אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הציבור מגדיל סיכון: מסתער על מניות ומוכר אג"ח מדינה צילום: שאטרסטוק

הציבור מגדיל סיכון: מסתער על מניות ומוכר אג"ח מדינה

הצלחתן של קרנות הנאמנות המנייתיות להכות ב־2016 את המדדים המובילים מפתה את המשקיעים. מתחילת השנה הן גייסו 1.2 מיליארד שקל, 70% מהסכום שגייסו בכל השנה שעברה. קרנות האג"ח הממשלתיות איבדו מיליארד שקל מינואר

27.02.2017, 08:37 | רחלי בינדמן

קרנות הנאמנות המנייתיות גייסו רבע מיליון שקל בשבוע החולף, סכום שמביא את סך הגיוסים מתחילת פברואר ל־725 מיליון שקל ול־1.2 מיליארד שקל מתחילת השנה. כך עולה מנתונים של בית ההשקעות מיטב דש. לשם השוואה, ב־2016 כולה גייסו הקרנות המנייתיות 1.7 מיליארד שקל.  

קראו עוד בכלכליסט

מנגד, קרנות המתמחות בהשקעה באיגרות חוב ממשלתיות – אפיק שנחשב סולידי יותר מהשקעה במניות – ממשיכות להוות את הקטגוריה הפודה ביותר בקרב הקרנות המסורתיות, ואיבדו מיליארד שקל מתחילת החודש. בינואר גייסו הקרנות המנייתיות 464 מיליון שקל נטו (גיוסים פחות פדיונות), סכום שהצטרף לגיוס נטו של 680 מיליון שקל בדצמבר. ב־2016 כולה גייסו הקרנות המנייתיות 1.7 מיליארד שקל ועוד 2 מיליארד שקל גוייסו לקרנות הנאמנות הגמישות, שיכולות להשקיע בני"ע שמנהל הקרן בוחר.

עליות שערים בארה"ב

שבוע המסחר החולף דווקא התאפיין בעליות שערים במדדי המניות בארצות הברית, בעוד בישראל נרשמה מגמה מעורבת. החשיפה למניות בשווקי העולם אופיינית יותר דרך תעודות סל בעוד מנהלי ההשקעות המקומיים מתמחים בלנסות להכות את ביצועי השוק המקומי. וכך, האפיק המנייתי מככב בגיוסים בעוד האג"ח הקונצרניות והממשלתיות סיכמו את השבוע במגמה שלילית.

הקטגוריות המגייסות ביותר היו קרנות אג"ח כללי שכוללות חשיפה מנייתית משולבת של כ־30%-20%, שגייסו 500 מיליון שקל והקרנות המנייתיות עם כ־250 מיליון שקל. התעשייה כולה רשמה בשבוע החולף גיוסים של כ־340 מיליון שקל, המתחלקים לפדיונות של כ־150 מיליון שקל בקרנות הכספיות, ולגיוסים של כ־480 מיליון שקל בקרנות המנוהלות ושל 10 מיליון שקל בקרנות המחקות.

אף שקרנות האג"ח הכללי בדגש, כאמור, על הקרנות הכוללות חשיפה מנייתית גייסו 500 מיליון שקל בשבוע שעבר, מדובר בירידה של 20% בגיוסים לעומת השבוע שקדם לו. מתחילת החודש גייסה קטגוריה זו 1.88 מיליארד שקל והיא הקטגוריה המגייסת ביותר בחודשים האחרונים בפער ניכר. קרנות המתמחות באג"ח קונצרניות רשמו ירידה של 80 מיליון שקל בקצב הגיוסים, ל־160 מיליון שקל בשבוע שעבר, ומתחילת החודש גייסה הקטגוריה 640 מיליון שקל. האג"ח הממשלתיות ממשיכות עם הפדיונות שחוו בחודשים האחרונים, אם כי הפדיונות התמתנו ועמדו על 220 מיליון שקל בשבוע החולף ולמיליארד שקל, כאמור, מתחילת החודש.

קרנות הנאמנות המנייתיות מתיימרות להכות את ביצועי מדדי השוק, ובתעשיית הקרנות המקומית רובן מתמחות בעיקר בשוק הישראלי. ב־2016 הצליחו מנהלי הקרנות המנייתיות להכות את ביצועי המדדים המובילים (ת"א־100 ות"א־25 לשעבר) בצורה דרמטית. בעוד המדדים המובילים איבדו 4%-3% במהלך השנה, הקרנות המנייתיות הניבו תשואה של 16%-3%, כאשר הקרנות על מדד ת"א־100 הניבו תשואה ממוצעת של 4%. מי שעל פי הערכות בענף מוביל את הגיוסים בקרנות המנייתיות מינואר הוא בית ההשקעות מור, שחברת הקרנות שלו שמנוהלת על ידי אלי לוי הניבה ב־2016 תשואה של 9.4%.

המכה של מניות הפארמה

למעשה, לא היה קשה להכות את מדדי השוק שהושפעו לרעה מנטייה מובהקת למניות הפארמה שנחתכו בחדות ודחפו את המדדים כלפי מטה. די היה להחזיק בחשיפות חסר לטבע ולפריגו כדי לרשום ביצועים עודפים. כאן עולות השאלות אם חגיגת המניות תימשך, ואם דמי הניהול הגבוהים יחסית (2%-1.5%) שגובים מנהלי הקרנות המנייתיות מצדיקים את הפער מול דמי הניהול שגובות תעודות הסל הפאסיביות העוקבות אחר מדדי השוק.

אלי לוי.  הקרנות המנייתיות של בית ההשקעות מור מובילות בגיוסים מינואר, צילום: עמית שעל אלי לוי. הקרנות המנייתיות של בית ההשקעות מור מובילות בגיוסים מינואר | צילום: עמית שעל אלי לוי.  הקרנות המנייתיות של בית ההשקעות מור מובילות בגיוסים מינואר, צילום: עמית שעל

תגיות