אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המפקחת אישרה מחדש את דרישות ההון מחברות הביטוח צילום: אוראל כהן, אלכס קולומויסקי

בלעדי לכלכליסט

המפקחת אישרה מחדש את דרישות ההון מחברות הביטוח

ועדת הכספים דרשה מהמפקחת על הביטוח לבחון שוב את מודל דרישות ההון החדשות, שצפוי להקשות על מגדל לחלק דיבידנדים. אך דורית סלינגר כינסה את הוועדה המייעצת שלה ואישרה אותו מחדש. האם ההתנגדויות ישקטו?

20.02.2017, 07:49 | רחלי בינדמן

ימים ספורים לאחר שוועדת הכספים דרשה מהמפקחת על הביטוח דורית סלינגר לבחון מחדש חוזר שהפיצה לגבי הסולבנסי 2 - דרישות ההון החדשות על חברות הביטוח - המפקחת מיהרה לכנס בשבוע שעבר את הוועדה המייעצת של רשות שוק ההון ולאשר אותו מחדש. זאת, על אפם וחמתם של המתנגדים, בדגש על חברת הביטוח מגדל. לכאורה, אם חברי הכנסת לא יביעו הסתייגויות מהחוזר החדש, הוא ייכנס לתוקף בשבועות הקרובים.

מדובר בדרישות הון מחמירות שיחולו על חברות הביטוח בהדרגה בשש השנים הקרובות - עד ליישומן המלא בסוף 2022. ההוראות מחייבות את חברות הביטוח, בדגש על חברות עם פעילות ביטוח חיים ותיקה ומשמעותית, להגדיל דרמטית את כרית ההון שלהן, מה שצפוי להערים קשיים על חלוקת דיבידנדים לבעלי המניות.

קראו עוד בכלכליסט

החוזר החדש, שהפיצה סלינגר לפני שבוע וחצי, היה פרי פשרה שהושגה בינה לבין איגוד חברות הביטוח, שבה סוכם כי יישום הדרישות המחמירות ייפרס על פני שש שנים במקום שנתיים. במקביל תהיה הקלה בכללי חלוקת הדיבידנד, כך שתידרש עמידה בדרישות ב־100% בלבד לאחר החלוקה, במקום 130% שסלינגר דרשה במקור. מה, אם כן, הוליד את הדיון הבהול שהתקיים בעניין בוועדת הכספים בסמוך לפרסום החוזר החדש? מגדל, חברת הביטוח הגדולה בתחום ביטוחי החיים, היתה היחידה שלא היתה שותפה להסכמות עם סלינגר - ופרשה במחאה מהאיגוד. זאת, מכיוון שהיא חברת הביטוח היחידה שגם לאחר ההקלות עוד רחוקה מאפשרות לחלק דיבידנדים. בדיון בוועדת הכספים ביום שני שעבר נכח יו"ר מגדל, יוחנן דנינו - הנציג היחיד מטעם חברה בודדת.

דורית סלינגר, המפקחת על הביטוח, צילום: צביקה טישלר דורית סלינגר, המפקחת על הביטוח | צילום: צביקה טישלר דורית סלינגר, המפקחת על הביטוח, צילום: צביקה טישלר

 

בכנסת חוששים

 

בדיון שניהל יו"ר הוועדה משה גפני נפתחה חזית חריפה נגד המפקחת, לה היה שותפים בין היתר ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) וח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו). חברי הכנסת טענו כי לא ברור כיצד ההוראות החדשות ישפיעו על הרווחיות של חברות הביטוח, והביעו חשש מעליית תעריפי הביטוח בעקבותיהן. בנוסף, נציגת רשות ני"ע, מנהלת המחלקה הכלכלית ברשות, ד"ר גיתית גור גרשגורן, הביעה חשש מהשפעת ההוראות על שוק ההון ועל הבורסה, הן בשל העובדה שחברות הביטוח נסחרות בבורסה והן משום שהן מהוות שחקן דומיננטי בשוק ההון הישראלי גם בצד המשקיע.

בסוף הדיון תבע גפני כי סלינגר תכנס מחדש את הוועדה המייעצת, שהמפקחת חייבת להתייעץ עמה בנושאים מהותיים, כדי לאשר את החוזר. זאת, אף שסלינגר טענה שהוועדה כבר אישרה את החוזר. הדרישה נבעה מכך שבדצמבר האחרון נהפך אגף שוק ההון בראשות סלינגר לרשות עצמאית, וחברי הוועדה המייעצת התחלפו, וכוללים לראשונה נציג של הפיקוח על הבנקים ונציג של רשות ני"ע.

ברשות ני"ע מאשרים

 

למרות ההסתייגויות שהביעה נציגת רשות ניירות ערך בוועדת הכספים, בהתכנסות הוועדה המייעצת ימים ספורים לאחר מכן תמכה הרשות בחוזר של סלינגר. כעת נותר לראות כיצד תגיב מגדל להתפתחויות, וכיצד יגיבו חברי ועדת הכספים.

בשנה האחרונה גפני וסלינגר מצאו את עצמם בשני צדי המתרס, לאחר שחברי הוועדה טענו כי המפקחת עוקפת אותם - ומעבירה רפורמות משמעותיות ללא אישורם. זאת, בדגש על רפורמת פנסיית ברירת המחדל, שלא עברה את אישור הוועדה.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
תתעורר
סלינג'ר מוציאה חוזרים שעוברים על חוק ני"ע יוצרת הפליה בין הון של בעלי מניות לבין הון של החברה או של העובדים. 60% הקלה בסולבנסי לחברה אבל לא לבעלי מניות מהציבור. האם מותר להפלות מחזיקי עניין שונים בתקנות שסותרות חוק??? כלומר מי שקנה שטר הון של חברת ביטוח ותבסס על תשקיף מכוח חוק ני"ע טעה שלא בדק מה מידת בשיגעון של המפקחת הנוכחית כי זה המרכיב העיקרי (שהוא כנראה מעל לחוק בישראל) בסיכוי שלהם לקבל את הכסף חזרה.
האוזנר  |  21.02.17
2.
מחיר גבוה לצרכן
המטרה של סולבנסי היא לגרום לחברות הביטוח להיות יציבות יותר , בשיטה שהיא מנסה להעביר היא גורמת לחברות הביטוח להיות יציבות פחות, היא לא מאמצת הקלות שניתנו באירופה ומוסיפה דרישות שיגרמו לחברות הישראליות להוציא כ500 מ שקל בשנה על ביטוחי משנה מיותרים לחברות זרות. מלבד אובדן התוצר המיותר(יש היום הון פי3 ממה שהיה ב2008) רווחי החברות יפגעו ומחירי הביטוח לחוסכים בהכרח יעלה כי זו היא גזירת שוק ולא משנה ההבדל בין החברות. קצת אחראיות קצת צניעות הרבה שקיפות והרבה שיתוף פעולה ישרתו את המטרה טוב יותר.
עודף רגולציה פחות תחרות  |  21.02.17
1.
סלינגר גורמת רק רע
תחום הביטוח הוא תחום רעוע ביותר "מבחינה מדעית". הכל נשען על סטאטיסטיקות וספקולציות, וחשוב יותר - על העברת הביטוח הלאה תוך השארת הקופון בגין ניהול המיזם. בלי דיבידנדים אין לבעלי המניות מה לחפש, והיא מונעת משיכת דיבידנדים בצורה יבשה וגורפת וממש ללא שיקול דעת. האמת היא, שנראה לי שהגברת לא ממש מבינה בתחומים אלה ואלה שמסביב - אבל היא פקידה מעולה.......
נחצ'ה  |  20.02.17