אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשוויץ החליטו: חברות זרות ימשיכו לקבל הטבות מס צילום: אי פי איי

בשוויץ החליטו: חברות זרות ימשיכו לקבל הטבות מס

במשאל העם שנערך היום על רפורמה במס החברות במדינה, ניצחו המתנגדים לה ברוב גדול. הקנטונים ימשיכו לגבות מהחברות הזרות מס נמוך, אבל הממשלה המרכזית עלולה להיות זו שתשלם את המחיר ולהיכנס לרשימה השחורה של מקלטי המס

12.02.2017, 19:53 | שירות כלכליסט

השוויצרים דחו את התוכנית הממשלתית לביטול הטבות המס לתאגידים בינלאומיים. במשאל העם שנערך היום במדינה הצביעו 59.1% מהשוויצרים נגד הרפורמה, שהייתה אמורה לשלול מ־26 הקנטונים (מחוזות אוטונומיים) במדינה את הזכות לגבות מס שונה מחברות מקומיות וחברות בינלאומיות.

קראו עוד בכלכליסט

"לפי החישובים שלנו, הרפורמה היתה מכבידה את נטל המס על כל משק בית בשוויץ בסכום של אלף פרנק, וגורמת לקיצוץ בשירותים לציבור", אמרה וניה אלבה, נשיאת ארגון העובדים אוניה, לסוכנות הידיעות בלומברג.  

נשים מצביעות בשוויץ, היום, צילום: אי פי איי נשים מצביעות בשוויץ, היום | צילום: אי פי איי נשים מצביעות בשוויץ, היום, צילום: אי פי איי

מפלגת האופוזיציה הגדולה בשוויץ, המפלגה הסוציאל־דמוקרטית הובילה את מחנה המתנגדים לרפורמה. לטענתה, התוכנית הייתה דווקא נדיבה מדי כלפי המגזר העסקי, והיא הייתה עלולה לגרום להעמקת הפערים החברתיים והכלכליים בין הקנטונים. הסוציאל־דמוקרטים טענו עוד, כי המבנה המסובך של מנגנון המס החדש רק יוצר פרצות חדשות שאותן צפויים לנצל תאגידים בינלאומיים ומקומיים כאחד.

ממשלת שוויץ גיבשה את תוכנית המס שנדחתה בעקבות לחץ בינלאומי, בעיקר מארגון המדינות לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD). המדיניות של ממשלות הקנטונים לגבות מס חברות נמוך מתאגידים בינלאומיים, בהשוואה לחברות המקומיות, לא עלתה בקנה אחד עם המאמץ למניעת תמרוני מס שהוביל ה־OECD, שבו חברה גם שוויץ. לכן, החליטה הממשלה המרכזית לשנות את מגנון המיסוי במדינה כך שיחייב את הקנטונים לשים קץ להעדפה שהם נותנים לחברות זרות, ולהשוות את שיעור המס שלהן לזה של החברות המקומיות.

במקביל, הציעה הממשלה להעניק לחברות הטבות מס על הכנסות מקניין רוחני ומחקר ופיתוח. אבל, העובדה שחברות בינלאומיות מעסיקות כ־150 אלף שוויצרים שיחקה לטובת מתנגדי התוכנית, שהצליחו לכפות על הממשלה את משאל העם. זאת לאחר שאספו את 50 אלף החתימות הנדרשות לקיומו.למרות סקרים שניבאו תחרות צמודה בין מחנה המתנגדים לחוק ומחנה התומכים בו, בסופו של דבר הוא נדחה ברוב גדול.

כעת הממשלה השוויצרית תיאלץ לגבש תוכנית חדשה לרפורמה במס, אם היא לא רוצה למצוא עצמה ברשימת מקלטי המס של ה־OECD — מה שאמנם לא יגרור צעדי ענישה, אבל בהחלט עלול להגביר את הלחץ עליה מצד מדינות חברות אחרות בארגון.

תגיות