אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הוורטהיימרית הסודית: רות ורטהיימר, הבת השקטה של סטף, היא מכונת אקזיטים צילום: EXOR, יונתן בלום

הוורטהיימרית הסודית: רות ורטהיימר, הבת השקטה של סטף, היא מכונת אקזיטים

סטף העביר את הנהגת האימפריה המשפחתית לבנו איתן. אבל מאחורי הקלעים, דווקא רות ורטהיימר, הבת השקטה שרצתה להיות פסלת, נהפכה למשקיעה המצליחה במשפחה. 7 שנים אחרי האקזיט הראשון, היא מכרה השבוע את סרווטרוניקס לפי שווי של 170 מיליון דולר. מיהי האשה שמגלגלת מאות מיליונים, אך מעדיפה להישאר בצללים?

17.02.2017, 20:31 | דיאנה בחור ניר
זה לא עניין של כסף, שמעולם לא היה חסר. האקזיט הזה היה חשוב לרות כדי להוכיח ש'הבת־של' עשתה זאת בזכות עצמה, שלא כל הטוב שקרה במשפחה נוצר בידי אביה או אחיה הגדול". כך מספר אחד ממכריה של רות ורטהיימר, בתו של המיליארדר סטף ורטהיימר, שמכרה השבוע את סרווטרוניקס, יצרנית חיישנים ובקרי הינע למכונות תעשייתיות, למדאה הסינית לפי שווי של 170 מיליון דולר. אף שזה אינו האקזיט הראשון שעליו היא חתומה, רות היא הבת המוכרת פחות במשפחה. והעובדה ששום תמונה או ציטוט שלה לא הופיעו בעשרות הדיווחים על המכירה לסינים הפכה אותה לנוכחת־נפקדת שלה.

"להיות הבת של סטף זה דבר שהשפיע דרמטית על האישיות של רות", מספר אדם שעבד עמה ממושכות, "חשוב לה להוכיח שהיא אשת עסקים טובה, שהיא יודעת להרוויח בלי קשר לאבא. היא אדם נחמד בבסיסה, וקל לחבב אותה, אבל רק כשהיא מאפשרת את קרבתה. זו תסמונת של בני אצולת ההון. היא משדרת חשדנות וחשש מאנשים שמחפשים את קרבתה מהסיבות הלא־נכונות. זה גורם לה לתעב את הסצנה החברתית ולהיות קנאית מאוד לפרטיות שלה". האפיון הזה מסביר מדוע כמעט כל מי שדיבר עם "מוסף כלכליסט" במסגרת הכתבה ביקש להישאר בעילום שם.

משפחת ורטהיימר, 1965. "אני הקפדתי בנושאי סדר", כתב סטף, "ומרים שמה דגש על פיקוח... הילדים היו חייבים להצטיין" משפחת ורטהיימר, 1965. "אני הקפדתי בנושאי סדר", כתב סטף, "ומרים שמה דגש על פיקוח... הילדים היו חייבים להצטיין" משפחת ורטהיימר, 1965. "אני הקפדתי בנושאי סדר", כתב סטף, "ומרים שמה דגש על פיקוח... הילדים היו חייבים להצטיין"

"רות תמיד היתה חשדנית כלפי חברות תוכנה, כמו אבא שלה", מספר מכר נוסף על הבחירה שלה להשקיע בסרווטרוניקס, "היא מאוד 'הבת של סטף' באהדה שלה לתעשיות שיש בהן מוצר פיזי בסוף התהליך, מאוד מאמינה בברזלים". כדוגמה הוא מצביע על האקזיט הקודם שביצעה ב־2010, כשמכרה את יצרנית אנטנות הסלולר הזעירות פרסלו לענקית השבבים ברודקום ב־88 מיליון דולר. "היא אוהבת בעיקר תעשייה שמיוצרת בארץ, לואו־טק מתקדם. כל הקטע של חברות אינטרנט שמוקמות בסיסמאות ומשווקות בוול סטריט עם פרזנטציות יפות רק כדי להנפיק ולצאת — זה דבר מאוד בזוי בעיניה. היא מאמינה בחברות שמביאות תועלת, שיש להן מוצר אמיתי והן לא כאן בשביל לעשות אקזיט מהיר. זו דרכה לכפות את סט הערכים שלה על העולם, ומאוד ברור שזו היתה תורה מבית. ולפעמים כך היא פסלה מראש השקעות מעניינות מעולם ההייטק".

