המכהן של פרו, פדרו פבלו קוצ'ינסקי, ניסה להפעיל לחץ על ארה"ב כדי שתשנה את החלטתה.

"אם ישראל לא תסגיר את טולדו לפרו זה יעשה לנו נזק גדול מאוד בדעת הקהל ובממשל". כך אומר רפי אלדד, שגריר ישראל לשעבר בפרו, שהכיר את הנשיא לשעבר. "בפרו כל הזמן מזכירים את הפרשה של השופט דן כהן, שעל אף שאין הסכם הסגרה בין שתי המדינות, פרו הסגירה אותו לישראל. הם מצפים להדדיות בנושא הזה".

טולדו היה חבר מאוד טוב של שמעון פרס, שאף הגיע להשבעה שלו בשנת 2001 וזכה ליחס מיוחד על אף שהגיעו נשיאים מכל מיני מדינות. טולדו בא לפרס למלון לברך אותו על זה שבא להשבעה. טולדו היה חבר קרוב של איש העסקים הישראלי יוסי מימן, ששמו מוזכר בתקשורת בפרו כמעורב לכאורה בפרשה. "התקשורת זורקת ההאשמות פה ואין לי מושג במה מדובר. השם של יוסי מימן מוזכר פה מאוד אבל היו לו עוד חברים ישראלים", מוסיף אלדד. "להערכתי, טולדו יודע שאין לישראל הסכם הסגרה עם פרו ואולי בגלל שיש לו חבר טוב שיכול לעזור לו ואולי הוא חושב – שבגלל שהיה כל כך ידידותי לישראל הוא יקבל עזרה בעת המצוקה שלו".

פרס כספי על ראשו של טולדו

ביום חמישי הוציא שופט בפרו צו מעצר בינלאומי נגד טולדו, והממשלה הציעה פרס כספי של 30 אלף דולר תמורת מידע כלשהו שיעזור ללכוד אותו. פרו מסרה כי האינטרפול פרסם "התרעה אדומה" ל-190 המדינות החברות כדי לסייע בלכידתו.

התביעה בפרו טוענת שטולדו לקח שוחד של 20 מיליון דולר מחברת הבנייה הברזילאית אודברכט כדי שתזכה במכרזים לסלילת כבישים מהירים בין ברזיל לפרו. מנהל בכיר באודברכט מסר כי הוא ניהל את המו"מ עם טולדו בריו דה ז'ניירו ב-2004.

בסוכנות הידיעות רויטרס דיווחו כי כמחצית מהכסף הוסתר בחברות בשליטת איש העסקים הישראלי יוסי מימן. טולדו הכחיש את ההאשמות נגדו, ועורך דינו אמר כי לא ידוע לו היכן הוא מסתתר. לטענת עורך הדין, הכספים היו כספי התשלומים של חמותו ניצולת השואה.

בפרשה מעורבת גם אשתו של טולדו, אליאנה קארפ, שהיא יהודייה בעלת אזרחות ישראלית. קארפ נחשבת לאישיות שנויה במחלוקת. מעריציה טוענים כי הייתה מעורבת באופן אישי בשיפור מצבם של הכפרים האינדיאניים בשל מוצאו של בעלה, ואחרים האשימו אותה בבזבזנות ראוותנית.

קארפ נכנסה לעימות בעבר עם ברוך איבצ'ר, יזם ישראלי שהקים את מפעל המזרונים הגדול במדינה והחזיק את אחת מתחנות הטלוויזיה הפופולריות בפרו. הסיבה לעימות הייתה קשורה בכך שהטענות נגדה פורסמו בתחנת הטלוויזיה של איבצ'ר והסכסוך ביניהם הגיע לשיאה כשקראה לו "בן זונה" בעברית בשידור חי במהלך אירוע חברתי. 

אלחנדרו טולדו. לא ברור האם הוא נמצא על הטיסה לישראל, צילום: איי פי אלחנדרו טולדו. לא ברור האם הוא נמצא על הטיסה לישראל | צילום: איי פי אלחנדרו טולדו. לא ברור האם הוא נמצא על הטיסה לישראל, צילום: איי פי

ישראלי אחר ששמו הוזכר בפרשה הוא ראש צוות האבטחה לשעבר של טולדו, אבי דן-און, שחשוד גם הוא בתיווך בין החברה הברזילאית לבין הנשיא לשעבר. 

לפרו אין הסכם הסגרה עם ישראל, אך קיים תקדים לכך. השופט לשעבר דן כהן הואשם בקבלת שוחד, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מרמה והפרת אמונים בעסקאות שקשורות לחברת הבנייה רוגוזין ונמלט לפרו. אף שבית המשפט העליון בפרו אישר את בקשת ההסגרה של ישראל, הנשיא באותו זמן, אלן גרסיה, החליט להקפיא אותה. הנשיא שהחליף את גרסיה אויינטה אומאלה ביטל את החלטתו של גרסיה, וכהן הוסגר לישראל ב-2013.

תגיות