אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בית המשפט בניו יורק יקבע היום את גזר דינו של קובי אלכסנדר צילום: בלומברג

בית המשפט בניו יורק יקבע היום את גזר דינו של קובי אלכסנדר

קובי אלכסנדר, מייסד קומברס ומנכ"ל החברה לשעבר, שהורשע בתרמית בניירות ערך וברח לנמיביה, ביקש שבית המשפט יקל בעונשו ויטיל עליו עד שנתיים מאסר. מבין 2,000 חברות שביצעו תיארוך לאחור של אופציות, הורשעו רק 20 מנהלים

23.02.2017, 06:53 | תומר גנון

שופט בית המשפט הפדרלי בניו יורק, ניקולס גארופיס, יקריא היום בשעה 18:00 (שעון ישראל) את גזר דינו של מייסד ומנכ"ל חברת הטכנולוגיה קומברס קובי אלכסנדר, שהורשע בארה"ב בתרמית ענק בניירות ערך.

קראו עוד בכלכליסט

העבירה שבה הורשע אלכסנדר נושאת בצדה עונש מקסימלי של 10 שנות מאסר. באמצעות סנגוריו בנג'מן ברפמן וג'רמי טמקין ביקש אלכסנדר מבית המשפט להקל בעונשו ולהטיל עליו מאסר בפועל שינוע בין 18 ל־24 חודשים.

גזר הדין הוא אקורד הסיום של שערוריית הבקדייטינג שנחשפה בארה"ב בשנת 2006. הוא מגיע עשר שנים לאחר שאלכסנדר, שחשש לדבריו מעונש של 25 שנות מאסר, נמלט לנמיביה שבאפריקה כדי להימנע מהעמדתו לדין בפרשה שטלטלה אז את וול סטריט.

אלכסנדר שב לארה"ב בחודש אוגוסט 2016 בעקבות הסדר טיעון עם התביעה בניו יורק, שלפיו מכתב האישום המקורי שהוגש נגדו יימחקו סעיפים כגון הלבנת הון, תשלום שוחד ושיבוש הליכי משפט. מאז הורשע בביצוע התרמית בסוף חודש אוגוסט, הוא שוהה בכלא הפדרלי מטרופולין בברוקלין.

קובי אלכסנדר, צילום: בלומברג קובי אלכסנדר | צילום: בלומברג קובי אלכסנדר, צילום: בלומברג

פרשת הבקדייטינג - תיארוך לאחור של אופציות - נחשפה ב־2006 בעקבות תחקיר של העיתון "הוול סטריט ג'ורנל". התחקיר, שהתבסס על מחקר אקדמי, העלה כי כ־2,000 חברות טכנולוגיה שנסחרות בארה"ב שינו את תאריכי הקצאת האופציות לעובדים ולמנהלים במטרה להגדיל את הרווחים ממימושן במשך כ־15 שנהעד 2002.

בתצהיר בן 102 עמודים שהגיש אלכסנדר לפני מספר חודשים לבית המשפט בארה"ב בשלב הטיעונים לעונשו, ופורסם ב"כלכליסט", הוא גולל את השתלשלות הפרשה מנקודת מבטו.

לתצהיר צורפו גם 134 מכתבים שכתבו מכריו וחבריו של אלכסנדר. בין כותבי המכתבים נמצאים הפרסומאי יורם באומן, בעלי קבוצת ביטוח ישיר מוקי שנידמן, יו"ר זק"א יהודה משי זהב, היועץ המשפטי של קומברס שריצה בעצמו שנת מאסר על מעורבות בפרשה, וויליאם סורין, עורך הדין שליווה את אלכסנדר בהליכים בנמיביה לואיס דה פיסניאי ועוד.

"קובי מכיר בכך שהחלטתו לעבור לנמיביה בשנת 2006 ולהישאר שם בלתי ניתנת להגנה", נכתב בתצהיר. "הוא מאשים את עצמו על קבלת ההחלטה הזו, ולא מתרץ אותה. עם זאת, אנחנו חושבים שחשוב לשים את ההחלטה הזו בתוך הקונטקסט הנכון".

וכך מתוארים בתצהיר האירועים שהובילו להחלטתו של אלכסנדר להימלט לנמיביה. "זמן קצר לאחר ש'הוול סטריט ג'ורנל' חשף את סיפור הבקדייטינג, רשות ניירות הערך האמריקאית ולאחר מכן גם משרד המשפטים פתחו בחקירה פלילית. העיתונים סיקרו את הפרשה בצורה יומיומית ועולמו של קובי החל להתפרק. הוא נכנס לדיכאון עד כדי כך שמשפחתו חששה לשלומו".

אחותו של אלכסנדר, שאולה אלכסנדר־ימיני, מתארת במכתב שצורף את תחושותיה באותם ימים. "אני וחנה אשתו היינו מבועתות מהמחשבה שקובי יעשה משהו 'משוגע', כך שבמשך שלושה חודשים עד שהמשפחה נסעה לחופשה השנתית בישראל הגעתי לביתו מדי ערב כדי לשמור עליו שלא יתאבד. בזמן שחנה השכיבה את הילדים, שמרתי על קובי מלקחת מעצמו את חייו".

"באפריל 2006, פחות מחודשיים לאחר הפרסום ב"וול סטריט ג'ורנל" ושישה שבועות לאחר שדירקטוריון קומברס הגביל את סמכויותיו, אלכסנדר אולץ להתפטר מהחברה", נכתב בתצהיר. "כהרף עין העולם שקובי בנה במשך 25 שנה - התמוטט".

התצהיר ממשיך ומגולל את הימים שבהם גמלה החלטה בלבו של אלכסנדר לעזוב לנמיביה. "בהיותו בישראל הוא למד שעל הפרק עומד מאסר של 25 שנה. קובי ידע שעורכי דינו מנהלים מגעים עם הרשויות האמריקאיות ושהתובעת בתיק מתנה את המשך הדיונים על סעיף האישום בחזרתו לארה"ב. הצורך לחזור מיידית לארה"ב וחוסר היכולת שלו להבין מה החשיפה המקסימלית שלו גרמו לקובי לחשוש מהגרוע מכל".

תגיות