אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: "נתוני התחלות הבנייה של הלמ"ס מוטים שיטתית כלפי מטה בכ-10% בממוצע"

בנק ישראל: "נתוני התחלות הבנייה של הלמ"ס מוטים שיטתית כלפי מטה בכ-10% בממוצע"

בדיקת מחלקת המחקר של הבנק העלתה, כי בשעה שאומדנים כלכליים ראשונים מתעדכנים בדרך כלל באופן אקראי, האומדן להתחלות הבנייה מוטה כלפי מטה באופן שיטתי ובהיקף משמעותי

12.02.2017, 13:46 | אביב גוטר

נתוני התחלות הבנייה המתפרסמות אחת לרבעון על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מוטים כלפי מטה בכ-10% בממוצע – כך עולה מקטע מהסקירה החצי-שנתית של בנק ישראל שפורסם היום (א'). הסקירה המלאה תתפרסם בקרוב.

קראו עוד בכלכליסט

ניתוח שערכה עדי פינקלשטיין מחטיבת המחקר של בנק ישראל בחן את התפתחות האומדנים הרבעוניים של התחלות הבנייה בשנים 2014-2004. הבדיקה העלתה כי בשעה שאומדנים כלכליים ראשונים מתעדכנים בדרך כלל באופן אקראי, האומדן להתחלות הבנייה מוטה כלפי מטה באופן שיטתי ובהיקף משמעותי. הנתונים מתעדכנים כלפי מעלה בעיקר בשנה הראשונה לאחר פרסומו, וכעבור כשנתיים (8 פרסומים רבעוניים) הם מתייצבים.

ארכיון, צילום: עמית מגל ארכיון | צילום: עמית מגל ארכיון, צילום: עמית מגל

באיסוף הנתונים מעורבים גורמים רבים בהם משרד הבינוי והשיכון, מעל מאה וועדות מקומיות לתכנון ולבנייה ומאות יזמים שנסקרים טלפונית, שלטענת בנק ישראל מקשים על איסוף הנתונים בזמן אמת וגורם לעדכונים רטרואקטיביים בנתון הרבעוני. הלמ"ס משקיעה מאמצים רבים בטיוב הנתונים המנהליים שהיא מקבלת ממשרד הבינוי והשיכון ובסקירת היזמים בזמן אמת. נוסף לכך היא משתמשת במודל סטטיסטי כדי לזקוף נתונים חסרים שצפויים להתקבל בעתיד.

פילוח לפי מחוזות העלה כי הבעיה קיימת בכל המחוזות, אך היא ניכרת במיוחד בנתונים על מחוזות תל אביב וחיפה. פילוח לפי יוזם העלה שבין השנים 2009-2014 עדכן משרד הבינוי והשיכון את הנתונים על התחלות הבנייה ביוזמה ציבורית בכ-28% בממוצע. לעומת זאת הנתונים על התחלות ביוזמה פרטית התעדכנו בכ-10% בממוצע. הדבר מעיד כי כלל הנתונים מוטים כלפי מטה, אך הנתונים המנהליים ממשרד הבינוי והשיכון מתאפיינים באיכות נמוכה ביחס לנתונים המגיעים מהיזמים הפרטיים.

לפני כשבועיים החליטו בלמ"ס להקפיא עד להודעה חדשה את הפרסומים החודשיים הסוקרים את הכמות המבוקשת לדירות חדשות, בהן מתפרסמים נתונים אודות כמות הדירות החדשות שנמכרו וכמות הדירות שנותרו למכירה. הסיבה: נתונים שגויים שקיבלה הלמ"ס ממשרד הבינוי והשיכון בנוגע היצע הדירות שנותרו למכירה. נציגי הלמ"ס גילו כי קיים פער גדול בין הנתונים הגולמיים לבין הנתונים הסופיים, מה שעשוי להצביע על בעיות בשיטת המדידה ואיכותה.

פרופ פרופ' דני פפרמן, הסטטיסטיקן הממשלתי פרופ

מהלמ"ס נמסר בתגובה, "הלמ"ס מודעת לבעיה לפיה האומדנים הראשונים שהיא מפרסמת לגבי מספר התחלות הבנייה מוטים כלפי מטה, ביחס למספר התחלות הבנייה בפועל. הסיבה להטיה זו נובעת מכך שהנתונים המתפרסמים מתבססים על דיווחים חלקיים בלבד, שאינם כוללים דיווחים שמגיעים מאוחר יותר. כפי שהיטיב לבטא זאת בנק ישראל היום, ריבוי הגורמים המעורבים בתהליך הבנייה (תכנון, אישור וביצוע) מקשה גם על איסוף הנתונים וגם על פרסומם בזמן אמת. קיימת גם בעיה של התחלות בנייה לא מעטות לפני שאפילו ניתן להן היתר בנייה. כתוצאה מכך, האומדן הראשון המתפרסם, מתעדכן כלפי מעלה בעיקר בשנה הראשונה לאחר פרסומו, וכעבור כשנתיים הוא מתייצב.

"פתרון אפשרי (ופשוט) לבעיה זו הוא לעכב את פרסום האומדנים למשך מספר חודשים, עד שיתקבלו הדיווחים החסרים. יחד עם זאת, הלמ"ס מתבקשת על ידי כל הגורמים לפרסם אומדנים מוקדם ככל שניתן ונענית לבקשות כאלו, במיוחד כאשר מדובר בנושא שעומד במרכז ההתעניינות הציבורית בישראל במשך תקופה ארוכה. הלמ"ס מקפידה לציין את ארעיות האומדנים הראשונים המתפרסמים בכל פרסומיה ולהבא תרחיב יותר בהסבר זה".

תגיות