אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל חייב להעלות את הריבית - גם במחיר של פגיעה בייצוא צילום: אלכס קולומויסקי

דעה

בנק ישראל חייב להעלות את הריבית - גם במחיר של פגיעה בייצוא

המשק הישראלי בשל להעלאת ריבית - ויעידו על כך שיעור הצמיחה הגבוה והאבטלה הנמוכה. לכולנו עדיף שלמשבר הבא נגיע עם ריבית הגבוהה בהרבה מ-0.1%

16.02.2017, 17:09 | שי סלינס

נתון הצמיחה המעולה של המשק שפורסם היום, 6.2% ברבעון הרביעי, חייב להוציא את קברניטי בנק ישראל מהתרדמת אליה נכנסו לפני יותר משנתיים - ועליהם להתחיל לשקול ברצינות להעלות את הריבית בטווח הזמן המיידי מהרמה האפסית, בשיעור של 0.1%, בה היא נמצאת כיום.

הקרקע, כך נראה, בשלה להעלאת ריבית. מלבד הזינוק בצמיחה, שוק העבודה בישראל נמצא במצב הטוב ביותר שלו מזה עשורים עם שיעור אבטלה של 4.3%. נוסיף לכך את הבורסה היציבה יחסית בתל אביב, השיאים בוול סטריט ואת הכיוון החיובי אליו הולכת כלכלת ארה"ב עם צפי לשלוש העלאות ריבית עד סוף 2017, ונגיע למסקנה פשוטה: שעון החול של בנק ישראל עם הריבית האפסית - נגמר.

אז נכון, יש גם לא מעט סיבות נגד העלאת ריבית מיידית: החל מהאינפלציה בישראל שעדיין לא מצליחה להרים את הראש, במיוחד לאור מדד ינואר השלילי, דרך הדשדוש המתמשך של גוש היורו והמדיניות המרחיבה שהוא נוקט הכוללת ריבית שלילית של 0.4%, ועד לשקל שלא מפסיק להתחזק מול המטבעות המובילים מתחילת השנה.

קרנית פלוג, צילום: צביקה טישלר קרנית פלוג | צילום: צביקה טישלר קרנית פלוג, צילום: צביקה טישלר

ואולם אם מפרקים את הטיעונים האלו לגורמים - אז לגבי אירופה, ניתן לראות את האור בקצה המנהרה, כאשר לראשונה זה עשור כל מדינות האיחוד הציגו צמיחה חיובית.

לגבי השקל, בנק ישראל לא ממש מצליח למנוע את ההתחזקות שלו גם ללא העלאת ריבית ועם רכישה מאסיבית של דולרים בשוק. ולגבי האינפלציה, מסורתית מדדי המחירים הראשונים של השנה נמוכים, וכרגע ההערכות הן שהאינפלציה ב-2017 תעמוד על 1% - כך שהמצב לא כל כך נורא.

בחודשים הקרובים יצטרכו בבנק ישראל לקבל החלטות לא פשוטות, שייתכן כי יפגעו בחלקים לא קטנים מהאוכלוסייה; העלאת ריבית תפגע בראש ובראשונה ביצואנים, בעקבות ההתחזקות של השקל.

עם זאת, בטווח הארוך הכלכלה הישראלית יכולה רק להרוויח מהעלאת הריבית. כך, הבנק המרכזי ישראל יתחיל "לאגור נשק" לקראת המשבר הכלכלי הבא. שהרי, כמו כל משבר כלכלי גדול בהיסטוריה - סביר להניח שגם את המשבר הבא לא נוכל לצפות מראש. וכשזה יפרוץ, והבורסות יפלו ביום אחד והאבטלה תטפס במהירות - טוב יהיה אם בבנק ישראל יהיו מוכנים לצאת למלחמה עם ריבית הגבוהה בהרבה מ-0.1%.

תגיות

95 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

95.
מילכוד הריבית
פלוג איננ יכולה להעלות ריבית , למרות שהיא חייבת להעלות ריבית. עליית הריבית, תגרום לשני דברים: 1. הפסד של מיליארדים על חשבון מילארדי הדולרים שהבנק רכש עד כה. 2. העלאת תשלומי המשכנתאות למאות אלפי אזרחים, שיגרום לפשיטות רגל המוניות לפיצוץ בועת הנדל"ן ולהתחדשות המיתון בצורה קשה מתמיד. שני הדברים הללו יקרו בכל מקרה, פלוג תעשה הכל כדי שזה לא יקרה במשמרת שלה.
גבריאל  |  23.02.17
92.
כלכלה קטנה שבנויה על ביקוש ושירותים מקומיים
ברמות וברמות השינוי הללו הריבית אינה כלי משמעותי. בהנחה שהיצוא אינו גדל והרי מרכיב החברות "הגדולות" ביצוא גם כך די חסר פרופורציה הווה אומר שהצמיחה היא תוצאה של גידול בביקושים בשוק מקומי - יצור, נדל"ן, יבוא ושירותים מקומיים. הבעיה הגדולה של המשק במשבר הבא תהיה שכוח היצור כבר יהיה חבוט וסביר שחלקו המשמעותי כבר לא יוכל לעמוד במשבר ביקושים עולמי משולב עם שער מט"ח נמוך ביותר. תוצאה אפשרית תהיה סגירת מפעלים וחברות טכנולוגיה - וגרוע מכך שהשיקום של אותן חברות כבר יהיה במדינות אחרות עם עלות שכר נורמלית
דוד המגיד  |  19.02.17
91.
פלוג רוכשת דולרים בלי הפסקה. יש כבר 101 מליארד $
פלוג לא יודעת מה לעשות בכל המט"ח שרכשה. אז עכשיו, היא מתנהגת כמו בית השקעות. "משקיעה" את הכסף בבורסות בחו"ל. קונה אג"ח קונצרניות ומניות. "מפריחה" ומנפחת את הבורסות בחו"ל. מקבלת על זה פרסים מעמיתיה בחו"ל. היא עוזרת להם בניפוח הבורסות בארצם. כל זה במימון משלם המיסים הישראלי. המסכן.
הפכה את ב"י לבית השקעות  |  19.02.17
לכל התגובות