אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פס"ד עקרוני מבקש לקצר את תלאותיהם של חייבים מעוטי יכולת צילום: שאטרסטוק

פס"ד עקרוני מבקש לקצר את תלאותיהם של חייבים מעוטי יכולת

השופט עודד מאור יצא בקריאה לעשות שימוש בהליך הסדר הזוכים שבחוק ההוצאה לפועל במקרים של חייבים מוגבלים באמצעים, במקום ההפניה הכמעט אוטומטית שלהם להליך פשיטת הרגל היקר והמורכב יותר

23.02.2017, 09:52 | עו"ד דניאל ספרבי

בפני השופט עודד מאור מבית המשפט המחוזי בתל אביב עמדה לפני כשבועיים בקשה של חייבת המתמודדת שנים ארוכות עם 11 תיקי הוצאה לפועל בסכום כולל של כ-63,000 שקל, להכריז עליה כפושטת רגל ולקבל הפטר.

המנהלת המיוחדת שמונתה בתיק סיפרה שהחייבת עמדה בתשלום החודשי שהוטל עליה, הגישה דו"חות ושיתפה פעולה. עוד היא ציינה שלחייבת אין נכסים שמהם ניתן להיפרע ויכולת ההשתכרות שלה דלה כך שנראה שאין תועלת בהמשך הליך פשיטת הרגל.

בנסיבות אלה המליצה המנהלת להסתפק בסכום שהצטבר בקופת הכינוס ולתת הפטר לחייבת. ואכן, השופט מאור נענה לבקשה, החייבת הופטרה מכל חובותיה וההגבלות שהוטלו עליה במסגרת ההליך בוטלו.

אך השופט לא הסתפק בכך ובחר להוסיף אמירה עקרונית ביחס לחייבים מוגבלים באמצעים.

הסדר זוכים – סדר יום חדש

 

לדברי השופט מאור, הסכום הנמוך יחסית של חובות החייבת במקרה זה, מעלה קושי רעיוני בשאלה האם לא ניתן היה לפתור את מצוקתה הכלכלית עוד בשלבים מוקדמים יותר, במסגרת הליכי ההוצאה לפועל.

השופט הסביר שחוק ההוצאה לפועל קובע שבמקרים בהם הרשם רואה שאין תועלת בהליכי ההוצאה לפועל עליו ליידע את החייב והזוכה על האפשרות לפתוח בהליכי פשיטת רגל (חדלות פירעון).

השופט עודד מאור השופט עודד מאור השופט עודד מאור

 

ואולם לדברי השופט, נראה שהפרקטיקה הנוהגת היא שחובת היידוע הפכה ברבות הימים להפניה של חייבים מעוטי יכולת להליכי פשיטת רגל, כשלעתים יש אלטרנטיבה אחרת.

לדבריו, כשמדובר בחייבים מעוטי יכולת כלכלית שסך חובותיהם נמוך מ-150,000 שקל, אין בהכרח צורך להעביר אותם להליכי פשיטת הרגל המורכבים והיקרים יותר, ורשמי ההוצאה לפועל יכולים לעשות שימוש בכלים משפטיים העומדים לרשותם כיום כדי לשחרר את אותם חייבים מעול החובות בצורה קצרה ומהירה יותר.

כך, רשם ההוצאה לפועל יכול למנות אדם לממונה בתיק איחוד, שבסמכותו להציע הצעה להסדר בין החייב לזוכים. לאחר חקירת החייב ובחינת נכסיו הממונה יכול לזמן את כלל הנושים לאספה ולהציע להם הסדר לסילוק חובות החייב כלפיהם. אם הזוכים מסכימים, ההסדר מובא לאישור הרשם ומחייב. אם אין הסכמה, החייב עדיין יכול לפנות להליכי פשיטת רגל או להגיע להסדר עם חלק מהזוכים.

השופט הדגיש שבמקרים בהם לחייב אין נכסים והחוב נמוך יחסית, לנושים יהיה אינטרס להסכים להסדר שכן סביר להניח שאם אותו חייב יגיע להליכי פשיטת הרגל יינתן לו הפטר.

השופט סיכם שאמנם דבריו חורגים מעניינה הספציפי של החייבת "אך אם יהיה בהם כדי להביא תועלת לחייבים ולנושים אחרים – דיינו".

• שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין

לפסק הדין

עו"ד דניאל ספרבי עוסק בהוצאה לפועל

** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

באדיבות אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

תגיות