אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לבקשת היועמ"ש: העליון יקיים דיון נוסף בסוגיית כתבי השיפוי לוועדות המקומיות צילום: עטא עוויסאת

לבקשת היועמ"ש: העליון יקיים דיון נוסף בסוגיית כתבי השיפוי לוועדות המקומיות

הבקשה הגיעה לאחר פסק דין שפסל נוהג של חברות בנייה להפקיד כתב שיפוי ובו התחייבות לשאת בפיצויים במקרה שוועדה מקומית תיתבע על ידי תושבים בטענה לירידת ערך

13.02.2017, 09:30 | אמיתי גזית

שופט בית המשפט העליון סאלים גו'בראן נענה אמש לבקשת היועץ המשפטי לממשלה והורה על דיון נוסף בסוגיית כתבי השיפוי שדורשות ועדות מקומיות מחברות בנייה. הדיון נערך בעקבות פסק דין דרמטי שהתקבל לפני כשלושה חודשים על ידי בית המשפט העליון, בהרכב של שלושה שופטים בראשות השופט יורם דנציגר.

פסק הדין פסל נוהג לפיו חברות בנייה הפקידו כתב שיפוי ובו התחייבות לשאת בפיצויים במקרה שבו הוועדה המקומית תתבע על ידי תושבים בטענה לירידת ערך בעקבות פרויקט בנייה של אותה חברה.

שופט בית המשפט העליון סלים ג שופט בית המשפט העליון סלים ג'ובראן | צילום: עידן מילמן שופט בית המשפט העליון סלים ג

חוק התכנון והבנייה מאפשר לתושבי העיר לתבוע את הוועדה המקומית בגין ירידת ערך בעקבות תוכנית בנייה שהיא אישרה, וגרמה לירידת ערך של ביתם (למשל אם הבניין החדש מסתיר את הנוף). בשנים האחרונות השתרש נוהג לפיו עריות התנו את היתר הבנייה בכתב שיפוי שכזה.

החשש היה כי בגלל האיסור לדרוש כתבי שיפוי, ועדות מקומיות לא יאשרו פרויקטים לבנייה וזאת כדי לא לשאת בתשלומי פיצויים שירוששו את קופתם. בעקבות זאת המרכז לשלטון מקומי, ופורום הערים העצמאיות עתרו לבג"ץ בבקשה לקיים דיון נוסף בסוגייה. אל התביעה הצטרף היועמ"ש שביקש בין היתר כי גם אם תידחה בסופו של דבר העתירה ויוחלט להפסיק את נוהל כתבי השיפוי, תיקבע הוראת מעבר שתעכב את כניסתה של הפסיקה לתוקף עד שהמדינה תיצור חקיקה שתסדיר את העניין.

ברקע הבקשה הזו מקודמים כיום שני הליכים מקבלים: האחד תיקון לחוק הבנייה שיצמצם באופן דרמטי את היכולת לתבוע פיצויים בגין ירידת ערך עקיפה. האחר, חקיקה שתקבע במפורש כי לועדות מקומיות מותר לבקש כתב שיפוי כתנאי להיתר בנייה.

תגיות