יזם שעבד עם המשפחה טוען שהקביעה הזאת דווקא התיישנה, והפתיחות של ורטהיימר להשקעות הייטק גדלה בשנים האחרונות. "זה נכון שהיא אוהבת מוצרים תעשייתיים אמיתיים שאפשר לגעת בהם, כמו אבא שלה, ושזאת היתה מדיניות של המשפחה, אבל היום זה כבר לא ככה. היא מתעניינת גם במיזמים הייטקיסטיים משולבי תוכנה, ומי שאומר שהיא בדיוק כמו אבא שלה, לא ממש מכיר אותה".

ורטהיימר ואביה עם מיכאיל גורבצ ורטהיימר ואביה עם מיכאיל גורבצ'וב, 1991. "חשוב לה להוכיח שהיא יודעת לעשות רווחים בלי קשר לאבא" ורטהיימר ואביה עם מיכאיל גורבצ

 

הילדה שלא ידעה לשרוך

 

ורטהיימר (58) היא בתם השלישית מתוך ארבעה של מרים ז”ל וסטף, מייסד ענקית מוצרי המתכת ישקר ואחד מדמויות המופת של התעשייה הישראלית, שביצע את האקזיט הגדול ביותר בתולדות המדינה, כשמכר ב־2006 את ישקר לוורן באפט ב־6 מיליארד דולר (רכישה שהושלמה בהדרגה בתוך כשבע שנים). בספרו האוטוביוגרפי "אדם ליד מכונה" כתב סטף שילדיו גדלו עם ישקר כאח החמישי והגדול. החברה עצמה, כתב, "היתה מעין האני־האחר, האלטר־אגו שלי".

האח המוכר שבילדיו של סטף הוא איתן (66), השני במספר, מי שניהל ופיתח את החברה, אחרי תקופה ארוכה של מרד נעורים, שבמסגרתו ניסה להימנע מהגורל שהוכתב לו. "היטבתי להבין את איתן, שהרי אני עצמי, כשהייתי בגילו, הייתי נער סורר", כתב ורטהיימר האב בספרו, ותיאר את החינוך היקי הספרטני שהחדיר בילדיו. "אם אני האמנתי יותר ב'שחרור הרצועה', במתן חופש פעולה ואחריות עצמית, הרי שמרים שמה את הדגש על השגחה ופיקוח. אם אני הקפדתי יותר בנושאי דייקנות וסדר, מרים לא ויתרה בנושא ההישגיות... הילדים היו חייבים ללמוד ולהצטיין".

רות ורטהיימר. "מפוחדת ממש מכל חשיפה", צילום: EXOR רות ורטהיימר. "מפוחדת ממש מכל חשיפה" | צילום: EXOR רות ורטהיימר. "מפוחדת ממש מכל חשיפה", צילום: EXOR

איתן סיפר בעבר בראיון ל"גלובס" על ההתמודדות שלו כילד שלקה בשיתוק ילדים ואיבד את עינו: "אמא גידלה אותנו במושגים ספרטניים נוקשים: תעבוד ואל תבלבל את המוח. אל תקטר, תעשה! זה חינוך דורש, שבו מצפים ממך להרבה... כל קיץ עבדתי... כדי לספוג את ערכי העבודה ולא להיות בטלן. האם היתה לי ילדות קשה? היתה לי הילדות שלי. זה מה שאני מכיר. איבדתי עין, עברתי שיתוק ילדים. אני לא מתלונן. התחלתי בצורה שסידרה לי אמביציה להרבה שנים".

שני האחים הנוספים במשפחה הם הבכורה אירית שטראוס־ורטהיימר, שעבדה בתפקידי כוח אדם בישקר, ויפתח בן הזקונים בעל הצרכים המיוחדים, שנפגע מחוסר אספקת חמצן למוחו בזמן הלידה ומתגורר כיום בכפר תקוה. "אירית היא האחות האנושית והחמה מכולם, קל לפתח איתה שיחה", מתאר מכר המשפחה, "ואילו רות היא אדם סגור יותר, חיה בשקט את החיים שלה, וטוב לה ככה. היא נמנעת מכל חשיפה וממש מפחדת ממנה".

במערך המשפחתי הזה רות היתה הילדה האמנותית והשקטה, שיצאה לעצמאות מאוחרת: "אירית האמהית מטבעה סייעה הרבה למרים בטיפול בשאר הילדים ובעצם גידלה את רותי", כתב ורטהיימר האב בספרו, "כשאירית נישאה ורותי היתה בת 11, היא פתאום גילתה שאינה יודעת בכלל לשרוך את נעליה, שכן אירית תמיד דאגה לכך".

