אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אירונאוטיקס בדרך להנפקה לפי שווי של מיליארד שקל

בלעדי לכלכליסט

אירונאוטיקס בדרך להנפקה לפי שווי של מיליארד שקל

יצרנית המל"טים ומערכות המודיעין הישראלית, שכשלה במציאת רוכש לפני שנה וחצי, פונה לגיוס הון בת"א בדרך של הצעת מכר. הקרנות ומשפחת שקד ימכרו כמחצית מאחזקותיהן לאחר שהליך מכירה של החברה לא צלח

21.02.2017, 06:55 | גולן חזני

אחרי אינרום, אוברסיז ונובולוג, טרנד הצעות המכר בבורסה נמשך. ל"כלכליסט" נודע כי חברה רביעית, יצרנית המל"טים אירונאוטיקס, נערכת להנפקה בבורסה בדרך של הצעת מכר. שווי החברה בהנפקה צפוי לעמוד על מיליארד שקל. מהלך זה בא אחרי שלפני שנה וחצי נכשלה אירונאוטיקס במציאת רוכש בכ־300 מיליון דולר. הבעלות באירונאוטיקס מתחלקת בין שלוש קרנות, משפחת שקד וכמה בעלי מניות קטנים.

קראו עוד בכלכליסט

מתווה הצעת המכר

קרן המנוף בראשית מחזיקה ב־27%, KCPS עם 26%, ויולה פרייבט אקוויטי (23%), משפחת שקד (15%) מאירונאוטיקס וביתר המניות מחזיקים גורמים שונים בהם המנכ"ל עמוס מתן ובכירים בה. נראה כי הקרנות והמחזיקים הפרטיים ימכרו את החלק היחסי באחזקותיהם, כשהצעת המכר תהיה של 50%-40% ממניות החברה.

ב־2015 שכרה אירונאוטיקס את שירותיו של בנק ההשקעות מריל לינץ', בניסיון להימכר, כאמור, אך ללא הצלחה.

אירונאוטיקס היא חברה ישראלית העוסקת בפיתוח ובייצור של מערכות מודיעין, בעיקר באמצעות מל"טים. מרכז החברה נמצא ביבנה. מאז הקמתה ב־1997 אירונאוטיקס מפתחת מערכות מטוסים ללא טייס הנמצאות בחזית הטכנולוגיה ונמכרות ביותר מ־50 מדינות שונות. הטכנולוגיה שפותחה באירונאוטיקס משלבת מערכות בלתי מאוישות מסוגים שונים הכוללות ציוד מעקב לצורכי מודיעין מגוונים.

הפעילות של החברה נעשית גם באמצעות כמה חברות־בנות: קומטקט (100%), זנזוטרה (100%), אר.טי (50%) וקונטרופ (50%). אירונאוטיקס היא החמישית בגודלה בין חברות התעשיות הביטחוניות בארץ.

אבי ואהרון שקד ז"ל נכנסו להשקעה באירונאוטיקס ב־2007 כשרכשו 40% מהמניות לפי שווי 60 מיליון דולר. ויולה נכנסה להשקעה באירונאוטיקס בקיץ 2009, כשרכשה מניות בכורה (המעניקות עדיפות לתשלום דיבידנד) ב־20 מיליון דולר, זאת לפי שווי גבוה יחסית של 200 מיליון דולר. בסוף 2012 השקיעה ויולה 5 מיליון דולר נוספים.

דומינייטור XP, מל"ט הדגל של אירונאוטיקס דומינייטור XP, מל"ט הדגל של אירונאוטיקס דומינייטור XP, מל"ט הדגל של אירונאוטיקס

 

המשבר הגיע ב־2011

אירונאוטיקס נקלעה אז לקשיים תפעוליים ותזרימיים, במשבר שתחילתו ב־2011. בשנה לפני כן עמדו הכנסות החברה על 160 מיליון שקל, אבל ב־2011 היא עברה להפסד. המשבר נגרר לתוך 2012 ואירונאוטיקס נאלצה לפטר כ־150 עובדים ואף לא שילמה משכורות לנותרים. על רקע הקשיים החליטו הקרנות שהשקיעו בחברה לקחת את המושכות לידיהן.

KCPS ובראשית, שהעמידו לחברה הלוואות והון של 35 מיליון שקל שנה קודם, המירו בסוף 2012 את ההלוואות להון, וכמו ויולה, כל אחת מהן הזרימה 5 מיליון דולר. בסוף 2013 הזרימו שלוש הקרנות כ־4 מיליון דולר נוספים לקופת החברה, והונה העצמי הסתכם בכ־13 מיליון דולר. בראשית ו-KCPS השהקיעו כ-50 מיליון שקל כל אחת, מורווחות על הנייר פי 5 על הכסף וזו אחת ההשקעוטת הטובות שלהן. אירונאוטיקס עברה ארגון מחדש במחצית השנייה של 2013. הכנסות החברה באותה שנה צמחו ב־31% לעומת השנה שקמה לה, ל־97 מיליון דולר, וההפסד הצטמצם משמעותית, מ־27 מיליון דולר בשנת המשבר ל־8 מיליון דולר.

בתחילת 2013 מונה למנכ"ל זמני אחד השותפים בקרנות ויולה, סמי תותח, שהחל לייצב את החברה. באוגוסט אותה שנה הוחלף תותח על ידי עמוס מתן, מבכירי אלביט מערכות. בשנה זו זכתה החברה, שמעסיקה היום כ־750 עובדים, במכרזים למכירת מל"טים בתאילנד, בפולין ובמדינות נוספות. תחת ניהולו של מתן הרחיבה החברה את מכירותיה והן מוערכות ב־250 מיליון דולר בשנה. ה־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) מוערך ב־28 מיליון דולר והרווח הנקי ב־18 מיליון דולר.

מכירה במקום החכרה

בשנה האחרונה החלה אירונאוטיקס למכור ללקוחות את המל"ט הגדול ביותר שלה, דומינייטור XP, לאחר שעד אז החכירה החברה את המל"טים הללו לגורמי ביטחון בעולם. עסקת המכירה הראשונה, בהיקף של 30-20 מיליון דולר, נחתמה עם ממשלת מקסיקו.

הדומינייטור XP משלב את יתרונות הרישוי והבטיחות של מטוס מאויש עם טכנולוגיות מודיעין, אוויוניקה ותקשורת מתקדמות שמאפיינות מל"טים. הדומינייטור מסוגל לטוס לטווחים ארוכים, והוא משמש למשימות צבאיות וביטחון אזרחי בים, באוויר וביבשה והוא גולת הכותרת של הפיתוח בחברה בשנים האחרונות.

תגיות