אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בספרד מנקים את האורוות בניסיון לפתות את הבנקים הבריטיים צילום: globalriskinsights

בספרד מנקים את האורוות בניסיון לפתות את הבנקים הבריטיים

ביהמ"ש העליון חוקר בכירים בפרשת בנקיה, הבנק שהוביל את מערכת הבנקאות הספרדית לפי תהום ב־2012. בספרד מעוניינים להציג את מדריד כבית חלופי לחברות הפיננסיות במקום לונדון

16.02.2017, 11:18 | שירות כלכליסט

בית המשפט העליון בספרד זימן השבוע קבוצה של בנקאים לחקירה, זאת בניסיון לתקן את נזקי המשבר הפיננסי שפקד את המדינה ב־2012.

קראו עוד בכלכליסט

השופטים באודיינסה נציונאל, הסמכות המשפטית העליונה של ספרד, הודיעו כי יחקרו שמונה בכירים שכיהנו כמפקחים על הבנק בתקופת ההנפקה ההרסנית ב־2011. עמם נמנה נגיד הבנק המרכזי של ספרד לשעבר, מיגל אנגל פרננדז אורדונייז, שנחקר עקב החלטתו לאפשר לבנקיה לבצע גיוס הון של 3 מיליארד יורו ב־2011, שנה לפני שכמעט קרס.

אוטובוס שמשמש סניף של בנק בנקיה הספרדי, צילום: רויטרס אוטובוס שמשמש סניף של בנק בנקיה הספרדי | צילום: רויטרס אוטובוס שמשמש סניף של בנק בנקיה הספרדי, צילום: רויטרס

גם סגן נגיד הבנק המרכזי, פרננדו רסטוי, ורגולטור רשות ני"ע הספרדית לשעבר, חוליו סגורה סנצ'ז זומנו לחקירה. שלושה בכירים נוספים בבנק המרכזי התפטרו עם פרסום שמותיהם. לטענת ביהמ"ש, הבכירים נתנו אור ירוק להנפקה ציבורית של בנקיה "למרות שידעו בפירוט ובבירור על המצב הבעייתי שהמוסד נמצא בו". ביהמ"ש ציטט אימיילים שבהם מפקחים בבנק הזהירו את הממונים עליהם מהסיכון הקשור למצב הפיננסי של בנקיה. אך הבכירים בחרו להתעלם מהאזהרות.

החדשות הטובות, אומרים אנליסטים, הן שהאישומים מעידים כי מערכת הצדק במדינה עובדת כראוי. "זה הניקוי של שנות הבועה, והעובדה שזה מתרחש היא דבר חיובי", אמר לסוכנות בלומברג ריקרדו וורהארן, שסייע בביצוע מבחני לחץ לבנקים בספרד. "זו הזדמנות עבור ספרד להראות כיצד היא מבודדת את הגורמים למשבר הפיננסי, ומטפלת בהם".

על רקע מהלכי הטיהור, בספרד רוצים להציג את מדריד כבית חלופי עבור חברות פיננסיות שיעזבו את לונדון לאחר הברקזיט. במסגרת מאמצי הפיתוי הרשויות שוקדות על הקמת מסלול אישור מואץ לעסקי שירותים פיננסיים באנגלית, והממשלה מהללת את מעלותיה של ספרד בתחום הדיור בר ההשגה, שטח המשרדים הפנוי ומס החברות הנמוך. ואכן, כבר בחודש שעבר הודיע סיטיגרופ כי הוא שוקל לבחור בה כיעד החדש של חלק מעסקיו לאחר הברקזיט.

לא רק בנקיה היה שרוי במשבר. בשנים 2011־2013 קרסו הבנקים בספרד תחת נטל של משכנתאות רעילות. בשילוב פקיעת בועת הבנייה והנדל"ן ב־2008, חשף המשבר את חוסר היעילות וניגודי האינטרסים במגזר הבנקאות בספרד, כאשר לעתים קרובות כיהנו פוליטיקאים בדירקטוריונים של בנקי החסכונות.

בנקיה גרופ, שהוקם כמיזוג של שבעה בנקים אזוריים, קיבל יותר מ־22 מיליארד יורו בסיוע ממשלתי. לאחר מכן הוא נקלע להפסד הגדול ביותר בתולדות התאגידים הספרדיים.

במאי 2012 הלאימה הממשלה את הבנק באופן חלקי, רק כדי לנהל משא ומתן משפיל חודש לאחר מכן על חבילת סיוע מאירופה. ספרד נאלצה לבקש 41 מיליארד יורו מהאיחוד האירופי כדי למנוע קריסה מוחלטת של מערכת הבנקאות שלה. חילוץ בנקיה בלע 22 מיליארד יורו מחבילת הסיוע, כאשר רק 1.8 מיליארד יורו הוחזרו עד היום.

העובדה שבית המשפט זימן את הרגולטורים לשעבר לתת דין על תפקידם בפרשת בנקיה, מאותתת על כיוון חיובי במערכת הבנקאות בספרד, שעשויה להפוך לדחיפה משמעותית עבור החברות ששוקלות את צעדיהן לאחר עזיבת לונדון.

תגיות