בראשית שנות השמונים למדה רות עיצוב תעשייתי בבצלאל ובהמשך התמחתה בפיסול בזכוכית אצל אמנים בארצות הברית, צ'כיה ובעיקר באיטליה, שאליה היא תשוב בגלגול הבא שלה כאשת עסקים מצליחה. לצדה על ספסל הלימודים ישב אז אברום בורג, יו"ר הכנסת לשעבר, שהיה סטודנט שלא מן המניין בחוג. "התרשמתי שיש לה צניעות, מיומנות אסתטית מאוד גבוהה, וחריצות גדולה", הוא מספר ל"מוסף כלכליסט", "ואצלה הכישרון לא הגיע עם טווסיות. אני מבין מצוין מה זה להיות בן־של, והיא לא התנהגה אז כבת־של תעשיין חשוב, אלא כנערה שבאה ללמוד בחריצות יקית. היתה שקטה ומסוגרת והפגינה אוריינות מפתיעה".

איתן היה הבן המרדן שהפך לממשיך העסק, אירית היתה הדמות האמהית, ואילו רות היתה הבת השקטה והאמנותית שחלמה להיות פסלת בזכוכית איתן היה הבן המרדן שהפך לממשיך העסק, אירית היתה הדמות האמהית, ואילו רות היתה הבת השקטה והאמנותית שחלמה להיות פסלת בזכוכית איתן היה הבן המרדן שהפך לממשיך העסק, אירית היתה הדמות האמהית, ואילו רות היתה הבת השקטה והאמנותית שחלמה להיות פסלת בזכוכית

 

המשקיעה הממולחת

 

המהפך בחייה של ורטהיימר, מפסלת מופנמת לאשת עסקים ממולחת, החל כשמונתה לדירקטורית ב־IMC, החברה־האם של ישקר, ושימשה בתפקיד עד לפעימה השנייה של מכירת ישקר ב־2013. "מתחילת האקזיט של ישקר לבאפט, כשהיה ברור שפירותיו יגיעו לילדים, רות הבינה שעליה לעשות סוויץ'", מספרת מקורבת שלה: "פתאום נפלו עליה כמה מאות מיליונים לנהל, והיא התגייסה לזה כמו חיילת שיוצאת לשטח וצריכה להראות שהיא יודעת מה היא עושה. מאז היא באה לעבודה כל יום, והפכה את ההשקעות בחברות ובקרנות לדיי־ג'וב".

ורטהיימר ייסדה את 7industries והחלה להשקיע באמצעותה בחברות תעשייתיות שבהן היא מאמינה. הספרה 7 מופיעה בשמות של כל מסגרות ההשקעה האחרות שלה במשך השנים, ובהן 7main, זרוע ההשקעות הפרטית שדרכה מכרה את סרווטרוניקס, וקרן ההון־סיכון בתחום מדעי החיים 7Health Ventures, שבה השקיעה 70 מיליון דולר. עם ההשקעות הביומד הבולטות נמנות כיאזמה, שמנייתה קרסה לפני כשנה לאחר שה־FDA דחה את תרופת הדגל שלה לטיפול במחלת הענקות (אקרומגליה); ואינואיטיב, הסטארט־אפ הנוכחי של היזם הסדרתי שלמה גדות, שמפתח שבב־על לתחום הראייה הממוחשבת לזיהוי באמצעות הסמארטפון של דמויות במרחב, תנועות והבעות. גדות, ידיד המשפחה, הוא גם המוח והבעלים של פרסלו, האקזיט הקודם של ורטהיימר שקירב ביניהם.

האקזיטים של ורטהיימר: פרסלו ומתחתיה סרווטרוניקס. "ורטהיימר מעדיפה תעשייה מקומית, לואו־טק מתקדם" , צילום: יובל חן האקזיטים של ורטהיימר: פרסלו ומתחתיה סרווטרוניקס. "ורטהיימר מעדיפה תעשייה מקומית, לואו־טק מתקדם" | צילום: יובל חן האקזיטים של ורטהיימר: פרסלו ומתחתיה סרווטרוניקס. "ורטהיימר מעדיפה תעשייה מקומית, לואו־טק מתקדם" , צילום: יובל חן

סרווטרוניקס, צילום: Picasa סרווטרוניקס | צילום: Picasa סרווטרוניקס, צילום: Picasa

בן הזוג ברנדויין. פרש מעריכת דין בן הזוג ברנדויין. פרש מעריכת דין בן הזוג ברנדויין. פרש מעריכת דין

"רות היא תוצר ישיר של מי שגדלה במשפחה מאוד ספרטנית עם אבא דומיננטי שהכתיב סטנדרטים נוקשים של מה נכון ומה לא, שהנחיל את חשיבות העבודה", אומר מכר המשפחה, "זה חלק מ'תסמונת סטף': קמים בבוקר, לובשים את הסרבל והולכים לעבוד. אשה שירשה חצי מיליארד דולר יכולה לבלות את חייה בצורה נעימה ופחות נוקשה, אבל מוסר העבודה הושתל בה באופן עמוק. יש בה משהו מאוד יקי. מאוד תכליתי. שום ג'וקים בראש. היא ממש עובדת. מגיעה בכל בוקר למשרד. אבל היא גם לא אדם סגפן. בעבר היא היתה טסה אחת לשנה לראות את פריחת הדובדבן ביפן ויש לה בית קיט בטוסקנה".

