אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשיא סין ממנה מקורבים ומבצר את מעמדו בהנהגת המדינה צילום: אי.אף.פי

נשיא סין ממנה מקורבים ומבצר את מעמדו בהנהגת המדינה

שלושה מינויים של הנשיא בתחום הכלכלי מבססים את דרכו לכהונה שלישית וחסרת תקדים בראשות המפלגה הקומוניסטית, וכן מצביעים על התמקדותו בתחום הפיננסי כולל אפשרות לאיחוד הבנק המרכזי ורשות ני"ע

25.02.2017, 09:30 | שירות כלכליסט
נשיא סין, שי ג'ינפינג, חיזק אתמול (ו') את מעמדו באמצעותמינויים של שלושה מקורבים לתפקידים בכירים בהנהגה. המהלך התקבל לקראת הכינוס ה-19 של המפלגה הקומוניסטית שייערך בחודש הבא. "נראה שהעובדה שהוא עושה זאת עכשיו מצביעה על כך שהוא מרגיש בטוח בעצמו", כך אמר ל-CNBC מייקל הירסון, מנהל תחום אסיה בחברת המחקר יורואסיה גרופ.

קראו עוד בכלכליסט

על פי ההערכות, שי מעוניין לבסס את הנהגתו בכינוס, בין השאר על מנת לסלול את דרכו לכהונה שלישית חסרת תקדים. עם זאת, חלק מהפרשנים מציינים כי השינויים האחרונים נובעים מהזדמנויות שנפתחו לנוכח פרישתם של בכירים בהנהגה. המינויים מצביעים גם על התמקדותו של שי בנושאי כלכלה ופיננסים.

האם שי צפוי לקבוע תקדים בהנהגת המפלגה? האם שי צפוי לקבוע תקדים בהנהגת המפלגה? האם שי צפוי לקבוע תקדים בהנהגת המפלגה?

המינוי הראשון עליו הוכרז בתקשורת הסינית הוא של גואו שוקינג, שיעמוד בראש הוועדה המפקחת על הבנקים במקום של שאנג פולין, שבגיל 65 הגיע לגיל הפנסיה של בכירי המפלגה. גאו (61) הוא המושל לשעבר של מחוז שאנדונג בצפול מזרח המדינה, ונחשב גם לאחד המועמדים לתפיקיד נגיד הבנק המרכזי. "הקמפיין על ראשות הבנק המרכזי הוא חשוב יותר", מוסיף סקוט קנדי מהמרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים. לדבריו, שי מעוניין לאחד בהמשך בין הבנק המרכזי ומוסדות פיננסיים אחרים כמו רשות ני"ע. לדברי קנדי, "דבר זה ישקף את יכולתו של שי לבסס את מעמדו", ויאפשר לו לקדם את המדיניות הכלכלית שלו.

מינויים נוספים שפורסם ביום שישי בסוכנות הידיעות הממשלתית שינחואה הוא של הי ליפנג לתפקיד ראש הוועדה לפיתוח לאומי ורפורמות (NDRC), ושל ז'ונג שאן לתפקיד ראש משרד המסחר. לפי הירסון, הי נחשב מקורב לשי והוועדה לפיתוח לאומי ורפורמות שבראשה יעמוד היא "משרד חשוב מאוד הן לקידום האג'נדה המקומית של שי והן לקידום מדיניות החוץ שלו". לז'ונג יש ניסיון בענייני ייצוא סחורות סיניות, נושא שעומד במרכז המחלוקות בין סין וממשל טראמפ בארה"ב.

מאבק נגד שחיתות או חיסול יריבים?

השינויים הפרסונליים האלה מגיעים לפני שינוי צפוי בוועדה העליונה של המפלגה הקומוניסטית המונה שבעה חברים. שי וראש הממשלה לי קצ'יאנג הם שני החברים היחידים שיישארו בוועדה לאחר כינוס המפלגה בסתיו.

שי הוביל קמפיין נגד שחיתות בקרב מנהיגי המפלגה, ויש שטוענים שפגע בצמיחה הכלכלית ונועד בעיקר לחסל את יריביו הפוליטים. במקביל, נרשמה האטה ביישום הרפורמות הכלכליות עליהן הוכרז ב-2013. "שי נתקל בהתנגדות רבה לרפורמות האלה", אומר סטיבן אורלינס, נשיא הוועדה הלאומית ליחסי סין-ארה"ב. "הוא רוצה בכינוס הקרוב לזכות בתמיכה מספקת בקרב החברים להעברת הרפורמות".

הנושאים הכלכליים בהם מתמקדת הממשלה הסינית כוללים את הפחתת רמות החוב הגבוהות, ייצוב שוק הנדל"ן והתייעלות של החברות הממשלתיות. הפרשנים ממתינים לכינוס, שייצא לדרך ב-5 במרץ בתקווה לקבל פרטים נוספים על הרפורמות. עם זאת, בנוגע לשינויים פרסונליים בהנהגה, הרי שהמשמעותיים ביניהם יקרו קרוב לוודאי רק בכינוס הבא בסתיו ובוועידה הלאומית ב-2018. אולם, יש לקחת בחשבון שלמרבית הבכירים אין כמעט השפעה על המדיניות, שתלויה בעיקר בשי.

"איני חושב שלשינויים בהנהגה תהיה השפעה ממשית על המדיניות הכלכלית של סין והרפורמות, מכיוון שמרביתם ממילא הושקו כבר בכינוס ב-2012", אמר יאו יאנג מהמרכז הסיני לחקר כלכלה באוניברסיטת פקין, "ליחסי סין וארה"ב תהיה השפעה גדולה על המתרחש".

תגיות