אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מפנקים יותר מדי? זינוק בהפרשות לחובות אבודים של לאומי קארד צילום: בני גמזו לטובה

מפנקים יותר מדי? זינוק בהפרשות לחובות אבודים של לאומי קארד

חברת כרטיסי האשראי סיימה את 2016 עם הפרשות של 37 מיליון שקל להפסדי אשראי - ועלייה משמעותית גם בתשלומים שלה לבנק לאומי ולחברת ויזה הבינלאומית

22.02.2017, 19:54 | רעות שפיגלמן

חברת כרטיסי האשראי לאומי קארד פותחת את עונת הדוחות של חברות כרטיסי האשראי. החברה, בניהולו של רון פאינרו, מסכמת היום (ד') את 2016 עם עליה בהכנסות ובשורה התחתונה, כמו גם זינוק של עשרות אחוזים בתיק האשראי. אולם, דווקא ערב תחילתו של מהלך למכירתה - כיום החברה בבעלות בנק לאומי (80%)וקבוצת עזריאלי (20%) - צפות מהדו"ח מספר סוגיות שמעיבות על הרווחיות.

קראו עוד בכלכליסט

לאומי קארד מסכמת את השנה עם הכנסות של 1.12 מיליארד שקל – עליה של כמעט 7% ועם רווח נקי של 184 מיליון שקל – עליה של 2.2%. התשואה על ההון היא 10.7%. הסיבה שלא כל ההכנסות תורגמו לשורה התחתונה נעוצה בזינוק של מעל 150% בהוצאות להפסדי אשראי והן בשל התייקרות העלויות כלפי הבנקים ובהסכמי ההתקשרות שלה מול החברות הבינלאומיות (התשלום על שימוש במותגי כרטיסי אשראי בינלאומיים).

כך, לבנק לאומי עלה היקף התשלומים בכ-20% לרמה של 100 מיליון שקל. חלק מהעליה מיוחסת לעלייה בנפח הפעילות אולם חלק אחר הוא התייקרות התעריפים שמשלמת לאומי קארד לבנק לאומי בעקבות שינוי הסכם ההנפקה המשותפת - שקובע עלייה במדרג התעריף במהלך השנים. כמו כן, בעקבות רכישת ויזה העולמית את ויזה אירופה - נרשמה התייקרות של התעריפים שמשלמת לאומי קארד עבור שימוש במותגים ויזה ומאסטר קארד.

זינוק חד במיוחד בשיעור של מעל 150% נרשם בסעיף ההוצאות להפסדי אשראי - שהסתכם בכ-37 מיליון שקל, לעומת 14 מיליון שקל בשנת 2015. אומנם חלק מהעלייה מיוחסת לצמיחה בנפח הפעילות, וחלק גם מוטית בשל גביית חובות אבודים ברבעון האחרון של שנת 2015. אולם השפעה נוספת היא בהיבט הגבייה. בענף האשראי אכן מרגישים, מגמה שעוד החלה מאמצע השנה שחלפה, קושי בגביית חובות שלא משולמים בזמן. גביית החובות משיתה עלויות לא מבוטלות על החברה ופוגעת בשורה התחתונה.

לצד התוצאות הכספיות בולט במיוחד התאבון הנמשך של הציבור בלקיחת הלוואות. כך יתרת תיק האשראי של משקי הבית מסתכמת בכ-4.42 מיליארד שקל – עלייה של מעל 20% במהלך השנה. האשראי לרכבים מתוך התיק עמד על 1.43 מיליארד שקל – עלייה של 16%. האשראי לבתי עסק עמד על 61 מיליון שקל – ירידה של 10%, בניגוד למגמת העלייה במשקי הבית.

לאומי קארד תחלק דיבידנד של 50 מיליון שקל בגין רווחי השנה שחלפה.

עלות שכרו של חגי הלר, המנכ"ל שכיהן בתפקידו עד אפריל, עמדה על 2.5 מיליון שקל, ועלות שכרו של המנכ"ל הנוכחי רון פאינרו לתקופה היחסית של השנה שחלפה היא 1.77 מיליון שקל. 
רון פאינרו, צילום: בני גמזו לטובה רון פאינרו | צילום: בני גמזו לטובה רון פאינרו, צילום: בני גמזו לטובה

תגיות