ייתכן שהזיקה ארוכת השנים של ורטהיימר לאיטליה מסבירה מדוע היא לא רק נופשת שם דרך קבע, אלא גם יושבת בדירקטוריון של חברת ההשקעות האיטלקית אקסור (Exor), שמנהלת 30 מיליארד דולר המושקעים, בין היתר, ביצרניות הרכב פיאט־קרייזלר, CNH ופרארי. החברה שבבעלות משפחת אנג'לי מתהדרת בדירקטוריון המאכלס כמה צאצאים של המשפחות העשירות בעולם, ובהם לי ג'ה־יונג, נצר לבעלי סמסונג מדרום קוריאה, ואנמייק פנטנר ואן־וליסינגן, בת למשפחה ההולנדית ששולטת בחברת האחזקות SHV, המתמחה בחברות אנרגיה, וביצרנית הבירה הייניקן.

הבוסית של בן הזוג

 

ורטהיימר אינה לבד בעסקי ההשקעות. לצדה עומד גם בן זוגה, עו"ד דרור ברנדויין, שהיה בעבר שותף במיתר ליקוורניק גבע לשם ברנדויין, משרד עורכי הדין הגדול בישראל. כמו זוגתו, גם המסלול הקרייריסטי של ברנדויין קיבל מפנה עם האקזיט הענקי של ישקר ב־2006, ומאז הוא מנהל במשותף עם ורטהיימר את ההשקעות והנכסים שלהם. לוורטהיימר שלושה ילדים מגרושה עמוס פיק והיא חיה בכפר שמריהו עם ברנדויין, בעצמו אב לשלושה ילדים.

שלמה גדות. ידיד ושותף עסקי, צילום: יובל חן שלמה גדות. ידיד ושותף עסקי | צילום: יובל חן שלמה גדות. ידיד ושותף עסקי, צילום: יובל חן

"יחסית לזה שהיא מקור הכסף והוא זה שבא לעבוד אצלה, יש להם יחסים מאוד יפים. יש שם אהבה ורספקט וגם שותפות. הם צוות טוב", אומרת מכרה של הזוג. "דרור אמנם הרוויח במיתר המון כסף, אבל כשבת זוגו ירשה את חלקה הנדיב בנכסי המשפחה, העבודה שלו כעו"ד בכיר הפכה לדבר מגוחך. יותר משחשוב לתת שירות ללקוחות, חשוב לתת שירות לעצמך", מספר קולגה שלו.

השותפות העסקית המוצלחת עם בן זוגה, שנמשכת כבר יותר מעשור, משקפת, בין היתר, את החשיבות שמייחסת ורטהיימר ליחסים בתוך המשפחה, חלק מהחינוך שספגה בבית. במרוצת השנים היא נהפכה מהילדה שצריך לדאוג לה לזו שמטפלת באחרים. כך, ב־2004, כשאביה התגרש מאשתו השנייה יעל, היתה זו רות שהציעה לו לגור לידה, "כדי שלא יהיה לבד". לצורך זה היא קנתה את הבית הפרטי שצמוד לביתה ברחוב הזורע ב־3.5 מיליון דולר. היה זה הבית שבנו ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק ורעייתו דאז נאוה, אך מעולם לא נכנסו לגור בו.

השבוע זכה סטף ורטהיימר למבול של ברכות על האקזיט של בתו בסרווטרוניקס, אך כהרגלו שמר על פאסון ולרגע לא יצא מגדרו. הגישה הספרטנית שאימץ מונעת ממנו להרעיף מחמאות על בתו, זו שבשקט בשקט מאחורי הקלעים כבר צברה שני אקזיטים מוצלחים. "הוא בטוח שמח בתור האבא, זה ברור, אבל זה לא נראה או נשמע כלפי חוץ, הוא שולט באופן מוחלט ברגשות שלו", אומרת מכרה של המשפחה. "רק מי שמכיר את סטף יידע לזהות תזוזה של שריר קטן בפנים, שתרמוז שהוא שמח. אבל להראות? להחצין שמחה על האקזיט? זה לא. לא אצלו ולא אצל הבת שלו".

תגיות